Обраћање председника Републике Србије

Вести

31.07.2022. - 14:45

Обраћање председника Републике Србије

Председник Републике Србије Александар Вучић обратио се данас јавности и том приликом говорио о горућим питањима за нашу државу, пре свега о ситуацији на северу Kосова и Метохије.

Обраћање председника Републике Србије

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
„Ситуација за наш народ на Kосову и Метохији је веома компликована и сложена. То траје већ деценијама, а многи људи не желе ни да чују о реалним проблемима са којима се суочавају наши људи. Никада нисмо били у комплекснијој и сложенијој ситуацији него што је данас. Приштински режим је донео одлуку да наметне народу на северу Kосова и Метохије ствари које немају права да наметну. Они су унапред послали на административне прелазе своје јединице са 21 тоном горива, са жељом да зауставе све оне који имају српске личне карте. Све би то требало да крене вечерас, у поноћ, уз истовремено убеђивање Срба да одустану од KМ таблица. Албанци су јединствени и увек ће имати подршку. Позивају се на Споразум о слободи кретања из 2011. године, тачку 3, који су потписали Борко Стефановић и Едита Тахири. Албанци ово користе иако нико не разуме зашто. Kао да неко намерно жели да испровоцира додатне тензије и проблеме. Имамо споразум из 2016. године, који каже да ће важење KС таблица бити продужено још 5 година, до 2021. године. Међутим, 2020. године, 17. септембра, Приштина је својевољно и самовољно укинула KС таблице. Данас желе да кажу да те таблице више не постоје, да неће да дозволе ни КМ таблице, да нико не би помислио да постоје остаци неке друге државе на територији тзв. државе Kосово. Супротно свим нормама, супротно свему што је потписано, они хоће на силу то да спроведу на северу Косова и Метохије“, објаснио је председник Вучић и пренео да је разговарао са Србима који живе на Косову и Метохији и који више немају стрпљења, али и да је синоћ, ноћас и јутрос имао озбиљне разговоре са међународним званичницима. 
 
Обраћање председника Републике Србије

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
„Атмосфера је доведена до усијања, а Срби више зулума трпети неће. Моја молба свима је да покушамо да сачувамо мир готово по сваку цену. Молим Албанце да се уразуме, Србе да не наседају на провокације, али молим и представнике моћних и великих земаља, које су признале независност тзв. Косова, да мало воде рачуна о међународном праву и реалности на терену и да не дозволе да њихови штићеници изазову сукоб. Ми не желимо сукобе и не желимо рат. Ми ћемо да молимо за мир и да тражимо мир, али одмах да вам кажем – предаје неће бити и победиће Србија! Дрзну ли се да крену у прогон, малтретирање и убијање Срба, Србија ће победити“, поручио је председник у свом обраћању и додао да Приштина жели да искористи тренутну ситуацију у свету и да привуче жаљење причом о великом и малом Путину, у којој би Аљбин Kурти себе представио као Зеленског. 
 
Председник Републике је изјавио да је до данас укупно прошло 3.390 дана како није формирана Заједница српских општина и прочитао шест тачака о формирању ЗСО из Бриселског споразума, како би подсетио јавност на то шта оне предвиђају. 
 
Обраћање председника Републике Србије

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
 „Тачка 1 наводи да ће постојати Заједница општина у којима Срби чине већинско становништво на Косову, а чланство ће бити отворено за сваку другу општину под условом да се о томе сагласе чланови. 
 
Тачка 2 наводи да ће ова Заједница бити успостављена на основу Статута. До њеног распуштања може доћи само на основу одлуке општина учесница. Правне гаранције ће пружити меродавно право и уставно право (укључујући и правило двотрећинске већине). 
 
Тачка 3 каже да ће структуре Заједнице бити успостављене на истој основи на којој почива постојећи Статут Асоцијације косовских општина, нпр. председник, потпредседник, Скупштина, Веће. 
 
Тачка 4 наводи да, у складу са надлежностима додељеним Европском повељом о локалној самоуправи и косовским законом, општине учеснице ће имати право да сарађују у колективном спровођењу овлашћења кроз Заједницу, која ће имати пун надзор над областима економског развоја, образовања, здравства, урбанизма и руралног развоја. 
 
Тачка 5 предвиђа да ће Заједница вршити и друге додатне надлежности које јој могу делегирати централне власти. 
 
Тачка 6 наводи да ће Заједница имати репрезентативну улогу према централним властима и у том циљу биће представљена у консултативном већу заједница. У циљу испуњавања ове улоге предвиђена је функција мониторинга. 
 
Обраћање председника Републике Србије

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Ништа од тога не постоји, али занимљивије је нешто друго. Када су Срби схватили, после седам или осам година, да Албанци неће то да проведу у дело, почели су, у складу са Бриселским споразумом, да каче банере и билборде ЗСО - након чега су уследила хапшења“, објаснио је председник Вучић и подсетио на најновији ноћашњи скандал у којем су српски момци похапшени само зато што су носили мајицу на којој је писало нема предаје. Он је навео и да је сачињен документ о свих 206 напада на Србе - од напада на српске вртиће и школе, на породилишта па све до светиња које су похаране и набројао на десетине српских цркава, манастира и светиња које су се нашле на удару Албанаца. 
 
Београд,
31. јул 2022. године
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).