Obraćanje predsednika Republike Srbije 14.12.2018.

Vesti

14.12.2018. - 21:51

Obraćanje predsednika Republike Srbije 14.12.2018.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obratio se večeras  javnosti, povodom  krize nastale formiranjem takozvane vojske Kosova, i poručio da će Srbija znati da zaštiti svoj narod.

„Danas je, posle mnogo godina pretnji, zvanično formirana takozvana vojska Kosova na ilegalan i protivpravan način. Sve što su uradili Albanci, uradili su u suprotnosti sa međunarodnim  pravom i sopstvenim Ustavom, pokazali da im nije stalo do prava i pravde, već do sprovođenja gole sile i napada na Srbiju. Mi smo želeli mir, uložili smo ogromne napore da sačuvamo stabilnost u regionu, što nije bilo lako. Upravo zato smo prihvatili Briselski sporazum 2013. godine, znajući da će to biti dokument na koji ćemo se pozivati, jer ga druga strana neće poštovati“, rekao je predsednik Vučić na vanrednoj konferenciji za medije.

"Dok smo mi vodili dijalog u Briselu, a i posle toga, čak 19 zemalja je priznalo Kosovo, a smeta im što je 12 zemalja povuklo priznanje. Kažu, to nije u duhu dijaloga i to ne treba da se radi. Taj dijalog smo nastavili i želeli kompromis. Izlagao sam se riziku, i ličnom, i političkom, i svakom, govoreći koliko nam je preko potreban mir. Bio sam na meti celokupne srpske javnosti zato što sam predlagao ono što sam mislio da je jedino logično rešenje“, naveo je predsednik Vučić i dodao da je Srbija  uputila zahtev za hitno održavanje sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i da je spreman da, kao predsednik, lično prisustvuje toj sednici.

„Tražim od svih stručnjaka da kažu jedan akt, stav, tačku na osnovu kojeg su se drznuli da pogaze međunarodno pravo. To ne postoji. Srbija je za njih kriva jer nije izgubila glasanje u Interpolu, Evropskoj energetskoj agenciji, kriva jer nije izgubila u UNESCO... A nijedno od tih glasanja nije pokrenula Srbija, naprotiv“, naglasio je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić se obratio i Srbima na Kosovu i Metohiji, istakavši da zna koliko su ovi dani teški za njih.

„Ne morate da brinete, Srbija će imati snage da vas zaštiti. Srbija se neće odreći svog naroda i svog dostojanstva i ponosa. U budućnosti ću još jače da propagiram da ćemo sa svima u regionu nastojati da održavamo najbolje moguće odnose“, poručio je predsednik Srbije.

Beograd, 14.12.2018. godine

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).