Obeležavanje Dana sećanja na stradale u NATO agresiji 1999. godine

Vesti

24.03.2024. - 23:29

Obeležavanje Dana sećanja na stradale u NATO agresiji 1999. godine

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je, u Prokuplju, obeležavanju Dana sećanja na stradale u NATO agresiji 1999. godine i, tom prilikom, poručio da ni posle 25 godina ne pristajemo na „komadanje Srbije“.

Obeležavanje Dana sećanja na stradale u NATO agresiji 1999. godine

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić rekao je na centralnoj ceremoniji da je prva NATO bomba 24. marta 1999. godine, koja je ubila srpskog vojnika Bobana Nedeljkovića, pala baš u Prokuplje. 
 
„Ubili su Bobana zato što su hteli da nam unište otadžbinu, da nam unište Srbiju, da je raskomadaju i misle da su u tome uspeli. Prošlo je 25 godina i još se ne damo, još ne pristajemo na komadanje Srbije. Ima jedan mali narod u Evropi, u jednoj maloj zemlji, na jednoj maloj teritoriji, koji se i dalje ponosno i dostojanstveno drži, koji ne pristaje na okupaciju i naređenja sa strane“, naveo je predsednik, istakavši da su i Srbija i srpski narod jači nego što mnogi misle. 
 
Obeležavanje Dana sećanja na stradale u NATO agresiji 1999. godine

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić rekao je da je večeras posetio porodicu male Bojane, koja je najmlađa žrtva, beba, koju je NATO ubio i dodao da „sve to boli i 25 godina kasnije“ i da nije pitanje samo našeg bola, već pitanje onoga što su zlikovci uradili pokušavajući da nam i danas objasne da su bili primorani.
 
"I ove godine, više nego prethodnih, navalili su da nam objasne da je ustvari to bilo potrebno, da je to bilo zbog nas, da su oni to ustvari uradili kako bi Srbija krenula napred, kako bi Srbija išla u budućnost. A onda vam u sledećoj rečenici, uz to kako im je žao neke Bojane, i neke Milice, i neke Sanje, onda vam kažu kako veruju da će Srbija i Kosovo zajedno da gledaju u budućnost. U stvari, hoće da nam kažu da su svoj prljavi posao komadanja Srbije obavili. Moje je, kao predsednika Srbije, za ove tri godine koliko ću još da obavljam tu dužnost, da im kažem – niste. Odupiraćemo vam se dok dišemo, jer ne možete da nam ukinete slobodu! Nikada nećemo dobrovoljno pristati da nam uzmete Kosovo i Metohiju", poručio je predsednik Vučić, istakavši da mi bez Srbije nismo niko i ništa, da smo bića koja dišu i ništa više od toga te dodao da je naša obaveza da ne zaboravimo našu ubijenu decu i naše junake.
 
"Njihovi životi su utkani i uklesani u kamen budućnosti Srbije. Bez njih mi smo ništa i to nikada ne smemo da zaboravimo", naglasio je predsednik.  
 
Obeležavanje Dana sećanja na stradale u NATO agresiji 1999. godine

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
"Ne možete da nam otmete pravo da živimo za svoju zemlju, pravo da volimo slobodu. I ovde, na Trgu topličkih junaka, a Toplica je deo junačke Srbije, sa kojim ni jedan drugi deo Srbije ne može da se poredi jer je uvek davala najviše junaka, jedino ovde u Toplici niko nikada nije pitao kolika je cena slobode, ovde su nam najveći junaci i ovde vam danas kažem - mala Srbija boriće se istinom, čašću, znanjem, svim što ima i svim čime raspolaže da sačuva svoju teritoriju, da sačuva svoj narod, svoju budućnost. Rezervnu otadžbinu nemamo. Znaćemo da upamtimo sve ovo iz teških vremena, a Srbiju su mnogi pokušali da ugase i nikada nisu uspeli", rekao je predsednik Vučić, dodajući da je pred nama dobra i velika budućnost, ali da je pred svima ostalima Srbija - koja će znati da se sačuva i koja će znati da se odbrani.
 
Prokuplje,
24. mart 2024. godine
 
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).