tan2019-1-18_135513943_2.jpg

Вести

18.01.2019. - 17:00

Обраћање председника Републике Србије 18.01.2019.

Председник Републике Србије Александар Вучић обратио се данас медијима и изразио захвалност председнику Руске Федерације Владимиру Путину на посети Србији, посвећеном времену, поштовању које је показао према нашој земљи, али и конкретним споразумима који су током посете потписани.

Председник Вучић је издвојио, као споразум од пресудног значаја, гасни споразум са Русијом, изградњу гасног складишта и гасних електрана.

"Ми то називамо централним гасоводом од 420 километара. То би било од суштинског стратешког значаја за будућност Србије. Реч је о огромној инвестицији, а финансирање ћемо поделити, у ком обиму и проценту остаје још да се види", рекао је председник Вучић и додао да је то  од огромног значаја за будућност, индустријализацију, напредак Србије и раст БДП-а.

"Није гас само за употребу у домаћинствима, већ пре свега у предузећима, доноси или одводи инвеститоре. Треба да проводимо гасификацију. Данас имамо гасификацију до Лесковца, али не и јужније. Имамо проблем са Текласом, у Врању, свуда јужније. Морамо тај проблем да решавамо. И у другим деловима немамо проведен гас, па је проблем за долазак инвеститора", објаснио је председник Вучић и истакао да се ради о битним стварима које суштински и структурално мењају изглед и повећавају вредност наше земље.

Председник  Вучић је навео да је било речи и о војној сарадњи две земље,  да је од великог значаја и споразум о сарадњи у развоју железничког саобраћаја,  а посебно је истакао уговор вредан 230 милиона долара, који се односи на модернизацију железнице, односно на завршетак радова на прузи од Старе Пазове до Новог Сада, на коридору ка Будимпешти, на изградњу Диспечерског центра, као и за уређење комплетне железничке инфраструктуре.

"Желимо да подигнемо железницу, јер сматрамо да је у томе будућност и у карго и у путничком саобраћају. Хоћемо део путника и робе на себе да преузмемо и морамо да пожуримо са великим инфраструктурним радовима", истакао је председник Вучић и додао да је стратешко опредељење Србије да за два до три месеца заврши ауто-пут до границе са Северном Македонијом  и до границе са Бугарском.

Председник Вучић је рекао да је једна од кључних тема била и сарадња у области дигитализације и ИТ, потписивање споразума са "Росатом" и "Роскосмос", и навео да је реч о примени у пољопривреди и испитивању земљишта, као и коришћењу нуклеарне енергије у фармацији.

Председник Вучић је изјавио да је веома задовољан конкретним резултатима разговора са председником Руске Федерације, као и дочеком, озбиљношћу и пристојношћу грађана који су га дочекали испред Храма Светог Саве.

„Хвала Србији што је показала да може веома озбиљно и одговорно да се понаша“, поручио је председник Вучић.

Председник Вучић је апеловао на партнере из ЕУ да још снажније утичу на Приштину да укине таксе, јер је Србија спремна и жели разговор.

"Молим Приштину да укине таксе, није ми тешко да то кажем, а ЕУ да јасније утиче на Приштину и укаже на неопходност дијалога", рекао је председник  Вучић и истакао да је важно да се наставе разговори о односима Срба и Албанаца у будућности.

Председник Вучић  је нагласио да се нада да ће Приштина укинути наметнуте таксе, јер би то било разумно, паметно и отворило би врата разговорима, али уколико их не укине, онда је јасно да не желе разговор, не желе договоре, не желе  да праве компромисе, већ желе политику уцене. Он је поновио да никада неће одустати од става да би најбоље било да Срби и Албанци постигну споразум, јер би такав договор морали да прихвате сви у свету.

Београд, 18.01.2019. године

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).