Обележавање Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године

Вести

24.03.2024. - 23:29

Обележавање Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствовао је, у Прокупљу, обележавању Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године и, том приликом, поручио да ни после 25 година не пристајемо на „комадање Србије“.

Обележавање Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић рекао је на централној церемонији да је прва НАТО бомба 24. марта 1999. године, која је убила српског војника Бобана Недељковића, пала баш у Прокупље. 
 
„Убили су Бобана зато што су хтели да нам униште отаџбину, да нам униште Србију, да је раскомадају и мисле да су у томе успели. Прошло је 25 година и још се не дамо, још не пристајемо на комадање Србије. Има један мали народ у Европи, у једној малој земљи, на једној малој територији, који се и даље поносно и достојанствено држи, који не пристаје на окупацију и наређења са стране“, навео је председник, истакавши да су и Србија и српски народ јачи него што многи мисле. 
 
Обележавање Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић рекао је да је вечерас посетио породицу мале Бојане, која је најмлађа жртва, беба, коју је НАТО убио и додао да „све то боли и 25 година касније“ и да није питање само нашег бола, већ питање онога што су зликовци урадили покушавајући да нам и данас објасне да су били приморани.
 
"И ове године, више него претходних, навалили су да нам објасне да је уствари то било потребно, да је то било због нас, да су они то уствари урадили како би Србија кренула напред, како би Србија ишла у будућност. А онда вам у следећој реченици, уз то како им је жао неке Бојане, и неке Милице, и неке Сање, онда вам кажу како верују да ће Србија и Косово заједно да гледају у будућност. У ствари, хоће да нам кажу да су свој прљави посао комадања Србије обавили. Моје је, као председника Србије, за ове три године колико ћу још да обављам ту дужност, да им кажем – нисте. Одупираћемо вам се док дишемо, јер не можете да нам укинете слободу! Никада нећемо добровољно пристати да нам узмете Косово и Метохију", поручио је председник Вучић, истакавши да ми без Србије нисмо нико и ништа, да смо бића која дишу и ништа више од тога те додао да је наша обавеза да не заборавимо нашу убијену децу и наше јунаке.
 
"Њихови животи су уткани и уклесани у камен будућности Србије. Без њих ми смо ништа и то никада не смемо да заборавимо", нагласио је председник.  
 
Обележавање Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"Не можете да нам отмете право да живимо за своју земљу, право да волимо слободу. И овде, на Тргу топличких јунака, а Топлица је део јуначке Србије, са којим ни један други део Србије не може да се пореди јер је увек давала највише јунака, једино овде у Топлици нико никада није питао колика је цена слободе, овде су нам највећи јунаци и овде вам данас кажем - мала Србија бориће се истином, чашћу, знањем, свим што има и свим чиме располаже да сачува своју територију, да сачува свој народ, своју будућност. Резервну отаџбину немамо. Знаћемо да упамтимо све ово из тешких времена, а Србију су многи покушали да угасе и никада нису успели", рекао је председник Вучић, додајући да је пред нама добра и велика будућност, али да је пред свима осталима Србија - која ће знати да се сачува и која ће знати да се одбрани.
 
Прокупље,
24. март 2024. године
 
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).