Obraćanje javnosti predsednika Republike Srbije

Vesti

08.09.2021. - 22:18

Obraćanje javnosti predsednika Republike Srbije

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obratio se danas javnosti i poručio da je za našu zemlju mir od presudnog značaja jer život mora da bude važniji od bilo kakvih političkih poena.  

Predsednik Vučić je istakao da Srbiju ne interesuju nikakvi sukobi ni ratovi, ne zato što smo slabi ili slabiji od drugih, već zato što smo dovoljno pametni da znamo da treba da nas interesuju samo ekonomija i saradnja. On je naveo  da Srbija ni na koji način nije zainteresovana da ruši nezavisnost ni Crne Gore, ni Hrvatske, ni Bosne i Hercegovine, niti bilo koje druge zemlje u regionu. 
 
"Jedino što tražim od njih je da to isto poštuju kada je reč o Srbiji", rekao je predsednik Vučić i dodao da politika Srbije, dok je on predsednik, mora da bude takva da se pohvalimo ekonomskim napretkom i da sačuvamo jedinstvo naroda. 
 
„Sve što smo uspeli da izgradimo i promenimo u našoj zemlji u poslednjih nekoliko godina, uspeli smo zato što smo čuvali mir i stabilnost i smatrali da je najvažnije, uvek i u svakom trenutku, da život stavimo ispred svega“, poručio je predsednik Vučić. 
 
Obraćanje javnosti predsednika Republike Srbije

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić je najavio da će u ponedeljak Beograd posetiti kancelarka Savezne Republike Nemačke Angela Merkel, što je velika čast za Srbiju jer će to biti jedna od poslednjih poseta nemačke kancelarke pre isticanja mandata. 
 
"Želim da zahvalim Angeli Merkel na svemu što je učinila za Zapadni Balkan i ceo region, posebno za Srbiju. Nikada nećemo zaboraviti ono što je učinila za našu zemlju 2015. godine kada nam je Hrvatska uvodila sankcije. Važno je da sa kancelarkom Merkel razgovaramo o svim ključnim, regionalnim pitanjima, Berlinskoj konferenciji i o onome što je Berlinski proces doneo", dodao je predsednik Vučić i istakao da je Nemačka prvi trgovinski partner Srbije, kao i da postaje jedan od najvećih i najvažnijih investitora u našoj zemlji. On je u svom obraćanju preneo i da će nekoliko dana nakon posete nemačke kancelarke imati susret sa predsednikom Republike Turske, a nakon toga i razgovor sa liderima Višegradske grupe u Budimpešti, kao i posetu Samitu o demografskim pitanjima. Takođe, najavio je i susret u Beogradu sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, kao i posetu predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen. 
 
"Kada pogledate agendu za septembar, jasno je da su važni događaji pred Srbijom, da se dešava mnogo toga važnog za našu zemlju“, rekao je predsednik Vučić. 
 
Obraćanje javnosti predsednika Republike Srbije

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić je, kada je reč o dijalogu sa Prištinom, istakao da albanska strana ne želi nikakav dogovor, ali da je danas, u razgovorima na tehničkom nivou u Briselu,  ostvaren mali napredak po pitanju nestalih. 
 
"To je jedina dobra vest za nekoliko porodica, albanskih i srpskih, koje će moći da sahrane svoje ubijene kako priliči“, naveo je predsednik Vučić i dodao da druge vrste napretka u razgovorima nije bilo. On je rekao da se danas razgovaralo i sa predstavnicima OEBS-a o situaciji na jugu, u Preševu i Bujanovcu, i poručio da će država dati sve od sebe da nastavi štampanje udžbenika na albanskom jeziku i za srednje škole, a ne samo za osnovne. 
 
"Želimo da uradimo sve što možemo da deo Albanaca uvedemo u sistem, kao policajce, lekare, i u sve druge državne institucije, ali tražićemo da se dobro zna kojoj državi pripadaju. Oko toga nema cenkanja niti oko toga može da bude polemike", zaključio je predsednik Vučić. 
 
Obraćanje javnosti predsednika Republike Srbije

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
„Ono što je za nas opasnost je to što će različite sile pokušavati da spuste snagu i moć Srbije, da pokušaju da na različite načine generišu opadanje snage Srbije i da pomažu svima drugima da bi mogli da obuzdaju moć naše zemlje. Srbija, da budem sasvim otvoren, nije nikome smetala do 2011. i 2012. godine jer je bila slaba, razjedinjena, uništena u međusobnim svađama vladara, različitim kohabitacijama, nesposobnosti, neodgovornosti, užasnom stanju srpske ekonomije i tada je bila dobar partner svima. Takva, slaba Srbija je malo kome smetala", rekao je predsednik Vučić. On je izrazio očekivanje da će Srbija do kraja godine imati stopu rasta od 7,5 odsto, što bi nam omogućilo održivo povećanje plata i penzija. 
 
"Cilj nam je da držimo stopu javnog duga ispod 60 odsto, a ispod toga su jedino baltičke i skandinavske zemlje, Bugarska i Rumunija i niko više. Zadovoljni smo što se tiče ekonomskog aspekta, a posebno sam ponosan na to da ćemo od decembra imati 10 auto-puteva uveliko u izgradnji, što je apsolutni rekord“, istakao je predsednik Vučić. 
 
Beograd,  
08. septembar 2021. godine
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).