Obraćanje predsednika Republike Srbije 20.09.2021.

Vesti

20.09.2021. - 19:40

Obraćanje predsednika Republike Srbije 20.09.2021.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obratio se večeras javnosti povodom najnovijih odluka Privremenih institucija samouprave u Prištini i izjavio da je danas jedan od najtežih dana za srpski narod na Kosovu i Metohiji, da to nije pitanje bilo kakve dramatizacije, već da je situacija ozbiljna i teška.

Obraćanje predsednika Republike Srbije 20.09.2021.

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić je naveo da postoje dva sporazuma koja se tiču slobode kretanja, iz 2011. i 2016. godine, ali da vlast u Prištini demonstrira silu jer su, na volšeban način, protumačili nešto što nigde ne piše. 
 
"Još sinoć smo znali da Priština planira pokret specijalnih snaga na sever", rekao je predsednik Vučić i podsetio da je to šesti put da upadaju sa oklopnim vozilima, dugim cevima, snajperistima. On je istakao da su jedinice sa dugim cevima poslate na sever bez saglasnosti načelnika četiri opštine i da se radi o najbrutalnijem napadu sa oko 350 policijaca koji su došli da rade posao saobraćajne policije. 
 
Obraćanje predsednika Republike Srbije 20.09.2021.

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić je naveo da su na administrativnom prelazu zaustavili i vozilo iz Vranja sa bolesnicima i skidali tablice jedne suverene države, jer se njima te tablice ne sviđaju. 
 
„Kada imate posla sa ljudima koji nisu odgovorni i kojima je cilj samo da prošire vlast, onda je vrlo teško doći do racionalnog rešenja. Pregledali su ljude, a zatim skidali tablice jedne suverene, međunarodno priznate države, članice Ujedinjenih nacija. Kažu,  pošto mi njima stavljamo stikere, oni će nama da skidaju tablice. Niti to igde piše, niti je ikada pisalo, niti je to moguće", naglasio je predsednik Vučić i dodao da su u Prištini rešili da svoju odluku sprovedu na silu pa su, kako je rekao, ceo dan i demonstrirali silu na Jarinju i Brnjaku. 
 
Obraćanje predsednika Republike Srbije 20.09.2021.

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić je podsetio na sve što Priština nije ispunila, a trebalo je, po odredbama Briselskog sporazuma. On je istakao da Priština već 3.076 dana odbija da formira Zajednicu srpskih opština (ZSO), što je predviđeno tačkama 1 - 6 Briselskog sporazuma. 
 
"Priština je na poslednjem sastanku o dijalogu poručila da više neće da razgovara sa nama ni po jednom pitanju osim o pitanju nestalih, a kada smo došli do pitanja nestalih, onda su rekli da ne mogu sa nama da razgovaraju zato što je na čelu Komisije za nestale Veljko Odalović. Onda smo rekli da ostavimo to po strani i da razgovaramo na tehničkom nivou, kako bismo mogli roditeljima, bilo Srbima ili Albancima, da vratimo kosti njihove dece, da mogu da ih sahrane i ožale kako priliči civilizovanim ljudima", naveo je predsednik Vučić i objasnio da su na to predstavnici prištinske strane saopštili da nisu zainteresovani, jer ono što su obećali ne mogu da ispune. 
 
Obraćanje predsednika Republike Srbije 20.09.2021.

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
"Beskrajno sam sit priča o pozivima obema stranama. Sad pitam one koji o tome pričaju: šta je Srbija uradila, čime smo ih ugrozili, koja je to stvar koju smo uradili protiv njih, osim što ih ne poštujemo kao državu, što i nisu", upitao je predsednik Vučić i pozvao sve Srbe da ne nasedaju na provokacije Prištine i da mirno protestuju bez incidenata. 
 
„Strpljenje Srbije je bezgranično, kao i naša želja da sačuvamo mir i stabilnost, ali ovo jednom mora da prestane. Sutra ćemo održati sastanak Saveta za nacionalnu bezbednost. Za nas je najvažnije da se poštuju i primenjuju sporazumi koje su potpisali. Srbija će umeti da zaštiti svoju zemlju i, ako bude neophodno, doneće ekonomske mere koje će biti značajne. Moja poruka narodu na Kosovu i Metohiji je da ne nasedaju na provokacije, da budu mirni, a mi ćemo biti sa njima. Ponosan sam na naše ljude na Kosovu i Metohiji“, poručio je predsednik Vučić. 
 
Beograd, 
20. septembar 2021. godine
 
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).