Obraćanje predsednika Republike Srbije nakon održane sednice Saveta za nacionalnu bezbednost

Vesti

25.02.2022. - 21:38

Obraćanje predsednika Republike Srbije nakon održane sednice Saveta za nacionalnu bezbednost

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obratio se danas građanima i izneo zaključke Saveta za nacionalnu bezbednost povodom situacije u Ukrajini, među kojima se ističe da Srbija pruža punu i principijelnu podršku poštovanju teritorijalog integriteta Ukrajine, da se zalaže za mir, kao i da u ovom trenutku nije vitalni interes Srbije da uvodi sankcije Ruskoj Federaciji, niti bilo kojoj državi.

„Iza nas, ali i za sve građane Evrope, su teški dani. Za nas u Srbiji su posebno teški dani iz mnogo razloga, a nisu nimalo lakši dani pred nama. Zato smo zauzeli jednistven stav po pitanju krize u Ukrajini i toga šta bi naši državni organi trebalo da preduzmu u narednom periodu“, rekao je predsednik Vučić na početku obraćanja. 
 
„Srbija smatra pogrešnim kršenje teritorijalog integriteta bilo koje zemlje, uključujući i Ukrajinu. Srbija pruža punu i principijelnu podršku poštovanju teritorijalog integriteta Ukrajine i smatra da je očuvanje mira od suštinskog značaja“, naveo je predsednik Vučić i dodao da će se, prilikom razmatranja potrebe da se donesu sankcije protiv bilo koje države, Srbija rukovoditi isključivo zaštitom svojih vitalnih i ekonomskih interesa. 
 
„Kao država koja je iskusila sankcije, Srbija smatra da nije njen vitalni interes da iste uvodi u ovom trenutku bilo kojoj državi. Srbija ima svoje vitalne i nacionalne interese, ali poštuje i tradicionalna prijateljstva i ne zaboravlja šta se dešavalo  2015. godine, a ni 2009. godine. Nismo jurili, već smo na najozbiljniji način odgovorili u ova izazovna vremena. Znajući da će svako moći da kaže nešto protiv, mi smo uradili najbolju moguću stvar za našu zemlju. Mnogo je truda uloženo u svako slovo i svaku reč, da se ne bi naštetilo Srbiji i da se ne odstupi od istine i od norme međunarodnog javnog prava. Srbija je učestvovala u mnogim ratovima, izgubili smo mnogo ljudi. Zato je za nas mir neophodan i zato nećemo odgovarati ni na kakve besmislene izjave iz regiona“, naglasio je predsednik Vučić i pozvao građane Srbije da budu ujedinjeni, jer imamo samo jednu stranu, a to je Srbija. 
 
Obraćanje predsednika Republike Srbije nakon održane sednice Saveta za nacionalnu bezbednost

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

„Moramo da budemo ujedinjeni, da čuvamo naš narod i njihove živote, da gledamo u budućnost, poštujući i naše interese i međunarodno pravo i dugo građena prijateljstva. Pozivam građane Srbije da budu ujedinjeni i da svi imamo samo jednu stranu - Srbiju. Da zajedno stanemo ispod naše trobojke, da se razvijamo i da budemo što je moguće uspešniji“, zaključio je predsednik Vučić i dodao da je strateško opredeljenje Srbije da ostane na svom evropskom putu, ali da nećemo hrliti u neprijateljstva samo zato što to neko od nas traži. 
 
„Zbog moguće krize u svetu, Srbija je napravila mnogo posla da obezbedi sve za zemlju, od energenata, do hrane", kazao je predsednik Vučić i dodao da pšenice i kukuruza Srbija ima dovoljno za šest meseci, a kupili smo, kako je rekao, i 30 miliona kilograma brašna. 
 
"Čekamo potvrdu za dodatne količine mleka u prahu, jer ga nema u svetu. Pokušavamo da se dogovorimo o dodatnim količinama sa našim kineskim prijateljima", naveo je predsednik Vučić i pokazao  fotografije punih magacina u Šidu, Mitrovici i Pazovi. On je, takođe, govorio i o energentima koje država ima. 
 
„Imamo rezerve na tri mesta. Pri Vojsci, pri ministarstvu, pri robnim rezervama. Uvek smo u stanju da napravimo sve što je potrebno za stanovništvo. U ovom trenutku nema problema, ne mora niko ništa da kupuje. Problem je samo sa cenama energenata, ali ćemo i to rešiti“, istakao je predsednik Vučić. 
 
Beograd, 25. februar 2022. godine
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).