Obraćanje predsednika Republike Srbije na sastanku Generalne skupštine UN povodom obeležavanja 75. godišnjice Ujedinjenih nacija

Vesti

22.09.2020. - 11:14

Obraćanje predsednika Republike Srbije na Generalnoj skupštini UN

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obratio se na sastanku Generalne skupštine Ujedinjenih nacija na visokom nivou povodom obeležavanja 75. godišnjice UN.

"Gospodine predsedniče, gospodine generalni sekretaru, ekselencije, dame i gospodo,
 
Imam veliku čast da vam se obratim u ime Republike Srbije danas, kada obeležavamo 75 godina od osnivanja Ujedinjenih nacija.
 
Ova važna godišnjica je prilika da ponovo potvrdimo kolektivnu posvećenost multilateralizmu i načelima koja smo svi prihvatili kada smo potpisali Povelju Ujedinjenih nacija pre 75 godina.
 
Ponosimo se činjenicom da je Jugoslavija - čiji je Republika Srbija naslednik - bila među prvih pedeset potpisnica Povelje i jedna od članica osnivača ove međunarodne organizacije koja deluje više od sedam decenija, služeći kao univerzalna platforma za dijalog na ravnopravnoj osnovi i igrajući ključnu ulogu u održavanju mira i stabilnosti, zaštiti ljudskih prava i stvaranju uslova za ekonomski razvoj širom sveta.
 
Ne iznenađuje činjenica da su srpski narod i njegovi diplomatski predstavnici aktivno učestvovali u svim međunarodnim naporima koji su doveli do stvaranja Ujedinjenih nacija, imajući u vidu njihovu težnju ka miru među narodima.
 
Republika Srbija ostaje čvrsto posvećena ciljevima i principima sadržanim u Povelji UN, koji su danas podjednako važni, kao i u vreme kada je usvojena.
 
Ovu godišnjicu Ujedinjenih nacija obeležavamo u vreme kada se ceo svet bori sa pandemijom Kovid-19, izazovom koji je pogodio čitavu planetu i koji testira našu spremnost da delujemo zajednički, ali istovremeno ponovo potvrđuje da su Ujedinjene nacije danas potrebne isto onoliko koliko su bile kada su osnovane, te da se njen značaj ne može dovesti u pitanje.
 
Duboko smo uvereni da samo putem uzajamne saradnje, koordinacije i poštovanja, možemo zajedno da damo globalni odgovor na borbu protiv ove pretnje.
 
Ekselencije,
 
Povelja Ujedinjenih nacija treba da predstavlja ustav savremene međunarodne zajednice i skup osnovnih principa i načela koja regulišu međunarodne odnose i procese u međunarodnoj zajednici.
 
Nažalost, na samom kraju 20. veka, mi u Republici Srbiji iskusili smo jednostrane mere i akcije koje su narušile i dovele u pitanje efikasnost multilateralizma i mehanizama međunarodne saradnje, kao i samog međunarodnog prava.
 
Privremene institucije u Prištini proglasile su jednostranim aktom nezavisnost takozvanog Kosova i prekršile Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN, čime su ozbiljno narušile stabilnost kako Republike Srbije, tako i regiona u celini.
 
Podsetio bih da je Republika Srbija u potpunosti posvećena pronalaženju kompromisnog rešenja za pitanje Kosova i Metohije. Srbija je vodila odgovornu politiku ulažući najveće napore da zaštiti interese svog naroda i regionalnog mira i stabilnosti.
 
Braneći svoj suverenitet i teritorijalni integritet i poštujući Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN, Republika Srbija brani i međunarodno pravo, Povelju UN i konačno - nadležnost Saveta bezbednosti.
 
Dame i gospodo,
 
danas se suočavamo sa globalnim pozivom da udružimo snage i stvorimo prostor za novu, svetliju viziju boljeg i prosperitetnijeg, sigurnijeg i stabilnijeg sveta koji nikoga ne ostavlja iza sebe.
 
Još jednom vam se zahvaljujem na pažnji."
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).