Обраћање председника Републике Србије на састанку Генералне скупштине УН поводом обележавања 75. годишњице Уједињених нација

Вести

22.09.2020. - 11:14

Обраћање председника Републике Србије на Генералној скупштини УН

Председник Републике Србије Александар Вучић обратио се на састанку Генералне скупштине Уједињених нација на високом нивоу поводом обележавања 75. годишњице УН.

"Господине председниче, господине генерални секретару, екселенције, даме и господо,
 
Имам велику част да вам се обратим у име Републике Србије данас, када обележавамо 75 година од оснивања Уједињених нација.
 
Ова важна годишњица је прилика да поново потврдимо колективну посвећеност мултилатерализму и начелима која смо сви прихватили када смо потписали Повељу Уједињених нација пре 75 година.
 
Поносимо се чињеницом да је Југославија - чији је Република Србија наследник - била међу првих педесет потписница Повеље и једна од чланица оснивача ове међународне организације која делује више од седам деценија, служећи као универзална платформа за дијалог на равноправној основи и играјући кључну улогу у одржавању мира и стабилности, заштити људских права и стварању услова за економски развој широм света.
 
Не изненађује чињеница да су српски народ и његови дипломатски представници активно учествовали у свим међународним напорима који су довели до стварања Уједињених нација, имајући у виду њихову тежњу ка миру међу народима.
 
Република Србија остаје чврсто посвећена циљевима и принципима садржаним у Повељи УН, који су данас подједнако важни, као и у време када је усвојена.
 
Ову годишњицу Уједињених нација обележавамо у време када се цео свет бори са пандемијом Kовид-19, изазовом који је погодио читаву планету и који тестира нашу спремност да делујемо заједнички, али истовремено поново потврђује да су Уједињене нације данас потребне исто онолико колико су биле када су основане, те да се њен значај не може довести у питање.
 
Дубоко смо уверени да само путем узајамне сарадње, координације и поштовања, можемо заједно да дамо глобални одговор на борбу против ове претње.
 
Екселенције,
 
Повеља Уједињених нација треба да представља устав савремене међународне заједнице и скуп основних принципа и начела која регулишу међународне односе и процесе у међународној заједници.
 
Нажалост, на самом крају 20. века, ми у Републици Србији искусили смо једностране мере и акције које су нарушиле и довеле у питање ефикасност мултилатерализма и механизама међународне сарадње, као и самог међународног права.
 
Привремене институције у Приштини прогласиле су једностраним актом независност такозваног Kосова и прекршиле Резолуцију 1244 Савета безбедности УН, чиме су озбиљно нарушиле стабилност како Републике Србије, тако и региона у целини.
 
Подсетио бих да је Република Србија у потпуности посвећена проналажењу компромисног решења за питање Kосова и Метохије. Србија је водила одговорну политику улажући највеће напоре да заштити интересе свог народа и регионалног мира и стабилности.
 
Бранећи свој суверенитет и територијални интегритет и поштујући Резолуцију 1244 Савета безбедности УН, Република Србија брани и међународно право, Повељу УН и коначно - надлежност Савета безбедности.
 
Даме и господо,
 
данас се суочавамо са глобалним позивом да удружимо снаге и створимо простор за нову, светлију визију бољег и просперитетнијег, сигурнијег и стабилнијег света који никога не оставља иза себе.
 
Још једном вам се захваљујем на пажњи."
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).