Обраћање председника Републике Србије након одржане седнице Савета за националну безбедност

Вести

25.02.2022. - 21:38

Обраћање председника Републике Србије након одржане седнице Савета за националну безбедност

Председник Републике Србије Александар Вучић обратио се данас грађанима и изнео закључке Савета за националну безбедност поводом ситуације у Украјини, међу којима се истиче да Србија пружа пуну и принципијелну подршку поштовању територијалог интегритета Украјине, да се залаже за мир, као и да у овом тренутку није витални интерес Србије да уводи санкције Руској Федерацији, нити било којој држави.

„Иза нас, али и за све грађане Европе, су тешки дани. За нас у Србији су посебно тешки дани из много разлога, а нису нимало лакши дани пред нама. Зато смо заузели једниствен став по питању кризе у Украјини и тога шта би наши државни органи требало да предузму у наредном периоду“, рекао је председник Вучић на почетку обраћања. 
 
„Србија сматра погрешним кршење територијалог интегритета било које земље, укључујући и Украјину. Србија пружа пуну и принципијелну подршку поштовању територијалог интегритета Украјине и сматра да је очување мира од суштинског значаја“, навео је председник Вучић и додао да ће се, приликом разматрања потребе да се донесу санкције против било које државе, Србија руководити искључиво заштитом својих виталних и економских интереса. 
 
„Kао држава која је искусила санкције, Србија сматра да није њен витални интерес да исте уводи у овом тренутку било којој држави. Србија има своје виталне и националне интересе, али поштује и традиционална пријатељства и не заборавља шта се дешавало  2015. године, а ни 2009. године. Нисмо јурили, већ смо на најозбиљнији начин одговорили у ова изазовна времена. Знајући да ће свако моћи да каже нешто против, ми смо урадили најбољу могућу ствар за нашу земљу. Много је труда уложено у свако слово и сваку реч, да се не би наштетило Србији и да се не одступи од истине и од норме међународног јавног права. Србија је учествовала у многим ратовима, изгубили смо много људи. Зато је за нас мир неопходан и зато нећемо одговарати ни на какве бесмислене изјаве из региона“, нагласио је председник Вучић и позвао грађане Србије да буду уједињени, јер имамо само једну страну, а то је Србија. 
 
Обраћање председника Републике Србије након одржане седнице Савета за националну безбедност

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

„Морамо да будемо уједињени, да чувамо наш народ и њихове животе, да гледамо у будућност, поштујући и наше интересе и међународно право и дуго грађена пријатељства. Позивам грађане Србије да буду уједињени и да сви имамо само једну страну - Србију. Да заједно станемо испод наше тробојке, да се развијамо и да будемо што је могуће успешнији“, закључио је председник Вучић и додао да је стратешко опредељење Србије да остане на свом европском путу, али да нећемо хрлити у непријатељства само зато што то неко од нас тражи. 
 
„Због могуће кризе у свету, Србија је направила много посла да обезбеди све за земљу, од енергената, до хране", казао је председник Вучић и додао да пшенице и кукуруза Србија има довољно за шест месеци, а купили смо, како је рекао, и 30 милиона килограма брашна. 
 
"Чекамо потврду за додатне количине млека у праху, јер га нема у свету. Покушавамо да се договоримо о додатним количинама са нашим кинеским пријатељима", навео је председник Вучић и показао  фотографије пуних магацина у Шиду, Митровици и Пазови. Он је, такође, говорио и о енергентима које држава има. 
 
„Имамо резерве на три места. При Војсци, при министарству, при робним резервама. Увек смо у стању да направимо све што је потребно за становништво. У овом тренутку нема проблема, не мора нико ништа да купује. Проблем је само са ценама енергената, али ћемо и то решити“, истакао је председник Вучић. 
 
Београд, 25. фебруар 2022. године
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).