Vesti

18.06.2016. - 16:12

Obraćanje predsednika Nikolića 18.06.2016.

Obraćanje predsednika Srbije na konferenciji za štampu povodom dolaska predsednika Kine Si Đing Pinga, Beograd 17. juna 2016. godine

Visoko poštovani predsedniče Si,

Uvaženi predsedniče vlade,

Ministri i članovi delegacija,

Gospodo novinari,

Srbija ima veliku čast i zadovoljstvo da nakon više od tri decenije ugosti predsednika Narodne Republike Kine, velikog prijatelja Srbije i poštovaoca našeg naroda, Si Đin Pinga. Nikada neću zaboraviti reči kojima mi se obratio prilikom moje prve zvanične posete Kini. Predsednik Si je tada rekao: "Vi ste dali ogroman doprinos produbljivanju prijateljstva dve zemlje i sada je vreme da naši odnosi dostignu jedan novi nivo. Srbija je naš važan i iskren partner u Centralnoj i Istočnoj Evropi. Naše dve zemlje su različite, ali su nam narodi bliski, mi smo mnogo toga naučili od vas".

Tada sam rekao šta je suština na kojoj gradimo odnose sa nama prijateljskom Kinom. Rekao sam da Srbija ne traži pomoć, već ruku prijateljstva, kako bi prevazišla teškoće u kojima se nalazi već dugi niz godina.

Povodom vojne parade u Pekingu održane u čast pobede nad fašizmom i nacizmom, predsednik Si je istakao da je prisustvo predsednika Srbije i pripadnika Vojske Srbije na vojnoj paradi jasan signal da Srbija visoko ceni prijateljstvo prema Kini.

Predsednik Si i ja smo danas imali iskrene i prijateljske razgovore, kao nastavak naših intenzivnih kontakata koji su rezultirali potpisivanjem Izjave o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu između Narodne Republike Kine i Republike Srbije. Uveren sam da će od danas budućnost Srbije izgledati potpuno drugačije.

Pre nego što vas izvestim o čemu smo predsednik Kine i ja razgovarali, dozvolite mi da kažem da sam posebno ponosan na to što smo juče položili kamen temeljac za izgradnju Kineskog kulturnog centra.

Neke od njegovih misli kao da su predviđale odnose Srbije i Kine, citiram: „U pet dužnosti opštih obaveza i tri moralne osobine, spadaju i obaveza brata prema bratu i prijatelja prema prijatelju“, i "Kada radiš za druge, radi tako posvećeno kao da radiš za sebe."

Naše prijateljstvo se ne meri merom vremena, bliskog geografskog položaja, istovetnosti kulture i tradicije, ili obimom trgovinske razmene; naša bliskost je utemeljena na bliskosti u duhu, poštovanju univerzalnih moralnih principa, borbi za slobodu i pravdu. 

Mi podjednako želimo da ista pravila važe za sve narode i da se svakoj zemlji dozvoli da razvija svoje potencijale i prednosti, bez uslovljavanja, ucena i pretnji.

Srbija nije ni izbliza tako velika kao Kina. Međutim, Konfucije je rekao: "Nemoj misliti da si veliki čovek zato što ti je senka velika kad se sunce rađa."

Herojska istorija našeg naroda, nadaleko prevazilazi pojmove koji definišu veličinu teritorije. Generacije Kineza odrastale su na pričama o slobodarskom duhu naših predaka.

Podsetiću vas na poimanje smisla veličine, filozofa Čuangcea: „Dimenzije su bezgranične, vreme je beskrajno. Okolnosti nisu stalne, uslovi nisu konačni. Tako mudar čovek posmatra prostor i ne misli da je malo suviše maleno, niti veliko suviše veliko".

Dakle, veličina naših zemalja i vreme nisu merilo našeg prijateljstva, jer kada se Kina suočavala sa teškoćama, Srbija je bila uz nju. Ja neću govoriti ovde o tome šta je predsednik Si uradio za Kinu. To oseća i vidi svaki građanin Kine, svaki građanin sveta. Čestitao sam predsedniku na uspešnom sprovođenju reformi i primeni optimalnog modela na ekonomski preobražaj Kine. 

Predsednikova poruka da „Samo socijalizam može spasiti Kinu, a samo politika reforme i otvaranje prema svetu može razvijati Kinu“ trasira put za nove pristupe u shvatanju političkih teorijskih principa i praksi širom sveta. 

Nemam ni dovoljno vremena da nabrojim sve ono što je predsednik Si, prijatelj Srbije i, usuđujem se da kažem, moj prijatelj, predsednik Si, učinio i čini za Srbiju, upravo na način kako je to opisao veliki kineski mislilac...

Svi segmenti naše bilateralne saradnje duboko su prožeti ličnim doprinosom predsednika Kine. Politička stabilnost i ekonomski napredak Srbije ne bi bili mogući, bez inicijative predsednika Sija. 

Njegove reči: „Kineski san ne samo da donosi sreću kineskom narodu, već i narodima celog sveta“ pokazuju na primeru Srbije, da je kineski san moguće ostvariti.

Kada se Srbija suočava sa političkim teškoćama, Kina predstavlja snažan stub oslonca. Nepriznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije, kao i podrška našim naporima da takozvano Kosovo ne postane član UNESKO, predstavljaju kontinuitet dragocene podrške da Srbija očuva  teritorijalnu celovitost, uz doslednu primenu međunarodnog prava.

Ja sam nedvosmisleno stavio do znanja predsedniku Kine da će Srbija nastaviti dosledno da podržava politiku jedne Kine i principijelnu politiku koja vodi saradnji i mirnom rešavanju svih pitanja kroz dijalog. Inicijativa predsednika Sija da osnaži ulogu svoje zemlje kroz projekat „Jedan pojas, jedan put" će omogućiti da se čvršće povežu zemlje, koje se nalaze na tom putu, razmene tehnologije i znanja, zaposle operativu i ljudstvo. Srbija je spremna da u tom smislu postane najvažniji partner Kine, i ne samo u regionu.

Zbog toga je Srbija ponudila Narodnoj Republici Kini da Centar za saradnju Kina-CIEZ bude osnovan u Beogradu. Za nas poseban značaj ima modernizacija pruge Beograd Budimpešta, kao i drugi projekti transportnog umrežavanja na kopnenoj, pomorskoj i rečnoj liniji između Kine i Evrope. 

To je šansa za razvoj celog regiona, da ne govorimo o značajnom iskoraku kada je reč o ekonomskoj saradnji uopšte. 

Što se ekonomske saradnje tiče, mi smo spremni da taj segment naših odnosa dobije novu dimenziju i da dostigne potpuno nove razmere. Ulaganjem u Železaru Smederevo, Srbija će postati još atraktivnija tačka na investicionoj mapi Evrope. 

Nove direktne investicije u poljoprivredu i prehrambenu industriju donele bi obema stranama izvanredne koristi. Srbija ima izvanredno geografsko poreklo, obrazovane ljude, kao i ugovore o slobodnoj trgovini  sa  velikim   brojem  zemalja.   

Veoma je važno da ubrzamo  realizaciju Sporazuma o izgradnji pogona za proizvodnju mesa u Kragujevcu, kao pilot projekta koji planiramo da proširimo na celu Srbiju potpisanog prošle godine, a koji će u velikoj meri smanjiti nezaposlenost u tom delu Srbije i pokrenuti obnavljanje stočnog fonda. Meso koje se proizvodi u Srbiji i danas je prepoznatljiv brend širom sveta. Zajedno sa našim prijateljima, u veoma kratkom roku, možemo da ostvarimo srpsko - kineski san. U tom smislu vas podsećam na mudre reči predsednika Sija: „Sreća ne pada sa neba, san se neće sam od sebe ostvariti“. 

Da je san ostvariv, pokazuje i primer naše odlične saradnje u realizaciji Prve faze revitalizacije Termoelektrane Kostolac i mi očekujemo uspešan početak saradnje i u Drugoj fazi.

Predsednik Si i ja smo razgovarali o drugim brojnim mogućnostima za kinesko ulaganje u oblasti rudarstva i energetike. Preneo sam predsedniku izraze zadovoljstva povodom potpisivanja sporazuma o saradnji na izgradnji termoelektrane na otpad u novembru prošle godine. Taj projekat će unaprediti, ne samo snabdevanje električnom energijom, već će i rešiti problem otpada i ekologije, što je jedan od zahteva na putu evrointegracija Srbije.

Uspešna saradnja srpskih i kineskih kompanija na izgradnji mosta na Dunavu, što je prvi takav projekat u Evropi, predstavlja algoritam uspeha za buduće zajedničke projekte. Predsednik Si i ja smo veoma zadovoljni brzom i efikasnom realizacijom dve deonice autoputa E-763 na koridoru 11. Istovremeno, ja sam izrazio spremnost naše države da kineska strana podigne posebnu kinesku industrijsku zonu na Dunavu, sa lukom i multimodalnim transportnim centrom.

Zamolio sam predsednika da još jednom pozove privrednike iz Kine da ulažu u proizvodnju u Srbiji i ukazao mu na izvanredne mogućnosti koje pruža deo sporazuma o saradnji koja se tiče rečnih plovnih puteva u Srbiji. 

S tim u vezi, predočio sam mu ideju o projektu „Morava“, o kojoj sam razgovarao sa delegacijama kineskog fonda i instituta. Predsednik Si je uvideo da je taj projekat mnogo više od infrastrukturnog projekta, pošto će obezbediti zapošljavanje i bolji život za mnoge generacije, i sprečiti katastrofalne poplave, koje bi se mogle ponoviti u budućnosti.

Posebno sam izrazio zahvalnost predsedniku Kine na donacijama i ekonomskoj pomoći kineske strane. Podsetiću vas da je od 1999 godine. Kina dala humanitarnu pomoć u iznosu od preko 32 miliona dolara.

Namerno sam otpočeo obraćanje temom iz domena kulture. Haša saradnja u toj oblasti, zatim prosveti i nauci je sve bolja i mi možemo mnogo toga da naučimo jedni od drugih.

Završiću citatom velikog srpskog pisca Miloša Crnjanskog, koji je sa velikom ljubavlju i posvećenošću prevodio kinesku poeziju kao, citiram: "Vrhunac svega prozračnog, mirnog, večnog, eteričnog, do čega duh i osećaji mogu doći".

Crnjanski je napisao

„U Parizu, ja sam, utvrdivši tekst,

provodio u muzejima, duge i svetle noći,

koje se iz vidika nisu spustile na zemlju;

nego samo na vrh srebrne, neke trske na starim svilama,

dovodile su me do mirnog osmeha,

kojim se jedino može razumeti

tekst Lao-cea".

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).