tan2019-1-18_135513943_2.jpg

Vesti

18.01.2019. - 17:00

Obraćanje predsednika Republike Srbije 18.01.2019.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obratio se danas medijima i izrazio zahvalnost predsedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu na poseti Srbiji, posvećenom vremenu, poštovanju koje je pokazao prema našoj zemlji, ali i konkretnim sporazumima koji su tokom posete potpisani.

Predsednik Vučić je izdvojio, kao sporazum od presudnog značaja, gasni sporazum sa Rusijom, izgradnju gasnog skladišta i gasnih elektrana.

"Mi to nazivamo centralnim gasovodom od 420 kilometara. To bi bilo od suštinskog strateškog značaja za budućnost Srbije. Reč je o ogromnoj investiciji, a finansiranje ćemo podeliti, u kom obimu i procentu ostaje još da se vidi", rekao je predsednik Vučić i dodao da je to  od ogromnog značaja za budućnost, industrijalizaciju, napredak Srbije i rast BDP-a.

"Nije gas samo za upotrebu u domaćinstvima, već pre svega u preduzećima, donosi ili odvodi investitore. Treba da provodimo gasifikaciju. Danas imamo gasifikaciju do Leskovca, ali ne i južnije. Imamo problem sa Teklasom, u Vranju, svuda južnije. Moramo taj problem da rešavamo. I u drugim delovima nemamo proveden gas, pa je problem za dolazak investitora", objasnio je predsednik Vučić i istakao da se radi o bitnim stvarima koje suštinski i strukturalno menjaju izgled i povećavaju vrednost naše zemlje.

Predsednik  Vučić je naveo da je bilo reči i o vojnoj saradnji dve zemlje,  da je od velikog značaja i sporazum o saradnji u razvoju železničkog saobraćaja,  a posebno je istakao ugovor vredan 230 miliona dolara, koji se odnosi na modernizaciju železnice, odnosno na završetak radova na pruzi od Stare Pazove do Novog Sada, na koridoru ka Budimpešti, na izgradnju Dispečerskog centra, kao i za uređenje kompletne železničke infrastrukture.

"Želimo da podignemo železnicu, jer smatramo da je u tome budućnost i u kargo i u putničkom saobraćaju. Hoćemo deo putnika i robe na sebe da preuzmemo i moramo da požurimo sa velikim infrastrukturnim radovima", istakao je predsednik Vučić i dodao da je strateško opredeljenje Srbije da za dva do tri meseca završi auto-put do granice sa Severnom Makedonijom  i do granice sa Bugarskom.

Predsednik Vučić je rekao da je jedna od ključnih tema bila i saradnja u oblasti digitalizacije i IT, potpisivanje sporazuma sa "Rosatom" i "Roskosmos", i naveo da je reč o primeni u poljoprivredi i ispitivanju zemljišta, kao i korišćenju nuklearne energije u farmaciji.

Predsednik Vučić je izjavio da je veoma zadovoljan konkretnim rezultatima razgovora sa predsednikom Ruske Federacije, kao i dočekom, ozbiljnošću i pristojnošću građana koji su ga dočekali ispred Hrama Svetog Save.

„Hvala Srbiji što je pokazala da može veoma ozbiljno i odgovorno da se ponaša“, poručio je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić je apelovao na partnere iz EU da još snažnije utiču na Prištinu da ukine takse, jer je Srbija spremna i želi razgovor.

"Molim Prištinu da ukine takse, nije mi teško da to kažem, a EU da jasnije utiče na Prištinu i ukaže na neophodnost dijaloga", rekao je predsednik  Vučić i istakao da je važno da se nastave razgovori o odnosima Srba i Albanaca u budućnosti.

Predsednik Vučić  je naglasio da se nada da će Priština ukinuti nametnute takse, jer bi to bilo razumno, pametno i otvorilo bi vrata razgovorima, ali ukoliko ih ne ukine, onda je jasno da ne žele razgovor, ne žele dogovore, ne žele  da prave kompromise, već žele politiku ucene. On je ponovio da nikada neće odustati od stava da bi najbolje bilo da Srbi i Albanci postignu sporazum, jer bi takav dogovor morali da prihvate svi u svetu.

Beograd, 18.01.2019. godine

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).