Obeležavanje Dana sećanja na stradale i prognane u oružanoj akciji "Oluja"

Vesti

04.08.2022. - 23:24

Obeležavanje Dana sećanja na stradale i prognane u oružanoj akciji "Oluja"

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je obeležavanju Dana sećanja na sve stradale i prognane u oružanoj akciji Oluja u Novom Sadu i tom prilikom poručio da Srbija hoće mir, gotovo po svaku cenu, te da već godinama unazad šaljemo poruku koja je suština politike koju naša zemlja vodi, a to je da više neće biti Oluja.

„Devetu godinu zaredom kako na ovakav način obeležavamo pogrom, težak zločin i najveće etničko čišćenje jednog naroda posle Drugog svetskog rata na evropskom tlu. Dva su razloga zbog kojih smo danas ovde. Prvi je tuga zbog ubijene dece, žena, staraca, zbog 250 hiljada prognanih. Drugi je da bismo uprkos svima svedočili i da bi se ta svedočenja čula“, rekao je predsednik Vučić pred više od 25 hiljada okupljenih u Novom Sadu. 
 
 
Obeležavanje Dana sećanja na stradale i prognane u oružanoj akciji

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić istakao je da u Srbiji godinama kao da nije bilo svedoka zločina počinjenog nad našim narodom. 
 
„Kao da nije bilo ikoga ko bi ispričao o tome kako su obični ljudi, civili, ubijani, kako su im kuće pljačkane i paljene, kako su ih, dok su u traktorskim kolonama napuštali Hrvatsku, napuštali svoja ognjišta i kuće, pljuvali, udarali, kamenovali. Nikoga da kaže da su bombardovali te kolone, ubijajući decu i starce, malenu braću i sestre. Time smo ih pravdali i ponavljali zločin, ravnodušnost proglasili za vladajuću ideologiju, a zaborav za nacionalnu  obavezu. Na kraju, time smo i sami bacili kamen na najtužniju kolonu u našoj istoriji. I radili smo to gotovo čitavo punoletstvo, 18 godina“, naglasio je predsednik Vučić dodajući da smo na taj način sopstvenom narodu natovarili gotovo večni osećaj krivice i opravdali svaki zločin počinjen protiv onih čija je jedina krivica bila ta što su Srbi, pravoslavci i što su želeli da ostanu da žive na svojim ognjištima. 
 
Obeležavanje Dana sećanja na stradale i prognane u oružanoj akciji

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik je poručio da nema razlike između Srba u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, te da mi želimo samo da budemo Srbi, bez obzira na to koliko nam puta menjaju ime naroda u zavisnosti od toga odakle smo. 
 
„Razlike između nas nema. To što živimo u različitim državama ne znači da pripadamo različitim narodima. Nije im pošlo za rukom iako su se svojski trudili da nam to učine“, napomenuo je predsednik Vučić ističući da će Srbija čuvati i braniti svoj narod, te "da ćemo na njihovu histeriju, laži i pretnje odgovoriti mirom, strpljenjem, trpeljivošću, ali i odlučnošću“.  
 
Obeležavanje Dana sećanja na stradale i prognane u oružanoj akciji

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić je podvukao da ćemo graditi najbolje odnose sa svima, pa i sa narodima koji su se o nas ogrešili, te dodao da prihvatamo i kajemo se za zločine koje su neki počinili u naše ime, ali da se više nećemo stideti zločina koju su drugi počinili nad našim narodom.  
 
"Pomirenje je važno", dodao je predsednik, ukazavši da je ta reč postala poštapalica nemuštih političara. Takođe je rekao da su razgovor i saradnja neophodni, kao i da moramo gledati u budućnost, ma koliko se ne slagali.  
 
Obeležavanje Dana sećanja na stradale i prognane u oružanoj akciji

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
„Nama čak i ne smeta kada svetkuju, nama samo smeta kada nam brane da tugujemo, kada nam brane da ih podsetimo na to da su neki ljudi izgubili svoja ognjišta, decu i roditelje. Samo nemojte da nam branite da se sećamo, a od vas ne tražimo ni priznanje, ni pomirenje, samo nas pustite da živimo sa svojim jadom, bolom i čemerom. Ne očekujte od Srba da se odreknu sebe, svojih mrtvih, svog imena i prezimena. Pretekli smo mi Srbi i Jasenovac i Oluju, a vidite i večeras u Novom Sadu, ponovo smo ustali. Neka je slava mučenicima iz Oluje. Neka živi Republika Srpska! Živela naša Srbija!“, poručio je predsednik Vučić. 
 
Novi Sad,
04. avgust 2022. godine
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).