Обележавање Дана сећања на жртве злочина-геноцида НДХ

Вести

23.04.2023. - 19:50

Обележавање Дана сећања на жртве злочина-геноцида НДХ

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствовао је обележавању Дана сећања на жртве злочина геноцида НДХ у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту у Доњој Градини. 

Обележавање Дана сећања на жртве злочина-геноцида НДХ

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"За оне који су нестали без трага, ми смо једини траг. Ове речи Елија Визела најкраћи су опис дужности коју имамо на овом страшном месту. Ми, данас, осим тога да будемо траг, морамо да будемо и путоказ, да будемо знак и да будемо име, за све оне који су клани, убијани, баш да би им име било заувек обрисано и заборављено. Више од 200 година покушавају без успеха да нас поделе и промене. Променило се много тога, а пре свега емоција нашег народа, јер ми не можемо више да се помиримо с тим да су Срби увек криви за све и да ако желе да учине нешто за свој народ онда припадају прошлости и сметлишту историје", рекао је председник Вучић у свом обраћању и додао да не сме да нам буде тешко да негујемо културу сећања, јер ако то не чинимо - нисмо вредни постојања и опстанка. Он је истакао да већ девет година Србија и Република Српска заједно обележавају све  важне датуме и да нема више подела на хрватске Србе или босанске Србе, већ да смо ми исти народ. 
 
Обележавање Дана сећања на жртве злочина-геноцида НДХ

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"Будимо своји, будимо само Срби и увек јединствени и једни другима од помоћи. Важно је да сачувамо свој народ, али и да знамо шта је наше. И зато ћемо ми да се држимо права, онога чега се на Западу и данас не држе. На овим просторима смо готово усамљени, сви остали би желели или да трајно узму нешто наше, или да се ми не питамо ни за шта. Наш одговор је поштовање, мир, али и одлучност. Србија ће увек помагати свој народ у Републици Српској. Нека живи Република Српска, нека живи Србија и да никада не заборавимо највеће жртве нашег народа у мученичком Јасеновцу“, поручио је председник Вучић.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).