tan2019-3-171229109830.jpg

Вести

17.03.2019. - 22:31

Обраћање председника Републике Србије 17.03.2019.

Председник Републике Србије Александар Вучић обратио се данас јавности и говорио о погрому Срба на Косову и Метохији, а део обраћања посветио је упаду демонстраната и дела опозиције у зграду РТС-а.

"Данас се навршава 15 година од великог и страшног погрома које су косовско-метохијски Албанци уз подршку дела међународне заједнице повели против српског народа. То је резултирало рушењем и паљењем 35 цркава и манастира, 935 српских објеката, школа, пошта, Домова здравља. Протерано је укупно 4 хиљаде и 12 Срба. Настрадало је 28 особа, а 954 је повређено. Међу њима 143 Срба и десетине припадника међународних снага", навео је председник Вучић и додао да су избрисана и два села - Слатина и Свињаре.
 
"Покушавају данас на разне начине да оправдају тај тешки злочин против нашег народа и, чини ми се и плашим се да, уколико међународна заједница не покаже више објективности, да ће Албанци наставити са тим", рекао је председник Вучић и навео да је данас,15 година касније, забринут за Србе на Косову и Метохији, јер није формирана Заједница српских општина, нити је ишта учињено из Бриселског споразума, а са друге стране, уведене су таксе и донета је платформа која је против дијалога.
 
"Република Србија ће штитити народ на Косову и Метохији, чувати свој народ , уколико они који морају да чувају наш народ тај посао не обаве", поручио је председник Вучић и додао да му се чини да НАТО није добро разумео своју улогу, да није разумео да је, у складу са Резолуцијом 1244 УН, њихов посао да заштите наш народ на сваком месту на Косову и Метохији. Он је истакао да желимо да наставимо дијалог и разговоре, зато што сматрамо да су компромис и дијалог најбоље решење.
 
"Плашим се да са таксама неки други кажу да неће дијалог. Тај дијалог желимо јер сматрамо да је постизање компромисног решења најбоље. Србија хоће дијалог, али је одлучна да сачува своје националне интересе", нагласио је председник Вучић у свом обраћању.
 
Председник Вучић је, поводом упада демонстраната и дела опозиције у зграду РТС-а, рекао да је држава месецима ћутала, али да неће дозволити никоме да насиљем угрожава било кога и оштро критиковао уношење моторне тестере у зграду јавног сервиса.
 
"Овакву врсту уцена  – ми ћемо да вас бијемо а ви морате да нас слушате, то можете да радите у некој другој земљи. У демократској Србији то не можете да радите", поручио је председник Вучић. Он је истакао да Србија може да се поноси са 200 фабрика, погона и важних привредних објеката, који су отворени за последњих пет година.
 
"И сам сам отворио 100-ти погон и мислим да тиме можемо да се поносимо. И ја се тиме поносим. То су резултати нашег рада", рекао је председник Србије и додао да они други могу да се поносе затварањем фабрика и дебљином новчаника. 
"Сви они који мисле да силеџијством, насиљем, физичким нападима на људе могу да остваре политичке резултате, грдно се варају", истакао је председник Вучић и додао да је Србија дозвољавала протесте, и пријављене и непријављене.
 
"Све пуштамо, док не дођу до насиља. Апсолутно све“, подсетио је председник Вучић.
 
"Сви који су учествовали у насиљу, и синоћ и било кад у будућности, одговараће пред законом", нагласио је председник Вучић и поручио да могу да протестују, да иду на изборе, да гласају, али да насиље у Србији није дозвољено.
 
"Из Србије  је послата слика коју ми не желимо да шаљемо", рекао је председник Вучић и поручио новинарима РТС-а да могу да се осећају безбедно и да ће моћи слободно да раде у својој згради. Он је поновио да је спреман да разговара са свим грађанима, да у прилог томе иде и чињеница да је у девет округа обишао 42 општине, али да неће да разговара са силеџијама.
 
"Да ли је боље 200 нових фабрика од 3 хиљаде уништених? Ја мислим да је боље да имамо отворен Народни музеј и позориште 'Бора Станковић' у Врању, него да немамо. Али, то је питање аргументације", изјавио је председник Вучић.
 
Београд, 17. март 2019. године
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).