Obraćanje predsednika Republike Srbije

Vesti

31.07.2022. - 14:45

Obraćanje predsednika Republike Srbije

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obratio se danas javnosti i tom prilikom govorio o gorućim pitanjima za našu državu, pre svega o situaciji na severu Kosova i Metohije.

Obraćanje predsednika Republike Srbije

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
„Situacija za naš narod na Kosovu i Metohiji je veoma komplikovana i složena. To traje već decenijama, a mnogi ljudi ne žele ni da čuju o realnim problemima sa kojima se suočavaju naši ljudi. Nikada nismo bili u kompleksnijoj i složenijoj situaciji nego što je danas. Prištinski režim je doneo odluku da nametne narodu na severu Kosova i Metohije stvari koje nemaju prava da nametnu. Oni su unapred poslali na administrativne prelaze svoje jedinice sa 21 tonom goriva, sa željom da zaustave sve one koji imaju srpske lične karte. Sve bi to trebalo da krene večeras, u ponoć, uz istovremeno ubeđivanje Srba da odustanu od KM tablica. Albanci su jedinstveni i uvek će imati podršku. Pozivaju se na Sporazum o slobodi kretanja iz 2011. godine, tačku 3, koji su potpisali Borko Stefanović i Edita Tahiri. Albanci ovo koriste iako niko ne razume zašto. Kao da neko namerno želi da isprovocira dodatne tenzije i probleme. Imamo sporazum iz 2016. godine, koji kaže da će važenje KS tablica biti produženo još 5 godina, do 2021. godine. Međutim, 2020. godine, 17. septembra, Priština je svojevoljno i samovoljno ukinula KS tablice. Danas žele da kažu da te tablice više ne postoje, da neće da dozvole ni KM tablice, da niko ne bi pomislio da postoje ostaci neke druge države na teritoriji tzv. države Kosovo. Suprotno svim normama, suprotno svemu što je potpisano, oni hoće na silu to da sprovedu na severu Kosova i Metohije“, objasnio je predsednik Vučić i preneo da je razgovarao sa Srbima koji žive na Kosovu i Metohiji i koji više nemaju strpljenja, ali i da je sinoć, noćas i jutros imao ozbiljne razgovore sa međunarodnim zvaničnicima. 
 
Obraćanje predsednika Republike Srbije

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
„Atmosfera je dovedena do usijanja, a Srbi više zuluma trpeti neće. Moja molba svima je da pokušamo da sačuvamo mir gotovo po svaku cenu. Molim Albance da se urazume, Srbe da ne nasedaju na provokacije, ali molim i predstavnike moćnih i velikih zemalja, koje su priznale nezavisnost tzv. Kosova, da malo vode računa o međunarodnom pravu i realnosti na terenu i da ne dozvole da njihovi štićenici izazovu sukob. Mi ne želimo sukobe i ne želimo rat. Mi ćemo da molimo za mir i da tražimo mir, ali odmah da vam kažem – predaje neće biti i pobediće Srbija! Drznu li se da krenu u progon, maltretiranje i ubijanje Srba, Srbija će pobediti“, poručio je predsednik u svom obraćanju i dodao da Priština želi da iskoristi trenutnu situaciju u svetu i da privuče žaljenje pričom o velikom i malom Putinu, u kojoj bi Aljbin Kurti sebe predstavio kao Zelenskog. 
 
Predsednik Republike je izjavio da je do danas ukupno prošlo 3.390 dana kako nije formirana Zajednica srpskih opština i pročitao šest tačaka o formiranju ZSO iz Briselskog sporazuma, kako bi podsetio javnost na to šta one predviđaju. 
 
Obraćanje predsednika Republike Srbije

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
 „Tačka 1 navodi da će postojati Zajednica opština u kojima Srbi čine većinsko stanovništvo na Kosovu, a članstvo će biti otvoreno za svaku drugu opštinu pod uslovom da se o tome saglase članovi. 
 
Tačka 2 navodi da će ova Zajednica biti uspostavljena na osnovu Statuta. Do njenog raspuštanja može doći samo na osnovu odluke opština učesnica. Pravne garancije će pružiti merodavno pravo i ustavno pravo (uključujući i pravilo dvotrećinske većine). 
 
Tačka 3 kaže da će strukture Zajednice biti uspostavljene na istoj osnovi na kojoj počiva postojeći Statut Asocijacije kosovskih opština, npr. predsednik, potpredsednik, Skupština, Veće. 
 
Tačka 4 navodi da, u skladu sa nadležnostima dodeljenim Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi i kosovskim zakonom, opštine učesnice će imati pravo da sarađuju u kolektivnom sprovođenju ovlašćenja kroz Zajednicu, koja će imati pun nadzor nad oblastima ekonomskog razvoja, obrazovanja, zdravstva, urbanizma i ruralnog razvoja. 
 
Tačka 5 predviđa da će Zajednica vršiti i druge dodatne nadležnosti koje joj mogu delegirati centralne vlasti. 
 
Tačka 6 navodi da će Zajednica imati reprezentativnu ulogu prema centralnim vlastima i u tom cilju biće predstavljena u konsultativnom veću zajednica. U cilju ispunjavanja ove uloge predviđena je funkcija monitoringa. 
 
Obraćanje predsednika Republike Srbije

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Ništa od toga ne postoji, ali zanimljivije je nešto drugo. Kada su Srbi shvatili, posle sedam ili osam godina, da Albanci neće to da provedu u delo, počeli su, u skladu sa Briselskim sporazumom, da kače banere i bilborde ZSO - nakon čega su usledila hapšenja“, objasnio je predsednik Vučić i podsetio na najnoviji noćašnji skandal u kojem su srpski momci pohapšeni samo zato što su nosili majicu na kojoj je pisalo nema predaje. On je naveo i da je sačinjen dokument o svih 206 napada na Srbe - od napada na srpske vrtiće i škole, na porodilišta pa sve do svetinja koje su poharane i nabrojao na desetine srpskih crkava, manastira i svetinja koje su se našle na udaru Albanaca. 
 
Beograd,
31. jul 2022. godine
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).