tan2019-3-171229109830.jpg

Vesti

17.03.2019. - 22:31

Obraćanje predsednika Republike Srbije 17.03.2019.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obratio se danas javnosti i govorio o pogromu Srba na Kosovu i Metohiji, a deo obraćanja posvetio je upadu demonstranata i dela opozicije u zgradu RTS-a.

"Danas se navršava 15 godina od velikog i strašnog pogroma koje su kosovsko-metohijski Albanci uz podršku dela međunarodne zajednice poveli protiv srpskog naroda. To je rezultiralo rušenjem i paljenjem 35 crkava i manastira, 935 srpskih objekata, škola, pošta, Domova zdravlja. Proterano je ukupno 4 hiljade i 12 Srba. Nastradalo je 28 osoba, a 954 je povređeno. Među njima 143 Srba i desetine pripadnika međunarodnih snaga", naveo je predsednik Vučić i dodao da su izbrisana i dva sela - Slatina i Svinjare.
 
"Pokušavaju danas na razne načine da opravdaju taj teški zločin protiv našeg naroda i, čini mi se i plašim se da, ukoliko međunarodna zajednica ne pokaže više objektivnosti, da će Albanci nastaviti sa tim", rekao je predsednik Vučić i naveo da je danas,15 godina kasnije, zabrinut za Srbe na Kosovu i Metohiji, jer nije formirana Zajednica srpskih opština, niti je išta učinjeno iz Briselskog sporazuma, a sa druge strane, uvedene su takse i doneta je platforma koja je protiv dijaloga.
 
"Republika Srbija će štititi narod na Kosovu i Metohiji, čuvati svoj narod , ukoliko oni koji moraju da čuvaju naš narod taj posao ne obave", poručio je predsednik Vučić i dodao da mu se čini da NATO nije dobro razumeo svoju ulogu, da nije razumeo da je, u skladu sa Rezolucijom 1244 UN, njihov posao da zaštite naš narod na svakom mestu na Kosovu i Metohiji. On je istakao da želimo da nastavimo dijalog i razgovore, zato što smatramo da su kompromis i dijalog najbolje rešenje.
 
"Plašim se da sa taksama neki drugi kažu da neće dijalog. Taj dijalog želimo jer smatramo da je postizanje kompromisnog rešenja najbolje. Srbija hoće dijalog, ali je odlučna da sačuva svoje nacionalne interese", naglasio je predsednik Vučić u svom obraćanju.
 
Predsednik Vučić je, povodom upada demonstranata i dela opozicije u zgradu RTS-a, rekao da je država mesecima ćutala, ali da neće dozvoliti nikome da nasiljem ugrožava bilo koga i oštro kritikovao unošenje motorne testere u zgradu javnog servisa.
 
"Ovakvu vrstu ucena  – mi ćemo da vas bijemo a vi morate da nas slušate, to možete da radite u nekoj drugoj zemlji. U demokratskoj Srbiji to ne možete da radite", poručio je predsednik Vučić. On je istakao da Srbija može da se ponosi sa 200 fabrika, pogona i važnih privrednih objekata, koji su otvoreni za poslednjih pet godina.
 
"I sam sam otvorio 100-ti pogon i mislim da time možemo da se ponosimo. I ja se time ponosim. To su rezultati našeg rada", rekao je predsednik Srbije i dodao da oni drugi mogu da se ponose zatvaranjem fabrika i debljinom novčanika. 
"Svi oni koji misle da siledžijstvom, nasiljem, fizičkim napadima na ljude mogu da ostvare političke rezultate, grdno se varaju", istakao je predsednik Vučić i dodao da je Srbija dozvoljavala proteste, i prijavljene i neprijavljene.
 
"Sve puštamo, dok ne dođu do nasilja. Apsolutno sve“, podsetio je predsednik Vučić.
 
"Svi koji su učestvovali u nasilju, i sinoć i bilo kad u budućnosti, odgovaraće pred zakonom", naglasio je predsednik Vučić i poručio da mogu da protestuju, da idu na izbore, da glasaju, ali da nasilje u Srbiji nije dozvoljeno.
 
"Iz Srbije  je poslata slika koju mi ne želimo da šaljemo", rekao je predsednik Vučić i poručio novinarima RTS-a da mogu da se osećaju bezbedno i da će moći slobodno da rade u svojoj zgradi. On je ponovio da je spreman da razgovara sa svim građanima, da u prilog tome ide i činjenica da je u devet okruga obišao 42 opštine, ali da neće da razgovara sa siledžijama.
 
"Da li je bolje 200 novih fabrika od 3 hiljade uništenih? Ja mislim da je bolje da imamo otvoren Narodni muzej i pozorište 'Bora Stanković' u Vranju, nego da nemamo. Ali, to je pitanje argumentacije", izjavio je predsednik Vučić.
 
Beograd, 17. mart 2019. godine
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).