Obraćanje predsednika Republike Srbije

Vesti

08.10.2022. - 18:01

Obraćanje predsednika Republike Srbije

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obratio se danas javnosti i tom prilikom govorio o svim važnim političkim temama kao što su Kosovo i Metohija, obezbeđivanje energetske stabilnosti i dovoljne količine namirnica za sve građane, finansijska stabilnost Srbije i zaštita životnog standarda građana.

Predsednik Vučić je pričao i o novom investicionom ciklusu, odnosu prema Evropskoj uniji, važnim regionalnim pitanjima i o odnosu prema sankcijama Ruskoj Federaciji.
 
Obraćanje predsednika Republike Srbije

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
„U skladu sa dogovorom koji sam napravio sa predsednicom Vlade Republike Srbije, a pre nego što ona iznese sveobuhvatni program i plan Vlade, a iz Ustavom određenih nadležnosti koje se tiču predstavljanja zemlje, kako na našoj teritoriji, tako i u inostranstvu, želeo bih da danas obavestim građane Srbije o svim važnim političkim događajima, onome šta očekujemo da se dogodi i šta država Srbija može da učini”, počeo je svoje obraćanje naciji predsednik Vučić.
 
U okviru dela o Kosovu i Metohiji, predsednik Vučić je poručio da pozicija Srbije postaje sve komplikovanija zbog promene svetske arhitekture razgovora, ali i istakao da će se država boriti svim političkim i pravnim snagama da sačuva svoju zemlju i granice, kao i teritorijalni integritet Srbije u skladu sa međunarodnim javnim pravom.
 
Obraćanje predsednika Republike Srbije

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

„Kako smo to veoma precizno predvideli pre gotovo osam meseci, zapadne zemlje će pokušavati da, kako oni misle, reše problem Kosova na jedan ili drugi način, ulaskom Kosova u Ujedinjene nacije, misleći da tako rešavaju unutarevropske probleme, ali i kako bi da se oduzme argument Kosova Vladimiru Putinu i Ruskoj Federaciji, koji mogu da se pozivaju na taj presedan, što i čine. Kada sam rekao da se menja arhitektura razgovora, demantovali su me iz EU. Nisam razumeo čemu je služio taj demanti. Da, gotovo da se suštinski menja jer danas imamo na stolu predlog dve najveće evropske sile, Francuske i Nemačke, a to je predlog o kojem moramo da razgovaramo i razmišljamo. Moj stav je da ne možete da bacite kroz prozor predlog koji dolazi od dve najmoćnije zemlje, jer je to neodgovorno i neozbiljno, ali da li možemo da prihvatimo nisam siguran“, rekao je predsednik Vučić dodajući da je najveća greška Srbije što je prihvatila da EU rukovodi procesom rešavanja konačnog statusa Kosova i Metohije, jer se pitanje Zajednice srpskih opština još uvek nije našlo na dnevnom redu pregovora.
 
Obraćanje predsednika Republike Srbije

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

Predsednik Vučić je ne iznoseći detalje predloga Nemačke i Francuske za KiM, izjavio da je suština predloga da Srbija dopusti ulazak takozvanog Kosova u sve međunarodne organizacije i Ujedinjene nacije, a da bi zauzvrat, iako nije precizirano, dobila brži ulazak u EU i verovatno značajne ekonomske koristi. Povodom toga, predsednik je naglasio da je za Srbiju neprihvatljivo da takozvano Kosovo bude član UN, te da će takva naša odluka nositi svoje posledice.
 
„Nastavićemo da pružamo podršku našem narodu na Kosovu i Metohiji u političkom, humanitarnom, ekonomskom i svakom drugom smislu, a ta podrška će i kroz sledeći budžet biti još veća nego što je bila u svim prethodnim budžetima“, rekao je predsednik.
 
Predsednik Vučić je takođe govorio o kratkoročnim, srednjoročnim i dugoročnim zadacima koji su pred Srbijom, i dodao da je sukob u Ukrajini izdvojio neke segmente kao najvažnije za bezbednost zemlje – zdravstvo, finansijska i energetska stabilnost, hrana i vojska odnosno snaga armije jedne države. S tim u vezi, najavio je dodatna ulaganja u modernizaciju kapaciteta u fabrikama namenske industrije i izjavio da je kao vrhovni komandant potpisao naredbu da 20 odsto proizvoda u fabrikama, mora da bude ostavljeno Srbiji i njenoj vojsci.
 
Obraćanje predsednika Republike Srbije

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

Po pitanju energetske stabilnosti, predsednik Vučić je naveo da će Srbija u narednih šest godina uložiti najmanje 12 milijardi u infrastrukturu, čime će dodatno pojačati plan „Srbija 2022-2025“ jer energija predstavlja krvotok svakog sistema.
 
„Moramo da krenemo u diversifikaciju izvora nafte i naftovoda, a radimo i na novim skladištima. Republika Srbija će u skladu sa dogovorom koji smo već pokrenuli predsednik vlade Mađarske Viktor Orban i ja, krenuti u izgradnju naftovoda prema mađarskom mestu Alđo, u dužini od 128 kilometara, kako bi Srbija dobila još jedan pravac snabdevanja i mogućnost da bira ono što je za nju povoljnije. Naša ideja je da gradimo naftovod i kroz Severnu Makedoniju do luke Drač, čime bismo našu zemlju premrežili naftovodom i gasovodom. Naftovod bi mogao da košta do 100 miliona evra, posebno ako budemo u potpunosti koristili trasu gasovoda ka Mađarskoj“, rekao je predsednik dodajući da je Srbija po pitanju nafte učinila sve što je bilo moguće i ima dovoljno zaliha za narednih 75 dana ukoliko bi došlo do prekida dotoka nafte do rafinerije.
 
Obraćanje predsednika Republike Srbije

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

Takođe, predsednik Vučić je dodao da Srbija ima najveće rezerve gasa u istoriji, koje se trenutno ne troše i istakao da, kada je u pitanju cena električne energije, domaćinstva plaćaju najnižu cenu, te da predstoje razgovori sa brojnim partnerima o novim investicijama.
 
„U toku su razgovori i o drugim obnovljivim izvorima energije, kako bismo obezbedili dodatnu sigurnost u pogledu snabdevanja energentima za naše građane i privredu“, dodao je predsednik Vučić.
 
Po pitanju finansijske stabilnosti, predsednik Vučić je naglasio da je Srbija u ovom trenutku više nego likvidna, jer ima dovoljno novca na računu i nema problema sa tokovima gotovine.
 
„U razgovorima smo sa Međunarodnim monetarnim fondom u vezi sa novim stend-baj aranžmanom i očekujem da ćemo uspeti da obezbedimo punu sigurnost i po pitanju kursa i po pitanju solventnosti, ali i likvidnosti“, izjavio je predsednik Vučić.
 
Tokom obraćanja, predsednik je istakao da Srbija ima dovoljno zaliha životnih namirnica, te da građani ne treba da brinu, a da se država trudi da poveća količine zaliha, kako bi se što lakše prebrodio predstojeći težak period.
 
Obraćanje predsednika Republike Srbije

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

„Što se tiče zaštite životnog standarda građana želim da vas obavestim da od 1. novembra krećemo sa povećanjem penzija za devet odsto, koje će penzioneri primiti početkom decembra. Onda sledi povećanje od još 12,1 odsto od 1. januara, što je ukupno povećanje za penzionere između 20,2 i 20,8 odsto“, rekao je predsednik dodajući da građani mogu da očekuju i rast plata i  minimalne zarade, koja će iznositi 40.020 dinara i najavljujući jednokratnu pomoć mladima u iznosu od pet hiljada dinara.
 
Predsednik Aleksandar Vučić je naveo da je Srbija zaključno sa septembrom ove godine uspela da privuče tri milijarde i 11 miliona evra direktnih stranih investicija, što je rekord u istoriji Srbije, te da se nije odustalo ni od jedne investicije i projekta uprkos krizi, kako bi se obezbedio siguran rast naše zemlje. Takođe je dodao da će u narednih godinu dana biti završeno pet autoputeva ili brzih saobraćajnica.
Obraćanje predsednika Republike Srbije

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

„Svi Kruševljani treba da znaju da će od nove godine imati autoput od Kruševca do Beograda i da će im do Beograda biti potrebno sat i deset minuta vožnje“, poručio je predsednik Republike.
 
O odnosu prema EU, predsednik je poručio da Srbija nastavlja dalje da radi na reformama, vladavini prava, investicijama i usklađivanju sa spoljnom politikom EU.
 
„Mi ćemo se u politici rukovoditi interesima Republike Srbije i to radimo zbog poštovanja međunarodnog javnog prava i zbog poštovanja sebe“, zaključio je predsednik Vučić.
 
 
 
Beograd,
8. oktobar 2022. godine
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).