Обраћање јавности председника Републике Србије

Вести

08.09.2021. - 22:18

Обраћање јавности председника Републике Србије

Председник Републике Србије Александар Вучић обратио се данас јавности и поручио да је за нашу земљу мир од пресудног значаја јер живот мора да буде важнији од било каквих политичких поена.  

Председник Вучић је истакао да Србију не интересују никакви сукоби ни ратови, не зато што смо слаби или слабији од других, већ зато што смо довољно паметни да знамо да треба да нас интересују само економија и сарадња. Он је навео  да Србија ни на који начин није заинтересована да руши независност ни Црне Горе, ни Хрватске, ни Босне и Херцеговине, нити било које друге земље у региону. 
 
"Једино што тражим од њих је да то исто поштују када је реч о Србији", рекао је председник Вучић и додао да политика Србије, док је он председник, мора да буде таква да се похвалимо економским напретком и да сачувамо јединство народа. 
 
„Све што смо успели да изградимо и променимо у нашој земљи у последњих неколико година, успели смо зато што смо чували мир и стабилност и сматрали да је најважније, увек и у сваком тренутку, да живот ставимо испред свега“, поручио је председник Вучић. 
 
Обраћање јавности председника Републике Србије

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић је најавио да ће у понедељак Београд посетити канцеларка Савезне Републике Немачке Ангела Меркел, што је велика част за Србију јер ће то бити једна од последњих посета немачке канцеларке пре истицања мандата. 
 
"Желим да захвалим Ангели Меркел на свему што је учинила за Западни Балкан и цео регион, посебно за Србију. Никада нећемо заборавити оно што је учинила за нашу земљу 2015. године када нам је Хрватска уводила санкције. Важно је да са канцеларком Меркел разговарамо о свим кључним, регионалним питањима, Берлинској конференцији и о ономе што је Берлински процес донео", додао је председник Вучић и истакао да је Немачка први трговински партнер Србије, као и да постаје један од највећих и најважнијих инвеститора у нашој земљи. Он је у свом обраћању пренео и да ће неколико дана након посете немачке канцеларке имати сусрет са председником Републике Турске, а након тога и разговор са лидерима Вишеградске групе у Будимпешти, као и посету Самиту о демографским питањима. Такође, најавио је и сусрет у Београду са специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком, као и посету председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен. 
 
"Када погледате агенду за септембар, јасно је да су важни догађаји пред Србијом, да се дешава много тога важног за нашу земљу“, рекао је председник Вучић. 
 
Обраћање јавности председника Републике Србије

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић је, када је реч о дијалогу са Приштином, истакао да албанска страна не жели никакав договор, али да је данас, у разговорима на техничком нивоу у Бриселу,  остварен мали напредак по питању несталих. 
 
"То је једина добра вест за неколико породица, албанских и српских, које ће моћи да сахране своје убијене како приличи“, навео је председник Вучић и додао да друге врсте напретка у разговорима није било. Он је рекао да се данас разговарало и са представницима ОЕБС-а о ситуацији на југу, у Прешеву и Бујановцу, и поручио да ће држава дати све од себе да настави штампање уџбеника на албанском језику и за средње школе, а не само за основне. 
 
"Желимо да урадимо све што можемо да део Албанаца уведемо у систем, као полицајце, лекаре, и у све друге државне институције, али тражићемо да се добро зна којој држави припадају. Око тога нема ценкања нити око тога може да буде полемике", закључио је председник Вучић. 
 
Обраћање јавности председника Републике Србије

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
„Оно што је за нас опасност је то што ће различите силе покушавати да спусте снагу и моћ Србије, да покушају да на различите начине генеришу опадање снаге Србије и да помажу свима другима да би могли да обуздају моћ наше земље. Србија, да будем сасвим отворен, није никоме сметала до 2011. и 2012. године јер је била слаба, разједињена, уништена у међусобним свађама владара, различитим кохабитацијама, неспособности, неодговорности, ужасном стању српске економије и тада је била добар партнер свима. Таква, слаба Србија је мало коме сметала", рекао је председник Вучић. Он је изразио очекивање да ће Србија до краја године имати стопу раста од 7,5 одсто, што би нам омогућило одрживо повећање плата и пензија. 
 
"Циљ нам је да држимо стопу јавног дуга испод 60 одсто, а испод тога су једино балтичке и скандинавске земље, Бугарска и Румунија и нико више. Задовољни смо што се тиче економског аспекта, а посебно сам поносан на то да ћемо од децембра имати 10 ауто-путева увелико у изградњи, што је апсолутни рекорд“, истакао је председник Вучић. 
 
Београд,  
08. септембар 2021. године
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).