Obraćanje predsednika Republike Srbije 07.09.2018.

Vesti

07.09.2018. - 23:33

Obraćanje predsednika Republike Srbije 07.09.2018.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obratio se večeras javnosti i najavio da će sutra posetiti Kosovo i Metohiju, ali i da će se nastaviti dijalog sa Prištinom.

Predsednik  Vučić je ponovio da je Srbija opredeljena za mir, stabilnost i saradnju i da se nada  da će, u godinama koje dolaze, biti moguće uspostaviti priteljstvo sa Albancima. On je dodao da su prethodnih nekoliko dana bili teški i za srpski narod na Kosovu i Metohiji, i za njegove političke predstavnike, i za one koji predstavljaju Srbiju u međunarodnoj areni.

"Ali ćemo morati da nastavimo razgovore", rekao je predsednik Srbije  i istakao da je to ključno za očuvanje mira. On je objasnio  da nije bilo lako doneti odluku o odlasku na Kosovo i Metohiju, ali da je njegova namera od početka, ne da huška na sukobe, već da odgovorno i ozbiljno zagovara mir i da se bori za rešenje problema.

Predsednik Vučić je naglasio da želi mnogo više poverenja između Srba i Albanaca u budućnosti i dodao da je to proces za koji bi bilo katastrofalno ako bude zaustavljen, i po Srbe i po Albance. On je napomenuo  da je sada mnogo toga popravljeno u ekonomiji, da imamo jednu od tri najbrže rastuće ekonomije u Evropi, jednu od retkih sa suficitom u budžetu, da se smanjuje javni dug i poručio da je važno zaustaviti negativne trendove da bi se obezbedila sigurna budućnost, i da se zbog toga zalaže za mir i stabilnost, gotovo po svaku cenu.

Predsednik Vučić je izjavio da je postizanje rešenja za Kosovo i Metohiju pitanje svih pitanja, ali da smo daleko od bilo kakvog rešenja .

"Nikad nisam lagao građane Srbije, daleko smo od bilo kakvog rešenja. Mnogo bih voleo da smo blizu, ali nismo. Postoje spoljnopolitički razlozi za to, kao i odnosi između Srba i Albanaca. Mi smo, između sebe, daleko od bilo kakvog dogovora", rekao je predsednik  Vučić novinarima i  naglasio da rešenja nema ukoliko postoji jasno i nedvosmisleno protivljenje velikih sila.

"Teško je to postići, ali zato je važno za nas da pokušavamo da više poštujemo jedni druge, govorim o našim narodima i našim društvima, da ne gledamo jedni druge preko nišana i da ne posmatramo one druge kao lošije od sebe, već da pokušavamo da gradimo mostove u budućnosti", izjavio je predsednik Srbije i istakao da je to politika koja može da spase i Srbe i Albance, a da je sve drugo katastrofa i približavanje kraja i za jedne i druge.

"Nadam se da ni jedni ni drugi neće izabrati ovo drugo", zaključio je predsednik  Vučić.

Beograd, 07. septembar 2018.

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).