Обраћање председника Републике Србије поводом развоја ситуације у Украјини

Вести

02.03.2022. - 22:16

Обраћање председника Републике Србије поводом развоја ситуације у Украјини

Председник Републике Србије Александар Вучић обратиo се данас јавности поводом развоја ситуације у Украјини, током којег je обавестиo грађане о плановима и мерама државе у циљу заштите привредног и финансијског система наше земље и изнеo став Србије о другим важним економским и политичким питањима.

Обраћање председника Републике Србије поводом развоја ситуације у Украјини

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић рекао је да су тектонске промене на светској политичкој сцени, а да се Србија налази у тешкој ситуацији. 
 
„Србија се на седници Генералне скупштине УН придружила осуди напада на Украјину. У тексту се не помињу било какве санкције, али с наше стране је важно да осудимо урушавање територијалног интегритета било које земље чланице. Сматрамо да то јесте принципијелна, озбиљна и одговорна позиција државе Србије која никада није нарушавала међународно право. Србија је у претходним данима чувала своју позицију. Од укупно 13 аката гласали смо за 4 акта, а за 9 нисмо могли, јер се тицало увођења санкција или банкарском сектору или авио-саобраћају или директно појединцима, од Путина, Лаврова, Пескова до свих осталих“, навео је председник Вучић и изразио бојазан да ће доћи до избацивања Русије из УН, што би омогућило промену Резолуције 1244, која је важна због питања Косова и Метохије. Он је указао да ћемо присуствовати потпуном рушењу постојећег поретка и нагласио да Србију у наредном периоду очекује неколико политичких замки. 
 
"Не због тога што брину о Русији и Украјини, не секира то много неке људе у региону. Све што раде, они раде да би срушили Србију. Видели сте да су Албанци упутили захтев да постану пуноправна чланица НАТО-а, а да су добили подршку Турске. Већ видим иницијативе у одређеним земљама и то говорим због тога што нама следи, како то замишљају и Албанци на Косову и неки други. Планирају да на основу члана 6 Повеље УН поведу расправу о избацивању Русије из УН, после тога остаје притисак на Кину да дође до промене Резолуције 1244. После промене Резолуције 1244, немамо правни основ по којем бисмо се позивали на међународно право и очување нашег територијалног интегритета, као што га данас имамо, и затим следи признање земаља НАТО-а и ЕУ, оних које то до сада нису урадиле, о независности Косова", поручио је председник Вучић и истакао да је то идеја албанских лобиста и да су то представљали међународним представницима. Он је додао да је то само један део проблема, а да је други део проблема, како је рекао, уколико будемо чували нашу позицију, даље угрожавање економске позиције Србије, кроз мање инвестиција у будућности. 
 
Обраћање председника Републике Србије поводом развоја ситуације у Украјини

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"Криза због рата у Украјини драматично погађа Србију. Оно што није лако објаснити је веза политике и економије, утицаја политике на економију, притисака којима смо изложени и свега што нам предстоји. То није питање исправности нашег става већ невероватних околности које су нас довеле у тешку ситуацију“, напоменуо је председник Вучић и додао да не постоји представник ниједне важне државе са којим није разговарао у претходних 48 сати. 
 
„Разговарао сам са Урсулом фон дер Лајен, са представницима Немачке, САД, Француске, размењивао поруке око свих важних питања - од гласања за декларацију и резолуцију до санкција које се уводе Русији. Мало кога интересује шта се збивало 1999. године. Захваљујем председници Европске комисије и председнику Европског савета, као и америчким представницима на коректности што су ме саслушали“, рекао је председник Вучић и истакао да њихова јавна мњења немају ни стрпљења ни трпељивости да чују било какав уравнотеженији став од најтврђег могућег против Русије. 
 
Председник Вучић истакао је да је Србија једина земља на територији Европе која није увела санкције Руској Федерацији. 
 
Обраћање председника Републике Србије поводом развоја ситуације у Украјини

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
„Формирали смо девет или десет тимова који ће пратити ситуацију са нафтом и гасом, праћењем цена енергетских сировина и хране“, изјавио је председник и објаснио да ће један тим пратити ситуацију са нафтом и нафтним дериватима, исти такав тим формиран је за гас, посебан тим за житарице, тим за храну и све потрепштине, посебан тим за угаљ, а да ће сутра бити постављен и вршилац дужности директора ЕПС-а. Он је нагласио да нема потребе за паником, јер се Србија обезбедила за наредна два месеца, да је ликвидност државе добра, а истакао је да држава неће национализовати руску имовину, већ ће у случају да имају потешкоћа понудити добру цену. 
 
"Ми смо данас цео дан радили на припреми целокупног плана и програма и радићемо и даље, пошто се догађају невероватна чуда на светском тржишту. Наш банкарски сектор је стопроцентно сигуран“, рекао је председник Вучић и додао да држава данас на рачуну има више од 156 милијарди динара, или 1,4 милијарде евра. Он је навео и да је Србија формирала тимове за хуманитарну помоћ Украјини, за пријем рањених и повређених из Украјине, као и посебан тим за пријем избеглица. 
 
Председник Вучић је саопштио и да Србија неће учествавти у извозу оружја нити дозвољавати да преко наше територије може да пролази оружје за ратна подручја или земље које учествују у сукобу, те да ће се то стриктно контролисати. 
 
"У складу са закључцима Савета за националну безбедност, чуваћемо мир у региону и бити попустљиви. Нећемо одговарати на свакодневне провокације из Приштине и других делова региона", поручио је председник Републике Србије.
 
Београд,
02. март 2022. године
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).