Обраћање председника Републике Србије

Вести

08.10.2022. - 18:01

Обраћање председника Републике Србије

Председник Републике Србије Александар Вучић обратио се данас јавности и том приликом говорио о свим важним политичким темама као што су Косово и Метохија, обезбеђивање енергетске стабилности и довољне количине намирница за све грађане, финансијска стабилност Србије и заштита животног стандарда грађана.

Председник Вучић је причао и о новом инвестиционом циклусу, односу према Европској унији, важним регионалним питањима и о односу према санкцијама Руској Федерацији.
 
Обраћање председника Републике Србије

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
„У складу са договором који сам направио са председницом Владе Републике Србије, а пре него што она изнесе свеобухватни програм и план Владе, а из Уставом одређених надлежности које се тичу представљања земље, како на нашој територији, тако и у иностранству, желео бих да данас обавестим грађане Србије о свим важним политичким догађајима, ономе шта очекујемо да се догоди и шта држава Србија може да учини”, почео је своје обраћање нацији председник Вучић.
 
У оквиру дела о Косову и Метохији, председник Вучић је поручио да позиција Србије постаје све компликованија због промене светске архитектуре разговора, али и истакао да ће се држава борити свим политичким и правним снагама да сачува своју земљу и границе, као и територијални интегритет Србије у складу са међународним јавним правом.
 
Обраћање председника Републике Србије

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

„Како смо то веома прецизно предвидели пре готово осам месеци, западне земље ће покушавати да, како они мисле, реше проблем Косова на један или други начин, уласком Косова у Уједињене нације, мислећи да тако решавају унутаревропске проблеме, али и како би да се одузме аргумент Косова Владимиру Путину и Руској Федерацији, који могу да се позивају на тај преседан, што и чине. Када сам рекао да се мења архитектура разговора, демантовали су ме из ЕУ. Нисам разумео чему је служио тај деманти. Да, готово да се суштински мења јер данас имамо на столу предлог две највеће европске силе, Француске и Немачке, а то је предлог о којем морамо да разговарамо и размишљамо. Мој став је да не можете да баците кроз прозор предлог који долази од две најмоћније земље, јер је то неодговорно и неозбиљно, али да ли можемо да прихватимо нисам сигуран“, рекао је председник Вучић додајући да је највећа грешка Србије што је прихватила да ЕУ руководи процесом решавања коначног статуса Косова и Метохије, јер се питање Заједнице српских општина још увек није нашло на дневном реду преговора.
 
Обраћање председника Републике Србије

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

Председник Вучић је не износећи детаље предлога Немачке и Француске за КиМ, изјавио да је суштина предлога да Србија допусти улазак такозваног Косова у све међународне организације и Уједињене нације, а да би заузврат, иако није прецизирано, добила бржи улазак у ЕУ и вероватно значајне економске користи. Поводом тога, председник је нагласио да је за Србију неприхватљиво да такозвано Косово буде члан УН, те да ће таква наша одлука носити своје последице.
 
„Наставићемо да пружамо подршку нашем народу на Косову и Метохији у политичком, хуманитарном, економском и сваком другом смислу, а та подршка ће и кроз следећи буџет бити још већа него што је била у свим претходним буџетима“, рекао је председник.
 
Председник Вучић је такође говорио о краткорочним, средњорочним и дугорочним задацима који су пред Србијом, и додао да је сукоб у Украјини издвојио неке сегменте као најважније за безбедност земље – здравство, финансијска и енергетска стабилност, храна и војска односно снага армије једне државе. С тим у вези, најавио је додатна улагања у модернизацију капацитета у фабрикама наменске индустрије и изјавио да је као врховни командант потписао наредбу да 20 одсто производа у фабрикама, мора да буде остављено Србији и њеној војсци.
 
Обраћање председника Републике Србије

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

По питању енергетске стабилности, председник Вучић је навео да ће Србија у наредних шест година уложити најмање 12 милијарди у инфраструктуру, чиме ће додатно појачати план „Србија 2022-2025“ јер енергија представља крвоток сваког система.
 
„Морамо да кренемо у диверсификацију извора нафте и нафтовода, а радимо и на новим складиштима. Република Србија ће у складу са договором који смо већ покренули председник владе Мађарске Виктор Орбан и ја, кренути у изградњу нафтовода према мађарском месту Алђо, у дужини од 128 километара, како би Србија добила још један правац снабдевања и могућност да бира оно што је за њу повољније. Наша идеја је да градимо нафтовод и кроз Северну Македонију до луке Драч, чиме бисмо нашу земљу премрежили нафтоводом и гасоводом. Нафтовод би могао да кошта до 100 милиона евра, посебно ако будемо у потпуности користили трасу гасовода ка Мађарској“, рекао је председник додајући да је Србија по питању нафте учинила све што је било могуће и има довољно залиха за наредних 75 дана уколико би дошло до прекида дотока нафте до рафинерије.
 
Обраћање председника Републике Србије

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

Такође, председник Вучић је додао да Србија има највеће резерве гаса у историји, које се тренутно не троше и истакао да, када је у питању цена електричне енергије, домаћинства плаћају најнижу цену, те да предстоје разговори са бројним партнерима о новим инвестицијама.
 
„У току су разговори и о другим обновљивим изворима енергије, како бисмо обезбедили додатну сигурност у погледу снабдевања енергентима за наше грађане и привреду“, додао је председник Вучић.
 
По питању финансијске стабилности, председник Вучић је нагласио да је Србија у овом тренутку више него ликвидна, јер има довољно новца на рачуну и нема проблема са токовима готовине.
 
„У разговорима смо са Међународним монетарним фондом у вези са новим стенд-бај аранжманом и очекујем да ћемо успети да обезбедимо пуну сигурност и по питању курса и по питању солвентности, али и ликвидности“, изјавио је председник Вучић.
 
Током обраћања, председник је истакао да Србија има довољно залиха животних намирница, те да грађани не треба да брину, а да се држава труди да повећа количине залиха, како би се што лакше пребродио предстојећи тежак период.
 
Обраћање председника Републике Србије

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

„Што се тиче заштите животног стандарда грађана желим да вас обавестим да од 1. новембра крећемо са повећањем пензија за девет одсто, које ће пензионери примити почетком децембра. Онда следи повећање од још 12,1 одсто од 1. јануара, што је укупно повећање за пензионере између 20,2 и 20,8 одсто“, рекао је председник додајући да грађани могу да очекују и раст плата и  минималне зараде, која ће износити 40.020 динара и најављујући једнократну помоћ младима у износу од пет хиљада динара.
 
Председник Александар Вучић је навео да је Србија закључно са септембром ове године успела да привуче три милијарде и 11 милиона евра директних страних инвестиција, што је рекорд у историји Србије, те да се није одустало ни од једне инвестиције и пројекта упркос кризи, како би се обезбедио сигуран раст наше земље. Такође је додао да ће у наредних годину дана бити завршено пет аутопутева или брзих саобраћајница.
Обраћање председника Републике Србије

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

„Сви Крушевљани треба да знају да ће од нове године имати аутопут од Крушевца до Београда и да ће им до Београда бити потребно сат и десет минута вожње“, поручио је председник Републике.
 
О односу према ЕУ, председник је поручио да Србија наставља даље да ради на реформама, владавини права, инвестицијама и усклађивању са спољном политиком ЕУ.
 
„Ми ћемо се у политици руководити интересима Републике Србије и то радимо због поштовања међународног јавног права и због поштовања себе“, закључио је председник Вучић.
 
 
 
Београд,
8. октобар 2022. године
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).