Obraćanje predsednika Republike Srbije povodom zasedanja Generalne skupštine Interpola 20.11.2018.

Vesti

20.11.2018. - 16:42

Obraćanje predsednika Republike Srbije povodom zasedanja Generalne skupštine Interpola 20.11.2018.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić danas su se, povodom zasedanja Generalne skupštine Interpola, obratili medijima.

„Ponosan sam što je Srbija, bez mnogo novca i moći,  uspela da se izbori protiv najmoćnijih sila sveta i pokaže koliko je vredno čuvati svoju slobodu, integritet i nezavisnost“, poručio je predsednik Vučić povodom neuspeha Kosova da stupi u članstvo Interpola.

Predsednik Vučić smatra da je rezultat veoma dobar za Srbiju i da pokazuje da u prvom krugu Priština nije imala ni većinu glasova, a kamoli neophodnu dvotrećinsku većinu.

"To govori da je Srbija osnažila svoju poziciju sa jedne strane, a sa druge ne smemo da budemo euforični", istakao je predsednik  Vučić i naglasio  da naša zemlja budućnost ne sme da zasniva na prkosu i inatu, već na racionalnom pristupu.

"Srbija mora da želi kompromis i da razume kakvi su odnosi u svetu, da razmišlja o ekonomskom napretku, i ne sme ovu priliku da iskoristi ni da ponižava ni da nipodaštava prištinsku stranu ni na koji način, i sve one koji su iz petnih žila pokušavali da pomognu prištinskoj strani", rekao je predsednik Vučić.

"Jedna mala pobeda za nas, na veliku silu smo se namerili i mnoge velike sile su htele da nas sklone, sruše, unize. Uspeli smo da sačuvamo zemlju i obraz", poručio je predsednik Srbije dodajući da sa Albancima treba da se napravi kompromis u budućnosti, i da sa 76 zemalja, koje su u prvom krugu glasale za prijem Kosova u Interpol, nećemo da razvijamo neprijateljstva.

"Gradićemo još čvršća prijateljstva sa njima u želji da pokažemo koliko nam je stalo do kompromisa sa Albancima, ali i da istovremeno pokažemo da Srbija nije zemlja koju je lako uniziti, pobediti i pregaziti. Verujem da ćemo sa tim zeljama imati još bolje odnose, ali prijateljstvo i podršku zemalja koje su nam pomogle nikada nećemo zaboraviti i imamo obavezu da im na isti način uzvratimo", naglasio je predsednik Vučić i zahvalio ministru Dačiću, ministru Stefanoviću, premijerki Brnabić, ministru Vulinu na zalaganju i posvećenosti po ovom pitanju.

Ministar spoljnih poslova i potpredsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić je istakao da je ovo velika pobeda Srbije i srpskog naroda, koja pokazuje da ništa ne može da se uradi bez dogovora sa Srbijom.

Beograd, 20. novembar 2018.

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).