Обраћање председника Републике Србије 07.09.2018.

Вести

07.09.2018. - 23:33

Обраћање председника Републике Србије 07.09.2018.

Председник Републике Србије Александар Вучић обратио се вечерас јавности и најавио да ће сутра посетити Косово и Метохију, али и да ће се наставити дијалог са Приштином.

Председник  Вучић је поновио да је Србија опредељена за мир, стабилност и сарадњу и да се нада  да ће, у годинама које долазе, бити могуће успоставити притељство са Албанцима. Он је додао да су претходних неколико дана били тешки и за српски народ на Косову и Метохији, и за његове политичке представнике, и за оне који представљају Србију у међународној арени.

"Али ћемо морати да наставимо разговоре", рекао је председник Србије  и истакао да је то кључно за очување мира. Он је објаснио  да није било лако донети одлуку о одласку на Косово и Метохију, али да је његова намера од почетка, не да хушка на сукобе, већ да одговорно и озбиљно заговара мир и да се бори за решење проблема.

Председник Вучић је нагласио да жели много више поверења између Срба и Албанаца у будућности и додао да је то процес за који би било катастрофално ако буде заустављен, и по Србе и по Албанце. Он је напоменуо  да је сада много тога поправљено у економији, да имамо једну од три најбрже растуће економије у Европи, једну од ретких са суфицитом у буџету, да се смањује јавни дуг и поручио да је важно зауставити негативне трендове да би се обезбедила сигурна будућност, и да се због тога залаже за мир и стабилност, готово по сваку цену.

Председник Вучић је изјавио да је постизање решења за Косово и Метохију питање свих питања, али да смо далеко од било каквог решења .

"Никад нисам лагао грађане Србије, далеко смо од било каквог решења. Много бих волео да смо близу, али нисмо. Постоје спољнополитички разлози за то, као и односи између Срба и Албанаца. Ми смо, између себе, далеко од било каквог договора", рекао је председник  Вучић новинарима и  нагласио да решења нема уколико постоји јасно и недвосмислено противљење великих сила.

"Тешко је то постићи, али зато је важно за нас да покушавамо да више поштујемо једни друге, говорим о нашим народима и нашим друштвима, да не гледамо једни друге преко нишана и да не посматрамо оне друге као лошије од себе, већ да покушавамо да градимо мостове у будућности", изјавио је председник Србије и истакао да је то политика која може да спасе и Србе и Албанце, а да је све друго катастрофа и приближавање краја и за једне и друге.

"Надам се да ни једни ни други неће изабрати ово друго", закључио је председник  Вучић.

Београд, 07. септембар 2018.

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).