Обраћање председника Републике Србије 20.09.2021.

Вести

20.09.2021. - 19:40

Обраћање председника Републике Србије 20.09.2021.

Председник Републике Србије Александар Вучић обратио се вечерас јавности поводом најновијих одлука Привремених институција самоуправе у Приштини и изјавио да је данас један од најтежих дана за српски народ на Косову и Метохији, да то није питање било какве драматизације, већ да је ситуација озбиљна и тешка.

Обраћање председника Републике Србије 20.09.2021.

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић је навео да постоје два споразума која се тичу слободе кретања, из 2011. и 2016. године, али да власт у Приштини демонстрира силу јер су, на волшебан начин, протумачили нешто што нигде не пише. 
 
"Још синоћ смо знали да Приштина планира покрет специјалних снага на север", рекао је председник Вучић и подсетио да је то шести пут да упадају са оклопним возилима, дугим цевима, снајперистима. Он је истакао да су јединице са дугим цевима послате на север без сагласности начелника четири општине и да се ради о најбруталнијем нападу са око 350 полицијаца који су дошли да раде посао саобраћајне полиције. 
 
Обраћање председника Републике Србије 20.09.2021.

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић је навео да су на административном прелазу зауставили и возило из Врања са болесницима и скидали таблице једне суверене државе, јер се њима те таблице не свиђају. 
 
„Када имате посла са људима који нису одговорни и којима је циљ само да прошире власт, онда је врло тешко доћи до рационалног решења. Прегледали су људе, а затим скидали таблице једне суверене, међународно признате државе, чланице Уједињених нација. Кажу,  пошто ми њима стављамо стикере, они ће нама да скидају таблице. Нити то игде пише, нити је икада писало, нити је то могуће", нагласио је председник Вучић и додао да су у Приштини решили да своју одлуку спроведу на силу па су, како је рекао, цео дан и демонстрирали силу на Јарињу и Брњаку. 
 
Обраћање председника Републике Србије 20.09.2021.

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић је подсетио на све што Приштина није испунила, а требало је, по одредбама Бриселског споразума. Он је истакао да Приштина већ 3.076 дана одбија да формира Заједницу српских општина (ЗСО), што је предвиђено тачкама 1 - 6 Бриселског споразума. 
 
"Приштина је на последњем састанку о дијалогу поручила да више неће да разговара са нама ни по једном питању осим о питању несталих, а када смо дошли до питања несталих, онда су рекли да не могу са нама да разговарају зато што је на челу Комисије за нестале Вељко Одаловић. Онда смо рекли да оставимо то по страни и да разговарамо на техничком нивоу, како бисмо могли родитељима, било Србима или Албанцима, да вратимо кости њихове деце, да могу да их сахране и ожале како приличи цивилизованим људима", навео је председник Вучић и објаснио да су на то представници приштинске стране саопштили да нису заинтересовани, јер оно што су обећали не могу да испуне. 
 
Обраћање председника Републике Србије 20.09.2021.

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"Бескрајно сам сит прича о позивима обема странама. Сад питам оне који о томе причају: шта је Србија урадила, чиме смо их угрозили, која је то ствар коју смо урадили против њих, осим што их не поштујемо као државу, што и нису", упитао је председник Вучић и позвао све Србе да не наседају на провокације Приштине и да мирно протестују без инцидената. 
 
„Стрпљење Србије је безгранично, као и наша жеља да сачувамо мир и стабилност, али ово једном мора да престане. Сутра ћемо одржати састанак Савета за националну безбедност. За нас је најважније да се поштују и примењују споразуми које су потписали. Србија ће умети да заштити своју земљу и, ако буде неопходно, донеће економске мере које ће бити значајне. Моја порука народу на Kосову и Метохији је да не наседају на провокације, да буду мирни, а ми ћемо бити са њима. Поносан сам на наше људе на Kосову и Метохији“, поручио је председник Вучић. 
 
Београд, 
20. септембар 2021. године
 
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).