Обраћање председника Републике Србије 14.12.2018.

Вести

14.12.2018. - 21:51

Обраћање председника Републике Србије 14.12.2018.

Председник Републике Србије Александар Вучић обратио се вечерас  јавности, поводом  кризе настале формирањем такозване војске Косова, и поручио да ће Србија знати да заштити свој народ.

„Данас је, после много година претњи, званично формирана такозвана војска Косова на илегалан и противправан начин. Све што су урадили Албанци, урадили су у супротности са међународним  правом и сопственим Уставом, показали да им није стало до права и правде, већ до спровођења голе силе и напада на Србију. Ми смо желели мир, уложили смо огромне напоре да сачувамо стабилност у региону, што није било лако. Управо зато смо прихватили Бриселски споразум 2013. године, знајући да ће то бити документ на који ћемо се позивати, јер га друга страна неће поштовати“, рекао је председник Вучић на ванредној конференцији за медије.

"Док смо ми водили дијалог у Бриселу, а и после тога, чак 19 земаља је признало Косово, а смета им што је 12 земаља повукло признање. Кажу, то није у духу дијалога и то не треба да се ради. Тај дијалог смо наставили и желели компромис. Излагао сам се ризику, и личном, и политичком, и сваком, говорећи колико нам је преко потребан мир. Био сам на мети целокупне српске јавности зато што сам предлагао оно што сам мислио да је једино логично решење“, навео је председник Вучић и додао да је Србија  упутила захтев за хитно одржавање седнице Савета безбедности Уједињених нација и да је спреман да, као председник, лично присуствује тој седници.

„Тражим од свих стручњака да кажу један акт, став, тачку на основу којег су се дрзнули да погазе међународно право. То не постоји. Србија је за њих крива јер није изгубила гласање у Интерполу, Европској енергетској агенцији, крива јер није изгубила у UNESCO... А ниједно од тих гласања није покренула Србија, напротив“, нагласио је председник Вучић.

Председник Вучић се обратио и Србима на Косову и Метохији, истакавши да зна колико су ови дани тешки за њих.

„Не морате да бринете, Србија ће имати снаге да вас заштити. Србија се неће одрећи свог народа и свог достојанства и поноса. У будућности ћу још јаче да пропагирам да ћемо са свима у региону настојати да одржавамо најбоље могуће односе“, поручио је председник Србије.

Београд, 14.12.2018. године

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).