Обележавање Дана сећања на страдале и прогнане у оружаној акцији "Олуја"

Вести

04.08.2022. - 23:24

Обележавање Дана сећања на страдале и прогнане у оружаној акцији "Олуја"

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствовао је обележавању Дана сећања на све страдале и прогнане у оружаној акцији Олуја у Новом Саду и том приликом поручио да Србија хоће мир, готово по сваку цену, те да већ годинама уназад шаљемо поруку која је суштина политике коју наша земља води, а то је да више неће бити Олуја.

„Девету годину заредом како на овакав начин обележавамо погром, тежак злочин и највеће етничко чишћење једног народа после Другог светског рата на европском тлу. Два су разлога због којих смо данас овде. Први је туга због убијене деце, жена, стараца, због 250 хиљада прогнаних. Други је да бисмо упркос свима сведочили и да би се та сведочења чула“, рекао је председник Вучић пред више од 25 хиљада окупљених у Новом Саду. 
 
 
Обележавање Дана сећања на страдале и прогнане у оружаној акцији

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић истакао је да у Србији годинама као да није било сведока злочина почињеног над нашим народом. 
 
„Као да није било икога ко би испричао о томе како су обични људи, цивили, убијани, како су им куће пљачкане и паљене, како су их, док су у тракторским колонама напуштали Хрватску, напуштали своја огњишта и куће, пљували, ударали, каменовали. Никога да каже да су бомбардовали те колоне, убијајући децу и старце, малену браћу и сестре. Тиме смо их правдали и понављали злочин, равнодушност прогласили за владајућу идеологију, а заборав за националну  обавезу. На крају, тиме смо и сами бацили камен на најтужнију колону у нашој историји. И радили смо то готово читаво пунолетство, 18 година“, нагласио је председник Вучић додајући да смо на тај начин сопственом народу натоварили готово вечни осећај кривице и оправдали сваки злочин почињен против оних чија је једина кривица била та што су Срби, православци и што су желели да остану да живе на својим огњиштима. 
 
Обележавање Дана сећања на страдале и прогнане у оружаној акцији

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник је поручио да нема разлике између Срба у Хрватској, Босни и Херцеговини, Црној Гори, те да ми желимо само да будемо Срби, без обзира на то колико нам пута мењају име народа у зависности од тога одакле смо. 
 
„Разлике између нас нема. То што живимо у различитим државама не значи да припадамо различитим народима. Није им пошло за руком иако су се својски трудили да нам то учине“, напоменуо је председник Вучић истичући да ће Србија чувати и бранити свој народ, те "да ћемо на њихову хистерију, лажи и претње одговорити миром, стрпљењем, трпељивошћу, али и одлучношћу“.  
 
Обележавање Дана сећања на страдале и прогнане у оружаној акцији

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић је подвукао да ћемо градити најбоље односе са свима, па и са народима који су се о нас огрешили, те додао да прихватамо и кајемо се за злочине које су неки починили у наше име, али да се више нећемо стидети злочина коју су други починили над нашим народом.  
 
"Помирење је важно", додао је председник, указавши да је та реч постала поштапалица немуштих политичара. Такође је рекао да су разговор и сарадња неопходни, као и да морамо гледати у будућност, ма колико се не слагали.  
 
Обележавање Дана сећања на страдале и прогнане у оружаној акцији

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
„Нама чак и не смета када светкују, нама само смета када нам бране да тугујемо, када нам бране да их подсетимо на то да су неки људи изгубили своја огњишта, децу и родитеље. Само немојте да нам браните да се сећамо, а од вас не тражимо ни признање, ни помирење, само нас пустите да живимо са својим јадом, болом и чемером. Не очекујте од Срба да се одрекну себе, својих мртвих, свог имена и презимена. Претекли смо ми Срби и Јасеновац и Олују, а видите и вечерас у Новом Саду, поново смо устали. Нека је слава мученицима из Олује. Нека живи Република Српска! Живела наша Србија!“, поручио је председник Вучић. 
 
Нови Сад,
04. август 2022. године
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).