Обраћање председника Републике Србије

Вести

11.08.2019. - 14:29

Обраћање председника Републике Србије

Председник Републике Србије Александар Вучић обратио се данас јавности и представио структуру инвестиционог плана за наредни период, за који ће бити издвојено десет, а можда и дванаест милијарди евра, које ће бити уложене у комуналну, саобраћајну, енергетску и дигиталну инфраструктуру, као и за подстицање наталитета, изградњу станова за младе, али и туризам.

„Наша је намера да урадимо канализациону мрежу са пречистачима за воду, плус водовод, у шта ћемо, изузимајући Београд, уложити три милијарде евра, што значи да ће свако село и сваки град за четири до пет година имати канализацију и чисту воду“, навео је председник Вучић.
 
"Са огромним ентузијазмом смо кренули у све ово. Сада имамо новца, не каснимо са плаћањем у било чему. Данас Србија то може“, истакао је председник Вучић и додао да су у плану превасходно улагања у путну и железничку структуру. Он је рекао да се види да су  Београд, Нови Сад и Ниш данас велика градилишта, али и поручио да то мора да буде случај са свим градовима и насељима у Србији.
 
Председник Вучић је најавио да ће милијарда евра бити уложена у реконструкцију пруге Београд-Прешево и бар 1,3 милијарде евра у локалне и регионалне путеве, додатних 700 милиона евра у школе и здравствене установе, а у дигиталну инфраструктуру додатних 500 милиона евра. Он је додао да ће 100 милиона евра бити уложено у предузетништво, док је за енергетску ефикасност планирано 500 милиона евра. 
 
"Велика улагања биће и у туризму, од здравственог до водног туризма, који обухвата пумпе на води, пристаништа, марине и уређење плажа“, истакао је председник Вучић и нагласио да се предвиђа и додатно улагање у пољопривреду. 
 
Национални инвестициони план обухвата и изградњу метроа у Београду, националног стадиона и још девет стадиона на територији Србије, улагање у издградњу концертне дворане за Филхармонију, као и измештање Музеја Николе Тесле.
 
Обраћање председника Републике Србије

Фото Танјуг, Филип Краинчанић

 
Председник Вучић је изјавио  да припадници протеста "1 од 5 милиона", који су синоћ испред зграде Председништва насилно срушили заштитну ограду, и сами знају да су кршили закон и додао да ће од обезбеђења тражити да убудуће склоне ограде, док од учесника протеста очекује само да не упадају у зграду на Андрићевом венцу. 
 
"Урадите  шта год желите, немојте само да кршите закон и радите било шта на силу. Позивам све људе из полиције и војне полиције и мог непосредног обезбеђења да им допусте да ми приђу, али немојте да им допустимо да изазову крвопролиће и инциденте", рекао је председник Србије. Он је навео да је физичко обезбеђење, припадници војске Србије, а не некакво приватно обезбеђење, испред Председништва Србије реаговало штитећи закон, веома благо, без оружја и оруђа и уз минималну примену силе, када су демонстранти насилно срушили ограду и покушали да упадну у зграду. 
 
Председник Вучић је истакао да се мора сачувати мир и да неће дозволити на улицама Београда сцене из Париза. 
 
Београд, 11. август 2019. године
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).