Obraćanje predsednika Republike Srbije

Vesti

11.08.2019. - 14:29

Obraćanje predsednika Republike Srbije

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obratio se danas javnosti i predstavio strukturu investicionog plana za naredni period, za koji će biti izdvojeno deset, a možda i dvanaest milijardi evra, koje će biti uložene u komunalnu, saobraćajnu, energetsku i digitalnu infrastrukturu, kao i za podsticanje nataliteta, izgradnju stanova za mlade, ali i turizam.

„Naša je namera da uradimo kanalizacionu mrežu sa prečistačima za vodu, plus vodovod, u šta ćemo, izuzimajući Beograd, uložiti tri milijarde evra, što znači da će svako selo i svaki grad za četiri do pet godina imati kanalizaciju i čistu vodu“, naveo je predsednik Vučić.
 
"Sa ogromnim entuzijazmom smo krenuli u sve ovo. Sada imamo novca, ne kasnimo sa plaćanjem u bilo čemu. Danas Srbija to može“, istakao je predsednik Vučić i dodao da su u planu prevashodno ulaganja u putnu i železničku strukturu. On je rekao da se vidi da su  Beograd, Novi Sad i Niš danas velika gradilišta, ali i poručio da to mora da bude slučaj sa svim gradovima i naseljima u Srbiji.
 
Predsednik Vučić je najavio da će milijarda evra biti uložena u rekonstrukciju pruge Beograd-Preševo i bar 1,3 milijarde evra u lokalne i regionalne puteve, dodatnih 700 miliona evra u škole i zdravstvene ustanove, a u digitalnu infrastrukturu dodatnih 500 miliona evra. On je dodao da će 100 miliona evra biti uloženo u preduzetništvo, dok je za energetsku efikasnost planirano 500 miliona evra. 
 
"Velika ulaganja biće i u turizmu, od zdravstvenog do vodnog turizma, koji obuhvata pumpe na vodi, pristaništa, marine i uređenje plaža“, istakao je predsednik Vučić i naglasio da se predviđa i dodatno ulaganje u poljoprivredu. 
 
Nacionalni investicioni plan obuhvata i izgradnju metroa u Beogradu, nacionalnog stadiona i još devet stadiona na teritoriji Srbije, ulaganje u izdgradnju koncertne dvorane za Filharmoniju, kao i izmeštanje Muzeja Nikole Tesle.
 
Obraćanje predsednika Republike Srbije

Foto Tanjug, Filip Krainčanić

 
Predsednik Vučić je izjavio  da pripadnici protesta "1 od 5 miliona", koji su sinoć ispred zgrade Predsedništva nasilno srušili zaštitnu ogradu, i sami znaju da su kršili zakon i dodao da će od obezbeđenja tražiti da ubuduće sklone ograde, dok od učesnika protesta očekuje samo da ne upadaju u zgradu na Andrićevom vencu. 
 
"Uradite  šta god želite, nemojte samo da kršite zakon i radite bilo šta na silu. Pozivam sve ljude iz policije i vojne policije i mog neposrednog obezbeđenja da im dopuste da mi priđu, ali nemojte da im dopustimo da izazovu krvoproliće i incidente", rekao je predsednik Srbije. On je naveo da je fizičko obezbeđenje, pripadnici vojske Srbije, a ne nekakvo privatno obezbeđenje, ispred Predsedništva Srbije reagovalo štiteći zakon, veoma blago, bez oružja i oruđa i uz minimalnu primenu sile, kada su demonstranti nasilno srušili ogradu i pokušali da upadnu u zgradu. 
 
Predsednik Vučić je istakao da se mora sačuvati mir i da neće dozvoliti na ulicama Beograda scene iz Pariza. 
 
Beograd, 11. avgust 2019. godine
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).