Obraćanje predsednika Republike

Vesti

07.06.2023. - 23:37

Obraćanje predsednika Republike

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obratio se večeras javnosti, sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić, i poručio da je jasno da ćemo imati prevremene parlamentarne izbore, ali da se vlast neće birati na ulici i da neće biti prelazne Vlade. Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić naglasila je da je spremna da u svakom trenutku podnese ostavku i da smatra da su izlaz iz krize parlamentarni izbori do kraja godine.

Obraćanje predsednika Republike

Foto: Tanjug / Rade Prelić

 
Predsednik je najavio da će od kraja ove nedelje i početka sledeće početi da prima udruženja i ljude na razgovore, da bi, kako je objasnio, mogao da ima kontakt sa građanima i da oni mogu da mu iznesu probleme. 
 
Predsednik Vučić kaže da se tenzije uvek rešavaju izborima, ali da su neki pravili tenzije ne zbog političkih zahteva nego jer su, kako kaže, imali zahteve pojedinih tajkuna za sprovođenje njihovih interesa. On je istakao da u zahtevima s protesta ne postoji niti jedan koji se tiče dece. 
 
"Nijedan zahtev se ne tiče prava i položaja naše dece, nastavnika ili bilo koje društvene grupe, več samo njih političara i jednog tajkuna", naveo je predsednik i dodao da će nastaviti da čeka neke ljude da razgovaraju, iako je, kako je rekao, jasno da se nadaju stvarima koje se nikada neće dogoditi - da se na ulici preuzima vlast. 
 
“Nasilja je bilo previše za ovu zemlju i s tim prošlim vremenima je završeno. Verujem da ćemo ipak pronaći sagovornike među onima koji bi trebalo da imaju više odgovornosti. Ako ne, idemo na izbore“, poručio je predsednik i dodao da je sada jasno da ćemo imati prevremene parlamentarne izbore, samo je pitanje datuma. On je istakao da predsednica Vlade ne želi da smenjuje ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića na silu i pod prisilom jer smatra da ne postoji nijedan razlog i ponovio da prelazne Vlade neće biti jer nikada neće doneti takvu odluku. 
 
Obraćanje predsednika Republike

Foto: Tanjug / Rade Prelić

 
Predsednik Vučić je naveo da je imao vrlo kompleksne razgovore o najnovijem razvoju događaja na Kosovu i Metohiji i sinoć i danas, da je razgovarao i sa specijalnim izaslanikom Velike Britanije za Zapadni Balkan lordom Stjuartom Pičom, a da će nastaviti razgovore sa Srbima sa Kosova i Metohije od petka do nedelje. On je zahvalio narodu na KiM što se dostojanstveno bori za svoja prava, ističući da je važno sačuvati mir i da je država Srbija uvek uz njih. 
 
Govoreći o ekonomskim merama, predsednik je najavio mnoge, navodeći da će biti problema sa stopom rasta, delom zbog uvezenih delom zbog naših problema, ali da uspevamo da obezbedimo niži deficit od predviđenog. 
 
“Doneli smo odluku da posebno uvećamo zarade u prosveti, jer želimo da osnažimo učitelje i nastavnike i da pokažemo da brinemo o njima, ali i o radnicima u zdravstvu i još nekim sektorima. Imaćemo i povećanje penzija. Svako dete staro do 16 godina dobiće po 10.000 dinara, a spremili smo i još sto hiljada vaučera, koje će naši građani moći da iskoriste za odmor u Srbiji. I dalje držimo fiskalnu i monetarnu stabilnost i uspevamo da obezbedimo niži deficit i više novca za građane. Mržnja je veoma glasna i buka je ogromna, ali mržnja nikada nije mogla da pobedi ni ljubav, ni pravu podršku. One su mnogo tiše, ali snažnije i uvek pobeđuju”, poručio je predsednik Vučić. 
 
Obraćanje predsednika Republike

Foto: Tanjug / Rade Prelić

 
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je rekla da ne misli da je sve što su radili bilo savršeno, da su neke odluke morale da se donose u kratkom roku, ali misli da su rezultati „neupitni, jasni i da Srbija nije nikada na ovaj način napredovala“. 
 
„Jedan od mojih legata je elektronska uprava. Kada sam postala ministarka za državnu upravu, čak i matične knjige smo imali u papirnom obliku. Nije bilo sve savršeno, ali smo dali sve od sebe i mislim da imamo rezultate kojima svako od nas i od naših građana može da se ponosi“, navela je predsednica Vlade Srbije. 
 
Beograd,
07. jun 2023. godine
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).