Obeležavanje Dana sećanja na žrtve zločina-genocida NDH

Vesti

23.04.2023. - 19:50

Obeležavanje Dana sećanja na žrtve zločina-genocida NDH

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je obeležavanju Dana sećanja na žrtve zločina genocida NDH u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu u Donjoj Gradini. 

Obeležavanje Dana sećanja na žrtve zločina-genocida NDH

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
"Za one koji su nestali bez traga, mi smo jedini trag. Ove reči Elija Vizela najkraći su opis dužnosti koju imamo na ovom strašnom mestu. Mi, danas, osim toga da budemo trag, moramo da budemo i putokaz, da budemo znak i da budemo ime, za sve one koji su klani, ubijani, baš da bi im ime bilo zauvek obrisano i zaboravljeno. Više od 200 godina pokušavaju bez uspeha da nas podele i promene. Promenilo se mnogo toga, a pre svega emocija našeg naroda, jer mi ne možemo više da se pomirimo s tim da su Srbi uvek krivi za sve i da ako žele da učine nešto za svoj narod onda pripadaju prošlosti i smetlištu istorije", rekao je predsednik Vučić u svom obraćanju i dodao da ne sme da nam bude teško da negujemo kulturu sećanja, jer ako to ne činimo - nismo vredni postojanja i opstanka. On je istakao da već devet godina Srbija i Republika Srpska zajedno obeležavaju sve  važne datume i da nema više podela na hrvatske Srbe ili bosanske Srbe, već da smo mi isti narod. 
 
Obeležavanje Dana sećanja na žrtve zločina-genocida NDH

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
"Budimo svoji, budimo samo Srbi i uvek jedinstveni i jedni drugima od pomoći. Važno je da sačuvamo svoj narod, ali i da znamo šta je naše. I zato ćemo mi da se držimo prava, onoga čega se na Zapadu i danas ne drže. Na ovim prostorima smo gotovo usamljeni, svi ostali bi želeli ili da trajno uzmu nešto naše, ili da se mi ne pitamo ni za šta. Naš odgovor je poštovanje, mir, ali i odlučnost. Srbija će uvek pomagati svoj narod u Republici Srpskoj. Neka živi Republika Srpska, neka živi Srbija i da nikada ne zaboravimo najveće žrtve našeg naroda u mučeničkom Jasenovcu“, poručio je predsednik Vučić.
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).