Predsednik Vučić u radnoj poseti Sjedinjenim Američkim Državama

Vesti

02.03.2020. - 00:35

Obraćanje predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića na godišnjoj konferenciji Američko-jevrejskog komiteta za javne poslove (AIPAC)

Pre svega hvala, u ime svih građana Srbije - reći ću „Šalom“ i dobro veče i hvala što ste me pozvali ovde, u Vašington. 
 
Spomenuli ste Balfursku deklaraciju ... Nije mnogo poznato, ali u decembru 1917. godine, srpski predstavnik u Vašingtonu, gospodin Vesnić, nije samo podržao Balfursku deklaraciju, već je rekao da jevrejski narod ne samo da ima pravo da formira svoju državu, već da bi ime te nove države trebalo da bude Izrael. Učinio je to 1917. godine, u najtežem periodu za Srbe u Prvom svetskom ratu. 
 
A spomenuli ste i Teodora Hercla. Izuzetno sam ponosan da istaknem činjenicu da je predsednik Rivlin pre dve godine posetio Srbiju i tada smo zajedno otvorili novu ulicu u Beogradu koju smo nazvali po Teodoru Herclu. Njegovi baka i deka su se tu rodili i počivaju u miru na jevrejskom groblju u Zemunu, u Beogradu. 
 
Takođe, baka i deda rabina Alkalaja živeli su u Beogradu, a mi imamo i prelepu ulicu i prelepu sinagogu u istom delu Beograda. 
 
Predsednik Vučić u radnoj poseti Sjedinjenim Američkim Državama

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
I mnogo je stvari koje možete definisati kao zajednički imenitelj Srba i Jevreja. Mi smo pretrpeli istu strašnu sudbinu u Drugom svetskom ratu u koncentracionom logoru Jasenovac koji je bio pod upravom tadašnje nacističko-marionetske države Hrvatske, a vi danas imate upravo natpis ‘Jasenovac’ u Jad Vašemu. 
 
Uvek smo bili zajedno tokom istorije i podržavamo se međusobno i danas. I moram da dodam, iako nisam baš dobar govornik, ali dodaću samo nekoliko stvari koje smo nedavno učinili u ime našeg prijateljstva. 
 
Osim svega ostalog tokom istorije što je povezivalo Srbe i Jevreje, postoje i mnoge stvari koje smo nedavno uradili. U 2016. godini postali smo prva država u celoj Evropi koja je donela Zakon o restituciji imovine žrtava Holokausta bez naslednika, što znači da plaćamo jevrejskim opštinama kada nađemo imovinu bez živih naslednika. A do sada smo jevrejskim opštinama u Srbiji platili preko 30 miliona evra, posebno u Beogradu, Novom Sadu i Subotici. 
 
Predsednik Vučić u radnoj poseti Sjedinjenim Američkim Državama

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Takođe, isto nedavno, usvojili smo novi Zakon o memorijalnom centru Staro Sajmište, kojim će se održavati sećanje na sve one Jevreje koje su u tom logoru u Beogradu tokom Drugog svetskog rata ubili nacisti - Jevreje, Srbe i sve ostale. A to će se realizovati za samo nekoliko godina. 
 
Isto tako. moram da kažem da sam bio jedini predsednik koji je obeležio 75. godišnjicu oslobođenja u Aušvicu, tako što sam podigao zastavu na zgradu Predsedništva u Srbiji - žutu zastavu sa Davidovom zvezdom i natpisom ‘Jude’. Na taj način su Nemci obeležavali Jevreje tokom Drugog svetskog rata. To je bio njihov način da ponize Jevreje, a ovo je bio moj način da kažem da je to znak ponosa i veoma smo ponosni što smo podigli tu zastavu ispred našeg Predsedništva. 
 
Predsednik Vučić u radnoj poseti Sjedinjenim Američkim Državama

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Zatim, želim da najavim još nešto. U našem regionu imamo veoma složenu situaciju. I trebalo bi da razumete sve teškoće sa kojima se susrećemo. Ali želim da kažem i da pokušavamo da nađemo najbolji mogući način da u Jerusalimu nešto ozvaničimo. I uskoro ćemo otvoriti ne samo kancelariju naše Privredne komore, već ćemo zajedno sa našom Privrednom komorom – otvoriti zvaničnu državnu kancelariju u Jerusalimu sa srpskom službenom zastavom koju još ima naša ambasada u Tel Avivu. To je naš način da iskažemo poštovanje prema jevrejskom narodu. 
 
I, da budem iskren, spomenuo sam nekoliko stvari, nekoliko tema, nekoliko pitanja koja smo, mislim, vrlo uspešno rešili I kojima smo pokazali istinsko prijateljstvo između naša dva naroda. Moram reći da ste sigurno navikli da slušate lepe reči od svih koji dolaze ovde. Svi žele da vam laskaju i da dobiju nekakvu političku, ekonomsku ili drugu vrstu vaše podrške. 
 
Predsednik Vučić u radnoj poseti Sjedinjenim Američkim Državama

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
A ja sam veoma ponosan što mogu da vam kažem da smo uvek bili u izuzetno dobrim odnosima sa Jevrejima tokom istorije, da ne mogu da dodam ništa više od toga. Volimo Jevreje, uvek smo bili u sjajnim odnosima i učinićemo sve da te odnose i više poboljšamo. 
 
I zahvalan sam svima vama što ste me večeras saslušali i što ste me večeras pozvali.
 
 
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).