Obraćanje predsednika Republike Srbije 04.06.2021.

Vesti

04.06.2021. - 15:10

Obraćanje predsednika Republike Srbije 04.06.2021.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obratio se danas javnosti povodom posete specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslava Lajčaka i specijalnog predstavnika Stejt Departmenta za Zapadni Balkan Metjua Palmera, a govorio je i o Kosovu i Metohiji, predstojećim pregovorima u Briselu, napretku Srbije na evropskom putu, razgovoru sa predstavnicima opozicije, važnim državnim pitanjima i svom učešću na sednici Saveta bezbednosti 8. juna ove godine.

Obraćanje predsednika Republike Srbije 04.06.2021.

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
„Želeo sam nekoliko reči da kažem o situaciji na Kosovu i Metohiji i razgovorima koje sam imao sa američkim izaslanikom Palmerom i predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom. Razgovori su bili korektni i ticali su se tema u budućem dijalogu: šta je to što jedni od drugih želimo i istovremeno šta je to što se očekuje od EU i šta je to što oni očekuju od nas. Za nas je važno da se Srbija ne zalaže za zamrznuti konflikt. Želimo da konflikte iz prošlosti rešavamo, da ih ne ostavljamo našoj deci, ali smo tražili razumevanje za osnovne državne i nacionalne interese Republike Srbije i srpskog naroda i brinuli, pre svega, o bezbednosti i sigurnosti našeg naroda na Kosovu i Metohiji. Srbija će se odazvati pozivu u Brisel i uvek ćemo biti spremni da razgovaramo o kompromisnim rešenjima, ali nećemo biti spremni da razgovaramo o bilo kakvom poniženju Srbije. Dijalog će biti nastavljen u veoma kratkom roku“, istakao je predsednik Vučić i dodao da je spreman da, pre ili nakon nastavka dijaloga u Briselu, podnese izveštaj o dijalogu Narodnoj Skupštini Republike Srbije, kao i da je spreman da odgovori i onim strankama koje su insistirale na stranom mešanju, ukoliko takvu zainteresovanost pokažu. On je naglasio i da je Srbija spremna za dijalog o nestalim licima, ali da očekujemo da tu odgovornost pokažu i prema Srbima ubijenim na Kosovu i Metohiji. 
 
Predsednik Vučić je poručio da pred Srbijom nisu laki dani i izrazio nadu da ćemo, čuvajući mir i stabilnost, imati dovoljno mudrosti i podrške da uradimo dobre i velike stvari za našu zemlju. 
 
Obraćanje predsednika Republike Srbije 04.06.2021.

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić je, povodom noćašnje eksplozije u fabrici namenske industrije Sloboda u Čačku, izjavio da će ta kompanija od ponedeljka nastaviti proizvodnju i naveo da tri helikoptera kreću u gašenje požara. 
 
"To su stvari koje se događaju, ali je važno da mere zaštite budu ubuduće na daleko većem nivou kako bi se zaštitili i radnici i građani koji žive u blizini fabrike. Gotovo su neverovatne razmere eksplozije, ali je podnošljiva šteta i verujem da će Sloboda uspešno nastaviti svoj rad u budućnosti", rekao je predsednik Vučić i dodao da preliminarne procene pokazuju da je šteta od požara 1,5 do 2 miliona evra. 
 
Obraćanje predsednika Republike Srbije 04.06.2021.

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić je istakao da je Srbija na evropskom putu mnogo uradila u svim oblastima, a posebno u vladavini prava i da se nada  da će u narednom periodu, u junu ili septembru, taj ogroman napredak Srbije biti priznat od strane zemalja EU. 
 
"Ne bih to nazvao nagradom, već poštovanjem  onoga što je u prethodnom periodu učinjeno", rekao je predsednik Vučić i dodao da je Srbija mnogo uradila i za otvaranje klastera, od razdvajanja Srbijagasa do akcizne politike, velikih ustavnih promena i promena u oblasti vladavine prava, što je i Evropska komisija podržala.
 
Govoreći o ekonomiji, predsednik Vučić je naveo da je 2014. godine bio primoran da radi finansijsku konsolidaciju, da su se smanjivale i plate i penzije kako bi danas mogli da imamo koristi od toga. 
 
"Kako raste životni standard, stalno se pozivamo na zelenu agendu. Tome ćemo posvetiti pažnju jer to treba da iskoristimo za ekonomski rast", rekao je predsednik Vučić i dodao  da samo kada država želi ozbiljno da radi, kada se posveti zelenoj agendi na ozbiljan, a ne na propagandistički i populistički način, ona u tome može biti uspešna. On je istakao da su nadležni spremni da, po pitanju rudnika za eksploataciju jadarita koju bi gradila kompanija Rio Tinto, sprovedu referendum, u opštinama ili celim okruzima, kako bi se videlo šta je to što građani žele, ali i naglasio da bi građani morali da znaju šta im taj projekat donosi jer je važan za Loznicu, Krupanj, Mačvanski okrug i celu Srbiju. 
 
Obraćanje predsednika Republike Srbije 04.06.2021.

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić je naveo da je pred nama drugačiji period i da ćemo morati da posvetimo pažnju obnovljivim izvorima energije. On je dodao da je primetno da se godinama nastavlja trend depopulcije u Podrinju, zapadnoj Srbiji, gde živi oko 100.000 ljudi, a taj kraj Srbije mogao bi da napreduje i procveta uz projekat eksploatacije litijuma. 
 
"Mi smo u trci sa vremenom, a Srbija ima značajne istražene rezerve litijuma, koji je neophodan za baterije za električna vozila, industriji koja će zabeležiti ogroman napredak. Govorimo o desetinama milijardi evra", objasnio je predsednik Vučić. On je ukazao i na uspešnost RTB Bora, od kada je kineska kompanija Zijin preuzela tu kompaniju, i naveo da je na kraju 2018. godine RTB Bor imao dugove koji su za 600 miliona prevazilazili ukupan kapital, a bilo je 4.270 zaposlenih. 
 
"Danas imamo 5.723 radnika, što je više od 700 novih radnih mesta. Prosečna mesečna zarada bila je 68.160 dinara, sada je oko 91.000, a do kraja godine biće 91.824 dinara. Bor je grad u Srbiji u kojem cene nekretnina najbrže rastu i gde se najviše prodaje novih, a to je zahvaljujući ovom uspehu", istakao je predsednik Vučić i naglasio da su dve kineske kompanije - HBIS Železara Smederevo i Zijin Bor prva dva među prvih 15 izvoznika Srbije. 
 
"Od šestog proizvođača bakra postajemo drugi u Evropi do kraja godine. Samo je Poljska ispred nas", rekao je predsednik Vučić. 
 
Obraćanje predsednika Republike Srbije 04.06.2021.

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić je najavio da će 8. juna, kada se održava i redovna sednica Saveta bezbednosti UN-a na kojoj će biti predstavljen izveštaj o radu Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu, biti izrečena i presuda generalu Ratku Mladiću i izrazio nadu da će mu biti omogućeno da se virtuelno uključi u rad sednice, a ako ne, da će pokušati da ode u Njujork jer ima pravo da sednici prisustvuje uživo. On je naveo da očekuje kako će na sednici srpsko rukovodstvo biti kritikovano zbog nepoštovanja tog Mehanizma - zbog nepostupanja po obavezujućem nalogu za izručenje doskorašnjih narodnih poslanika SRS Vjerice Radete i Petra Jojića. Podsećajući da su Srbi u Hagu osuđeni na 1.138,5 godina robije, a Bošnjaci na 42 godine, predsednik Vučić je rekao da  ne misli da brojkama bilo šta treba da se iskazuje, ali da je suština u tome da Haški tribunal nije dostavljao, osim u jednom slučaju, srpskim sudovima mogućnost da sude, a ideja je bila da najveći broj suđenja bude ustupljen sudovima u regionu. 
 
Obraćanje predsednika Republike Srbije 04.06.2021.

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić je istakao da podržava nadležne organe koji se bave borbom protiv korupcije i kriminala i dodao da oni treba da rade svoj posao bez ograničenja. 
 
"Od pravosuđa, preko tužilaštva pa do policije, svi treba da rade bez ograničenja. Bez obzira na to da li neko pripada partiji koju vodim, ili nekoj drugoj. Srbija ne sme da liči na Srbiju iz 2000. godine kada je pljačka bila jedini smisao bavljenja politikom", naveo je predsednik Vučić u svom obraćanju. 
 
Beograd,
04. jun 2021. godine
 
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).