Обраћање председника Републике

Вести

07.06.2023. - 23:37

Обраћање председника Републике

Председник Републике Србије Александар Вучић обратио се вечерас јавности, са председницом Владе Србије Аном Брнабић, и поручио да је јасно да ћемо имати превремене парламентарне изборе, али да се власт неће бирати на улици и да неће бити прелазне Владе. Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић нагласила је да је спремна да у сваком тренутку поднесе оставку и да сматра да су излаз из кризе парламентарни избори до краја године.

Обраћање председника Републике

Фото: Танјуг / Раде Прелић

 
Председник је најавио да ће од краја ове недеље и почетка следеће почети да прима удружења и људе на разговоре, да би, како је објаснио, могао да има контакт са грађанима и да они могу да му изнесу проблеме. 
 
Председник Вучић каже да се тензије увек решавају изборима, али да су неки правили тензије не због политичких захтева него јер су, како каже, имали захтеве појединих тајкуна за спровођење њихових интереса. Он је истакао да у захтевима с протеста не постоји нити један који се тиче деце. 
 
"Ниједан захтев се не тиче права и положаја наше деце, наставника или било које друштвене групе, веч само њих политичара и једног тајкуна", навео је председник и додао да ће наставити да чека неке људе да разговарају, иако је, како је рекао, јасно да се надају стварима које се никада неће догодити - да се на улици преузима власт. 
 
“Насиља је било превише за ову земљу и с тим прошлим временима је завршено. Верујем да ћемо ипак пронаћи саговорнике међу онима који би требало да имају више одговорности. Ако не, идемо на изборе“, поручио је председник и додао да је сада јасно да ћемо имати превремене парламентарне изборе, само је питање датума. Он је истакао да председница Владе не жели да смењује министра унутрашњих послова Братислава Гашића на силу и под присилом јер сматра да не постоји ниједан разлог и поновио да прелазне Владе неће бити јер никада неће донети такву одлуку. 
 
Обраћање председника Републике

Фото: Танјуг / Раде Прелић

 
Председник Вучић је навео да је имао врло комплексне разговоре о најновијем развоју догађаја на Косову и Метохији и синоћ и данас, да је разговарао и са специјалним изаслаником Велике Британије за Западни Балкан лордом Стјуартом Пичом, а да ће наставити разговоре са Србима са Косова и Метохије од петка до недеље. Он је захвалио народу на КиМ што се достојанствено бори за своја права, истичући да је важно сачувати мир и да је држава Србија увек уз њих. 
 
Говорећи о економским мерама, председник је најавио многе, наводећи да ће бити проблема са стопом раста, делом због увезених делом због наших проблема, али да успевамо да обезбедимо нижи дефицит од предвиђеног. 
 
“Донели смо одлуку да посебно увећамо зараде у просвети, јер желимо да оснажимо учитеље и наставнике и да покажемо да бринемо о њима, али и о радницима у здравству и још неким секторима. Имаћемо и повећање пензија. Свако дете старо до 16 година добиће по 10.000 динара, а спремили смо и још сто хиљада ваучера, које ће наши грађани моћи да искористе за одмор у Србији. И даље држимо фискалну и монетарну стабилност и успевамо да обезбедимо нижи дефицит и више новца за грађане. Мржња је веома гласна и бука је огромна, али мржња никада није могла да победи ни љубав, ни праву подршку. Оне су много тише, али снажније и увек побеђују”, поручио је председник Вучић. 
 
Обраћање председника Републике

Фото: Танјуг / Раде Прелић

 
Председница Владе Србије Ана Брнабић је рекла да не мисли да је све што су радили било савршено, да су неке одлуке морале да се доносе у кратком року, али мисли да су резултати „неупитни, јасни и да Србија није никада на овај начин напредовала“. 
 
„Један од мојих легата је електронска управа. Када сам постала министарка за државну управу, чак и матичне књиге смо имали у папирном облику. Није било све савршено, али смо дали све од себе и мислим да имамо резултате којима свако од нас и од наших грађана може да се поноси“, навела је председница Владе Србије. 
 
Београд,
07. јун 2023. године
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).