Obraćanje predsednika Republike Srbije povodom razvoja situacije u Ukrajini

Vesti

02.03.2022. - 22:16

Obraćanje predsednika Republike Srbije povodom razvoja situacije u Ukrajini

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obratio se danas javnosti povodom razvoja situacije u Ukrajini, tokom kojeg je obavestio građane o planovima i merama države u cilju zaštite privrednog i finansijskog sistema naše zemlje i izneo stav Srbije o drugim važnim ekonomskim i političkim pitanjima.

Obraćanje predsednika Republike Srbije povodom razvoja situacije u Ukrajini

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić rekao je da su tektonske promene na svetskoj političkoj sceni, a da se Srbija nalazi u teškoj situaciji. 
 
„Srbija se na sednici Generalne skupštine UN pridružila osudi napada na Ukrajinu. U tekstu se ne pominju bilo kakve sankcije, ali s naše strane je važno da osudimo urušavanje teritorijalnog integriteta bilo koje zemlje članice. Smatramo da to jeste principijelna, ozbiljna i odgovorna pozicija države Srbije koja nikada nije narušavala međunarodno pravo. Srbija je u prethodnim danima čuvala svoju poziciju. Od ukupno 13 akata glasali smo za 4 akta, a za 9 nismo mogli, jer se ticalo uvođenja sankcija ili bankarskom sektoru ili avio-saobraćaju ili direktno pojedincima, od Putina, Lavrova, Peskova do svih ostalih“, naveo je predsednik Vučić i izrazio bojazan da će doći do izbacivanja Rusije iz UN, što bi omogućilo promenu Rezolucije 1244, koja je važna zbog pitanja Kosova i Metohije. On je ukazao da ćemo prisustvovati potpunom rušenju postojećeg poretka i naglasio da Srbiju u narednom periodu očekuje nekoliko političkih zamki. 
 
"Ne zbog toga što brinu o Rusiji i Ukrajini, ne sekira to mnogo neke ljude u regionu. Sve što rade, oni rade da bi srušili Srbiju. Videli ste da su Albanci uputili zahtev da postanu punopravna članica NATO-a, a da su dobili podršku Turske. Već vidim inicijative u određenim zemljama i to govorim zbog toga što nama sledi, kako to zamišljaju i Albanci na Kosovu i neki drugi. Planiraju da na osnovu člana 6 Povelje UN povedu raspravu o izbacivanju Rusije iz UN, posle toga ostaje pritisak na Kinu da dođe do promene Rezolucije 1244. Posle promene Rezolucije 1244, nemamo pravni osnov po kojem bismo se pozivali na međunarodno pravo i očuvanje našeg teritorijalnog integriteta, kao što ga danas imamo, i zatim sledi priznanje zemalja NATO-a i EU, onih koje to do sada nisu uradile, o nezavisnosti Kosova", poručio je predsednik Vučić i istakao da je to ideja albanskih lobista i da su to predstavljali međunarodnim predstavnicima. On je dodao da je to samo jedan deo problema, a da je drugi deo problema, kako je rekao, ukoliko budemo čuvali našu poziciju, dalje ugrožavanje ekonomske pozicije Srbije, kroz manje investicija u budućnosti. 
 
Obraćanje predsednika Republike Srbije povodom razvoja situacije u Ukrajini

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
"Kriza zbog rata u Ukrajini dramatično pogađa Srbiju. Ono što nije lako objasniti je veza politike i ekonomije, uticaja politike na ekonomiju, pritisaka kojima smo izloženi i svega što nam predstoji. To nije pitanje ispravnosti našeg stava već neverovatnih okolnosti koje su nas dovele u tešku situaciju“, napomenuo je predsednik Vučić i dodao da ne postoji predstavnik nijedne važne države sa kojim nije razgovarao u prethodnih 48 sati. 
 
„Razgovarao sam sa Ursulom fon der Lajen, sa predstavnicima Nemačke, SAD, Francuske, razmenjivao poruke oko svih važnih pitanja - od glasanja za deklaraciju i rezoluciju do sankcija koje se uvode Rusiji. Malo koga interesuje šta se zbivalo 1999. godine. Zahvaljujem predsednici Evropske komisije i predsedniku Evropskog saveta, kao i američkim predstavnicima na korektnosti što su me saslušali“, rekao je predsednik Vučić i istakao da njihova javna mnjenja nemaju ni strpljenja ni trpeljivosti da čuju bilo kakav uravnoteženiji stav od najtvrđeg mogućeg protiv Rusije. 
 
Predsednik Vučić istakao je da je Srbija jedina zemlja na teritoriji Evrope koja nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji. 
 
Obraćanje predsednika Republike Srbije povodom razvoja situacije u Ukrajini

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
„Formirali smo devet ili deset timova koji će pratiti situaciju sa naftom i gasom, praćenjem cena energetskih sirovina i hrane“, izjavio je predsednik i objasnio da će jedan tim pratiti situaciju sa naftom i naftnim derivatima, isti takav tim formiran je za gas, poseban tim za žitarice, tim za hranu i sve potrepštine, poseban tim za ugalj, a da će sutra biti postavljen i vršilac dužnosti direktora EPS-a. On je naglasio da nema potrebe za panikom, jer se Srbija obezbedila za naredna dva meseca, da je likvidnost države dobra, a istakao je da država neće nacionalizovati rusku imovinu, već će u slučaju da imaju poteškoća ponuditi dobru cenu. 
 
"Mi smo danas ceo dan radili na pripremi celokupnog plana i programa i radićemo i dalje, pošto se događaju neverovatna čuda na svetskom tržištu. Naš bankarski sektor je stoprocentno siguran“, rekao je predsednik Vučić i dodao da država danas na računu ima više od 156 milijardi dinara, ili 1,4 milijarde evra. On je naveo i da je Srbija formirala timove za humanitarnu pomoć Ukrajini, za prijem ranjenih i povređenih iz Ukrajine, kao i poseban tim za prijem izbeglica. 
 
Predsednik Vučić je saopštio i da Srbija neće učestvavti u izvozu oružja niti dozvoljavati da preko naše teritorije može da prolazi oružje za ratna područja ili zemlje koje učestvuju u sukobu, te da će se to striktno kontrolisati. 
 
"U skladu sa zaključcima Saveta za nacionalnu bezbednost, čuvaćemo mir u regionu i biti popustljivi. Nećemo odgovarati na svakodnevne provokacije iz Prištine i drugih delova regiona", poručio je predsednik Republike Srbije.
 
Beograd,
02. mart 2022. godine
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).