Обраћање председника Републике Србије 04.06.2021.

Вести

04.06.2021. - 15:10

Обраћање председника Републике Србије 04.06.2021.

Председник Републике Србије Александар Вучић обратио се данас јавности поводом посете специјалног представника Европске уније за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана Мирослава Лајчака и специјалног представника Стејт Департмента за Западни Балкан Метјуа Палмера, а говорио је и о Косову и Метохији, предстојећим преговорима у Бриселу, напретку Србије на европском путу, разговору са представницима опозиције, важним државним питањима и свом учешћу на седници Савета безбедности 8. јуна ове године.

Обраћање председника Републике Србије 04.06.2021.

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
„Желео сам неколико речи да кажем о ситуацији на Kосову и Метохији и разговорима које сам имао са америчким изаслаником Палмером и представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана Мирославом Лајчаком. Разговори су били коректни и тицали су се тема у будућем дијалогу: шта је то што једни од других желимо и истовремено шта је то што се очекује од ЕУ и шта је то што они очекују од нас. За нас је важно да се Србија не залаже за замрзнути конфликт. Желимо да конфликте из прошлости решавамо, да их не остављамо нашој деци, али смо тражили разумевање за основне државне и националне интересе Републике Србије и српског народа и бринули, пре свега, о безбедности и сигурности нашег народа на Kосову и Метохији. Србија ће се одазвати позиву у Брисел и увек ћемо бити спремни да разговарамо о компромисним решењима, али нећемо бити спремни да разговарамо о било каквом понижењу Србије. Дијалог ће бити настављен у веома кратком року“, истакао је председник Вучић и додао да је спреман да, пре или након наставка дијалога у Бриселу, поднесе извештај о дијалогу Народној Скупштини Републике Србије, као и да је спреман да одговори и оним странкама које су инсистирале на страном мешању, уколико такву заинтересованост покажу. Он је нагласио и да је Србија спремна за дијалог о несталим лицима, али да очекујемо да ту одговорност покажу и према Србима убијеним на Kосову и Метохији. 
 
Председник Вучић је поручио да пред Србијом нису лаки дани и изразио наду да ћемо, чувајући мир и стабилност, имати довољно мудрости и подршке да урадимо добре и велике ствари за нашу земљу. 
 
Обраћање председника Републике Србије 04.06.2021.

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић је, поводом ноћашње експлозије у фабрици наменске индустрије Слобода у Чачку, изјавио да ће та компанија од понедељка наставити производњу и навео да три хеликоптера крећу у гашење пожара. 
 
"То су ствари које се догађају, али је важно да мере заштите буду убудуће на далеко већем нивоу како би се заштитили и радници и грађани који живе у близини фабрике. Готово су невероватне размере експлозије, али је подношљива штета и верујем да ће Слобода успешно наставити свој рад у будућности", рекао је председник Вучић и додао да прелиминарне процене показују да је штета од пожара 1,5 до 2 милиона евра. 
 
Обраћање председника Републике Србије 04.06.2021.

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић је истакао да је Србија на европском путу много урадила у свим областима, а посебно у владавини права и да се нада  да ће у наредном периоду, у јуну или септембру, тај огроман напредак Србије бити признат од стране земаља ЕУ. 
 
"Не бих то назвао наградом, већ поштовањем  онога што је у претходном периоду учињено", рекао је председник Вучић и додао да је Србија много урадила и за отварање кластера, од раздвајања Србијагаса до акцизне политике, великих уставних промена и промена у области владавине права, што је и Европска комисија подржала.
 
Говорећи о економији, председник Вучић је навео да је 2014. године био приморан да ради финансијску консолидацију, да су се смањивале и плате и пензије како би данас могли да имамо користи од тога. 
 
"Како расте животни стандард, стално се позивамо на зелену агенду. Томе ћемо посветити пажњу јер то треба да искористимо за економски раст", рекао је председник Вучић и додао  да само када држава жели озбиљно да ради, када се посвети зеленој агенди на озбиљан, а не на пропагандистички и популистички начин, она у томе може бити успешна. Он је истакао да су надлежни спремни да, по питању рудника за експлоатацију јадарита коју би градила компанија Rio Tinto, спроведу референдум, у општинама или целим окрузима, како би се видело шта је то што грађани желе, али и нагласио да би грађани морали да знају шта им тај пројекат доноси јер је важан за Лозницу, Крупањ, Мачвански округ и целу Србију. 
 
Обраћање председника Републике Србије 04.06.2021.

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић је навео да је пред нама другачији период и да ћемо морати да посветимо пажњу обновљивим изворима енергије. Он је додао да је приметно да се годинама наставља тренд депопулције у Подрињу, западној Србији, где живи око 100.000 људи, а тај крај Србије могао би да напредује и процвета уз пројекат експлоатације литијума. 
 
"Ми смо у трци са временом, а Србија има значајне истражене резерве литијума, који је неопходан за батерије за електрична возила, индустрији која ће забележити огроман напредак. Говоримо о десетинама милијарди евра", објаснио је председник Вучић. Он је указао и на успешност РТБ Бора, од када је кинеска компанија Zijin преузела ту компанију, и навео да је на крају 2018. године РТБ Бор имао дугове који су за 600 милиона превазилазили укупан капитал, а било је 4.270 запослених. 
 
"Данас имамо 5.723 радника, што је више од 700 нових радних места. Просечна месечна зарада била је 68.160 динара, сада је око 91.000, а до краја године биће 91.824 динара. Бор је град у Србији у којем цене некретнина најбрже расту и где се највише продаје нових, а то је захваљујући овом успеху", истакао је председник Вучић и нагласио да су две кинеске компаније - HBIS Železara Smederevo и Zijin Bor прва два међу првих 15 извозника Србије. 
 
"Од шестог произвођача бакра постајемо други у Европи до краја године. Само је Пољска испред нас", рекао је председник Вучић. 
 
Обраћање председника Републике Србије 04.06.2021.

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић је најавио да ће 8. јуна, када се одржава и редовна седница Савета безбедности УН-а на којој ће бити представљен извештај о раду Међународног резидуалног механизма за кривичне судове у Хагу, бити изречена и пресуда генералу Ратку Младићу и изразио наду да ће му бити омогућено да се виртуелно укључи у рад седнице, а ако не, да ће покушати да оде у Њујорк јер има право да седници присуствује уживо. Он је навео да очекује како ће на седници српско руководство бити критиковано због непоштовања тог Механизма - због непоступања по обавезујућем налогу за изручење доскорашњих народних посланика СРС Вјерице Радете и Петра Јојића. Подсећајући да су Срби у Хагу осуђени на 1.138,5 година робије, а Бошњаци на 42 године, председник Вучић је рекао да  не мисли да бројкама било шта треба да се исказује, али да је суштина у томе да Хашки трибунал није достављао, осим у једном случају, српским судовима могућност да суде, а идеја је била да највећи број суђења буде уступљен судовима у региону. 
 
Обраћање председника Републике Србије 04.06.2021.

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић је истакао да подржава надлежне органе који се баве борбом против корупције и криминала и додао да они треба да раде свој посао без ограничења. 
 
"Од правосуђа, преко тужилаштва па до полиције, сви треба да раде без ограничења. Без обзира на то да ли неко припада партији коју водим, или некој другој. Србија не сме да личи на Србију из 2000. године када је пљачка била једини смисао бављења политиком", навео је председник Вучић у свом обраћању. 
 
Београд,
04. јун 2021. године
 
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).