kuj_8342.jpg

Вести

17.03.2018. - 14:01

Обраћање председника Републике Србије 17.03.2018.

Председник Републике Србије Александар Вучић обратио се нацији данас поводом две теме од највећег националног значаја: Косова и Метохије и популационе политике Републике Србије.

Председник је, у обраћању нацији поводом Косова и Метохије, на дан годишњице погрома на Косову, рекао да је у Бриселском споразуму првих шест од укупно 15 тачака посвећено Заједници српских општина.
 
Он се у обраћању осврнуо на догађаје од пре 14 година, када се догодио погром Срба са Косова и Метохије, за шта су казне биле симболичне. „Насиље је било толико брутално да ОЕБС није имао коментар", нагласио је Вучић. „Тада је 4.012 Срба протерано, а 19 је погинуло током дводневног насиља. Тридесет пет православних верских објеката је запаљено. Четрдесет две цркве и манастира смо од онда обновили, помогли смо али од 2005. до 2017. вратило се свега 10.123 интерно расељених.
 
Већи број Срба од тога је отишао", навео је председник у обраћању. Председник је на конференцију за штампу поводом обраћања донео и примерак Бриселског споразума и истакао да се он састоји од 15 тачака, а првих шест је посвећено формирању Заједнице српских општина (ЗСО). „Више од пет година покушавамо на сваки начин да дођемо до мира и решења косовско-метохијског чвора. Пет година неко не жели да ово буде спроведено у дело. Србији се не пише добро ако се не дође до решења за Косово“, рекао је председник.
 
Председник је истакао да је Србија своје обавезе испунила. "То нико не каже, већ се увек позивају две стране. Нећу никоме то да дозволим, сваки дан ће имати реакцију председника и других органа ако буду говорили о двема странама и подједнаком испуњавању обавеза", поручио је председник и рекао да у Брисел, на наставак дијалога са Приштином 23. маја, иде без икаквих очекивања, а да је његов посао да штити интересе Србије, нашу државу и нашу будућност.
 
„Ми чекамо формирање Заједнице српских општина или понуду за компромисно решење косовског проблема", рекао је председник Вучић. Председник се осврнуо и на тему популационе политике Републике Србије и с тим у вези нагасио да ће мајка која роди треће и четврто дете имати 30.000 динара месечно од државе у периоду од 10 година, истичући да је то само једна у низу мера донетих у циљу поправљања демографске слике Србије у оквиру донете стратегије и мера Влада Србије за подстицај популационе политике. „Неке мере ступиће на снагу од 1. јула, остале од почетка наредне године. Кључни проблем Србије је број новорођене деце и ако проблем наталитета не „обрадимо“ одмах и на другачији начин - изгубићемо земљу, а на то немамо право, јер је наша обавеза да бринемо о отаџбини у будућности, поручио је данас председник Србије.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).