kuj_8342.jpg

Vesti

17.03.2018. - 14:01

Obraćanje predsednika Republike Srbije 17.03.2018.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obratio se naciji danas povodom dve teme od najvećeg nacionalnog značaja: Kosova i Metohije i populacione politike Republike Srbije.

Predsednik je, u obraćanju naciji povodom Kosova i Metohije, na dan godišnjice pogroma na Kosovu, rekao da je u Briselskom sporazumu prvih šest od ukupno 15 tačaka posvećeno Zajednici srpskih opština.
 
On se u obraćanju osvrnuo na događaje od pre 14 godina, kada se dogodio pogrom Srba sa Kosova i Metohije, za šta su kazne bile simbolične. „Nasilje je bilo toliko brutalno da OEBS nije imao komentar", naglasio je Vučić. „Tada je 4.012 Srba proterano, a 19 je poginulo tokom dvodnevnog nasilja. Trideset pet pravoslavnih verskih objekata je zapaljeno. Četrdeset dve crkve i manastira smo od onda obnovili, pomogli smo ali od 2005. do 2017. vratilo se svega 10.123 interno raseljenih.
 
Veći broj Srba od toga je otišao", naveo je predsednik u obraćanju. Predsednik je na konferenciju za štampu povodom obraćanja doneo i primerak Briselskog sporazuma i istakao da se on sastoji od 15 tačaka, a prvih šest je posvećeno formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO). „Više od pet godina pokušavamo na svaki način da dođemo do mira i rešenja kosovsko-metohijskog čvora. Pet godina neko ne želi da ovo bude sprovedeno u delo. Srbiji se ne piše dobro ako se ne dođe do rešenja za Kosovo“, rekao je predsednik.
 
Predsednik je istakao da je Srbija svoje obaveze ispunila. "To niko ne kaže, već se uvek pozivaju dve strane. Neću nikome to da dozvolim, svaki dan će imati reakciju predsednika i drugih organa ako budu govorili o dvema stranama i podjednakom ispunjavanju obaveza", poručio je predsednik i rekao da u Brisel, na nastavak dijaloga sa Prištinom 23. maja, ide bez ikakvih očekivanja, a da je njegov posao da štiti interese Srbije, našu državu i našu budućnost.
 
„Mi čekamo formiranje Zajednice srpskih opština ili ponudu za kompromisno rešenje kosovskog problema", rekao je predsednik Vučić. Predsednik se osvrnuo i na temu populacione politike Republike Srbije i s tim u vezi nagasio da će majka koja rodi treće i četvrto dete imati 30.000 dinara mesečno od države u periodu od 10 godina, ističući da je to samo jedna u nizu mera donetih u cilju popravljanja demografske slike Srbije u okviru donete strategije i mera Vlada Srbije za podsticaj populacione politike. „Neke mere stupiće na snagu od 1. jula, ostale od početka naredne godine. Ključni problem Srbije je broj novorođene dece i ako problem nataliteta ne „obradimo“ odmah i na drugačiji način - izgubićemo zemlju, a na to nemamo pravo, jer je naša obaveza da brinemo o otadžbini u budućnosti, poručio je danas predsednik Srbije.
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).