11_12_2012_(1).jpg

Vesti

11.12.2012. - 13:42

Obeleženo 125 godina Streljačkog saveza

BEOGRAD - Streljački savez Srbije obeležio je danas 125 godina rada, a tim povodom predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću dodeljena je “Zlatna meta” - najviše priznanje koje taj savez dodeljuje pojedincima, državnim organima i organizacijama koji su zadužili streljački sport.

Nikolić je na svečanosti koja je održana u Domu Narodne skupštine rekao da će nastaviti da se zalaže za srpske strelce, kako bi oni i dalje postizali velike uspehe na domaćoj i međunarodnoj sceni.

“Zajedno ćemo da stvaramo uslove za još veće uspehe”, istakao je predsednik Srbije.

Navodeći da je u detinjstvu i sam bio suočen sa izborom streljaštvo ili neki drugi sport, Nikolić je kazao da se opredelio za atletiku, ali da su strelci bili svuda oko njega i da u kragujevačkom kraju nije bilo sela bez streljačke organizacije.

Predsednik Srbije je uveren da će Srbija uskoro imati još prilika da slavi i da se hvali rezultatima u streljaštvu.

Predsednik Streljačkog saveza Srbije Obrad Stevanović sumirao je rad tog saveza u prethodnih 125 godina. On je podsetio da je osnovan 1887. godine, da je prva streljačka družina Formirana 1865. godine, da je prvo takmičenje održano 1851. godine, a prvi uspeh na međunarodnoj sceni zabeležen na Svetskom prvenstvu 1909. godine.
“Uveren sam da će strelci i u buduće državu reprezentovati na najbolji mogući način”, kazao je Stevanović.

Strelci su na velikim međunarodnim takmičenjima u 125 godina osvojili 457 medalja - 159 zlatnih, 156 srebrnih i 142 bronzane, od kojih su 23 osvojene na Olimpijskim igrama.

Priznanja “Zlatna meta” dobili su i proslavljeni strelci Jasna Šekarić, Goran Maksimović, Ivana Maksimović, Andrija Zlatić, Aleksandra Ivošev, Aranka Binder, Stevan Pletikosić i drugi.

Tim priznanjem su povodom 125 godina rada Streljačkog saveza Srbije nagrađeni i Ministarstvo omladine i sporta, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Sportski savez Srbije, Olimpijski komitet Srbije.

Šekarić je, obraćajući se u ime nagrađenih, rekla da je taj savez jedan od najstarijih i najuspešnijih saveza u Srbiji, čiji su strelci osvojili puno medalja.

Šekarić je uverena da će srpski strelci nastaviti tu tradiciju i da će i u buduće beležiti velike uspehe.

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).