tan2018-11-21_205043747_1.jpg

Вести

21.11.2018. - 21:55

Обраћање председника Републике Србије 21.11.2018.

Председник Републике Србије Александар Вучић обратио се вечерас јавности, након седнице Савета за националну безбедност.

Председник Вучић је, поводом најновије одлуке Приштине о увођењу таксе на робу из Републике Србије, рекао  да је суштински донета забрана протока роба, у 21. веку, у региону у којем се лече друге ране бољим односима људи, а гарант за боље односе је слободан проток роба, људи, капитала и услуга. Он је додао да то није цивилизацијска, нити разумна одлука и да Србија неће узвраћати сличним мерама јер жели да остане поуздан партнер свима.
 
Председник Вучић је истакао да су на седници свима подељени одређени задаци и да ће надлежни бити у пуној приправности, јер  се не може рачунати на рационалне потезе Приштине у будућности и због тога Србија показује страх и бригу, не зато што је слаба, већ зато што брине за очување мира.
 
"Мораћемо да предузмемо разноврсне мере како бисмо упознали свет с оним што се чини и како бисмо помогли нашем народу на Косову и Метохији", рекао је председник Вучић и нагласио да очекује да ће се Влада Републике Србије сутра обратити свим Владама земаља чланица Савета безбедности УН и земаља ЕУ и да ће навести чињенице о кршењу Цефта споразума и ССП-а.
 
"Договорили смо да сви надлежни буду у пуној приправности за случај било каквог даљег ирационалног и суманутог понашања приштинских органа власти. Сви су добили задатке, и у вези с тим предузимаће мере", навео је председник Србије и истакао да Београд неће заустављати камионе и путничка возила, као ни промет робе са Косова и Метохије.
 
"Хоћемо да, бар у наредном периоду, покажемо разлику између озбиљног и одговорног понашања с једне стране, и неодговорног с друге стране", рекао је председник Вучић. Он је најавио да ће се сутра састати са свим представницима Срба са Косова и Метохије  јер постоји узнемиреност међу Србима и јужно и северно од Ибра.
 
"Ми никога не вређамо, ништа не радимо против Албанаца и нећемо никоме да се извињавамо. Нисмо прекршили ниједан уговор и договор, само смо бранили наше интересе, и никоме се нисмо обавезали да нећемо чувати свој територијални интегритет", истакао је председник  Вучић.
 
"И још једном, молим Албанце да схвате да нам је потребан мир, а не ескалација. Молим вас, повуците ове одлуке", поручио је председник Србије и додао да постоји објективан страх за српски народ, јер је у питању једна од најтежих ситуација у последњих 15 година.
 
"Ми ћемо учинити све да сачувамо мир и стабилност, да на провокације не одговарамо, да будемо уз наш народ и да Срби разумеју да је Србија ту и да их нећемо оставити на милост и немилост онима, који не желе да живе са нашим народом", рекао је председник Вучић.
 
Београд, 21. новембар 2018. 
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).