tan2018-11-21_205043747_1.jpg

Vesti

21.11.2018. - 21:55

Obraćanje predsednika Republike Srbije 21.11.2018.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obratio se večeras javnosti, nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

Predsednik Vučić je, povodom najnovije odluke Prištine o uvođenju takse na robu iz Republike Srbije, rekao  da je suštinski doneta zabrana protoka roba, u 21. veku, u regionu u kojem se leče druge rane boljim odnosima ljudi, a garant za bolje odnose je slobodan protok roba, ljudi, kapitala i usluga. On je dodao da to nije civilizacijska, niti razumna odluka i da Srbija neće uzvraćati sličnim merama jer želi da ostane pouzdan partner svima.
 
Predsednik Vučić je istakao da su na sednici svima podeljeni određeni zadaci i da će nadležni biti u punoj pripravnosti, jer  se ne može računati na racionalne poteze Prištine u budućnosti i zbog toga Srbija pokazuje strah i brigu, ne zato što je slaba, već zato što brine za očuvanje mira.
 
"Moraćemo da preduzmemo raznovrsne mere kako bismo upoznali svet s onim što se čini i kako bismo pomogli našem narodu na Kosovu i Metohiji", rekao je predsednik Vučić i naglasio da očekuje da će se Vlada Republike Srbije sutra obratiti svim Vladama zemalja članica Saveta bezbednosti UN i zemalja EU i da će navesti činjenice o kršenju Cefta sporazuma i SSP-a.
 
"Dogovorili smo da svi nadležni budu u punoj pripravnosti za slučaj bilo kakvog daljeg iracionalnog i sumanutog ponašanja prištinskih organa vlasti. Svi su dobili zadatke, i u vezi s tim preduzimaće mere", naveo je predsednik Srbije i istakao da Beograd neće zaustavljati kamione i putnička vozila, kao ni promet robe sa Kosova i Metohije.
 
"Hoćemo da, bar u narednom periodu, pokažemo razliku između ozbiljnog i odgovornog ponašanja s jedne strane, i neodgovornog s druge strane", rekao je predsednik Vučić. On je najavio da će se sutra sastati sa svim predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije  jer postoji uznemirenost među Srbima i južno i severno od Ibra.
 
"Mi nikoga ne vređamo, ništa ne radimo protiv Albanaca i nećemo nikome da se izvinjavamo. Nismo prekršili nijedan ugovor i dogovor, samo smo branili naše interese, i nikome se nismo obavezali da nećemo čuvati svoj teritorijalni integritet", istakao je predsednik  Vučić.
 
"I još jednom, molim Albance da shvate da nam je potreban mir, a ne eskalacija. Molim vas, povucite ove odluke", poručio je predsednik Srbije i dodao da postoji objektivan strah za srpski narod, jer je u pitanju jedna od najtežih situacija u poslednjih 15 godina.
 
"Mi ćemo učiniti sve da sačuvamo mir i stabilnost, da na provokacije ne odgovaramo, da budemo uz naš narod i da Srbi razumeju da je Srbija tu i da ih nećemo ostaviti na milost i nemilost onima, koji ne žele da žive sa našim narodom", rekao je predsednik Vučić.
 
Beograd, 21. novembar 2018. 
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).