Обраћање председника Републике Србије поводом заседања Генералне скупштине Интерпола 20.11.2018.

Вести

20.11.2018. - 16:42

Обраћање председника Републике Србије поводом заседања Генералне скупштине Интерпола 20.11.2018.

Председник Републике Србије Александар Вучић и потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић данас су се, поводом заседања Генералне скупштине Интерпола, обратили медијима.

„Поносан сам што је Србија, без много новца и моћи,  успела да се избори против најмоћнијих сила света и покаже колико је вредно чувати своју слободу, интегритет и независност“, поручио је председник Вучић поводом неуспеха Косова да ступи у чланство Интерпола.

Председник Вучић сматра да је резултат веома добар за Србију и да показује да у првом кругу Приштина није имала ни већину гласова, а камоли неопходну двотрећинску већину.

"То говори да је Србија оснажила своју позицију са једне стране, а са друге не смемо да будемо еуфорични", истакао је председник  Вучић и нагласио  да наша земља будућност не сме да заснива на пркосу и инату, већ на рационалном приступу.

"Србија мора да жели компромис и да разуме какви су односи у свету, да размишља о економском напретку, и не сме ову прилику да искористи ни да понижава ни да ниподаштава приштинску страну ни на који начин, и све оне који су из петних жила покушавали да помогну приштинској страни", рекао је председник Вучић.

"Једна мала победа за нас, на велику силу смо се намерили и многе велике силе су хтеле да нас склоне, сруше, унизе. Успели смо да сачувамо земљу и образ", поручио је председник Србије додајући да са Албанцима треба да се направи компромис у будућности, и да са 76 земаља, које су у првом кругу гласале за пријем Косова у Интерпол, нећемо да развијамо непријатељства.

"Градићемо још чвршћа пријатељства са њима у жељи да покажемо колико нам је стало до компромиса са Албанцима, али и да истовремено покажемо да Србија није земља коју је лако унизити, победити и прегазити. Верујем да ћемо са тим зељама имати још боље односе, али пријатељство и подршку земаља које су нам помогле никада нећемо заборавити и имамо обавезу да им на исти начин узвратимо", нагласио је председник Вучић и захвалио министру Дачићу, министру Стефановићу, премијерки Брнабић, министру Вулину на залагању и посвећености по овом питању.

Mинистар спољних послова и потпредседник Владе Републике Србије Ивица Дачић је истакао да је ово велика победа Србије и српског народа, која показује да ништа не може да се уради без договора са Србијом.

Београд, 20. новембар 2018.

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).