Obraćanje predsednika Vučića na skupu u Beogradu, u okviru kampanje "Budućnost Srbije"

Vesti

19.04.2019. - 22:29

Obraćanje predsednika Republike Srbije u Beogradu u okviru kampanje "Budućnost Srbije"

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obratio se večeras građanima u Beogradu, u okviru kampanje „Budućnost Srbije“, i poručio da Srbiji treba mir, ako želi ekonomski napredak.

"Hvala svim ljudima koji su došli, ne samo iz Srbije, hvala našim ljudima iz Republike Srpske, Pljevalja, Berana, Bijelog Polja, Herceg Novog, Severne Makedonije, Kumanova, Vrgin Mosta, Vukovara. Hvala, jer smo pokazali da, u ma koliko država živimo i problema imamo, niko ne može da uništi i razdvoji jedinstvo srpskog nacionalnog korpusa, da pripadamo istom rodu, istom narodu, da imamo isti jezik i kulturu", poručio je predsednik Vučić i dodao da Srbija poštuje teritorijalni integritet svake zemlje u regionu, i da baš zato imamo pravo da se zovemo Srbima,  da se ponosimo svojim junacima i onima koji su štitili zemlju.
 
"Želim da u 21. veku nemamo nijedan rat, da pričamo o našim junacima, ali da nemamo nove junake. Da nam junaci budu oni koji će da izvoze softvere, naše proizvode širom sveta. Da idemo u korak sa svetom. Da u budućnosti vredno radimo, kao što smo nekada ratovali", istakao je predsednik Vučić i rekao da je najveći problem Srbije Kosovo i Metohija.  
 
Obraćanje predsednika Vučića na skupu u Beogradu, u okviru kampanje

Foto Tanjug, Filip Krainčanić

 
"Mi moramo dobro da razumemo da ne možemo uvek da imamo sve što želimo. Moramo da poštujemo sve druge u regionu, moraćemo da gradimo bolje odnose sa Hrvatskom, Makedonijom, Bosnom i Hercegovinom, bez obzira na uvrede sa različitih strana. Moramo da se obuzdamo, da na pametan način pokušamo da ih pridobijemo uz sebe, ne tako što ćemo psovkom da reagujemo, sukobima i svađama ništa nećemo moći da dobijemo", naveo je predsednik Vučić i naglasio da naš cilj nisu sukobi, čak ni sa onima kojih je mnogo manje, a prete na različite načine.
 
"Na izborima se to rešava. I tamo ima ljudi koji žele dobro našoj zemlji. I njima ću, kao i ovima oko Kosova, reći istu rečenicu - sve može, ultimatumi i nasilje - ne može. Nema ultimatuma u politici. Naša zemlja je slobodna i demokratska", rekao je predsednik Srbije.
 
Predsednik Vučić je pred građanima pročitao ekonomske prognoze MMF-a i Svetske banke ističući da u Srbiji, nikada u istoriji, nije bilo vlasti koja je obezbedila četiri godine zaredom suficit.
 
"Oni kažu da će u narednih pet godina rasti srpska privreda do četiri odsto. To znači da će BDP biti veći za 20,1 odsto. Nijedna zemlja neće imati kumulativni rast kao Srbija. Srbija će biti nosilac razvoja regiona", zaključio je predsednik Vučić.
 
Obraćanje predsednika Vučića na skupu u Beogradu, u okviru kampanje

Foto Tanjug, Rade Prelić

 
Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić rekla je da današnji skup pokazuje da Srbija nije podeljena, već jedna i jedinstvena.
 
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije  Ivica Dačić je istakao da je poslata poruka jedinstva i snage srpskog naroda.
 
"Srbija nije ni mala, ni slaba, Srbija je danas jaka. Niko ne može da donosi odluke o Srbiji a da se o tome ne pita Srbija. Ovo je drugačija Srbija od one pre sedam godina", rekao je ministar Dačić.
 
Potpukovnik u penziji Dragutin Dimčevski, nekadašnji zamenik 53. bataljona u Đakovici, podsetio je na junake koji su svoje živote položili na oltar države Srbije.
 
"Bila je to najveća bitka 1999. godine, koja je ušla u anale ratovanja. Košare su primer kako se brani otadžbina u krajnje nepogodnim vremenskim, klimatskim uslovima. Mladići sa Košara, koji su imali 17, 18 i 19 godina, bili su snaga naše herojske borbe", rekao je potpukovnik Dimčevski i istakao da je sve prolazno,  ali da je Srbija večna.
 
Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik  je poručio da je Srbija država u koju su zagledani Srbi iz Republike Srpske i  da on danas prenosi podršku Republike Srpske Srbiji i srpskom rukovodstvu.
 
Obraćanje predsednika Vučića na skupu u Beogradu, u okviru kampanje

Foto Tanjug, Filip Krainčanić

 
"Došao sam ovde da svima vama isporučim ljubav koju Srbi u Republici Srpskoj imaju za Srbiju, za njeno rukovodstvo. Ljubav, koja uvek jača i koja je uvek tu. Danas iskazujem jasno opredeljenje i podršku Srbiji i rukovodstvu. Došao sam ovde da svima kažem da je ovo okupljanje odgovor na sva pitanja, za svakoga ko pita šta se ovde dešava", poručio je predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik i istakao da je Srbija nezamenljiv faktor stabilnosti i mira u regionu.
 
Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto obratio se građanima na srpskom jeziku i  izjavio da je srednjoj Evropi potrebna snažna Srbija.
 
"Svima je jasno da je vaša zemlja sve jača i jača. Ojačala je jer vaši lideri nisu zanemarili nacionalne interese. Siguran sam da ćemo (Srbi i Mađari) u budućnosti biti sposobni za velika dela", rekao je ministar Sijarto i ocenio da su srpsko-mađarski odnosi najbolji do sada i da je Srbija zaslužila da bude članica Evropske unije, kao i da je neprihvatljivo da se usporava njeno pridruživanje.
 
Beograd, 19. april 2019.
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).