Обраћање председника Вучића на скупу у Београду, у оквиру кампање "Будућност Србије"

Вести

19.04.2019. - 22:29

Обраћање председника Републике Србије у Београду у оквиру кампање "Будућност Србије"

Председник Републике Србије Александар Вучић обратио се вечерас грађанима у Београду, у оквиру кампање „Будућност Србије“, и поручио да Србији треба мир, ако жели економски напредак.

"Хвала свим људима који су дошли, не само из Србије, хвала нашим људима из Републике Српске, Пљеваља, Берана, Бијелог Поља, Херцег Новог, Северне Македоније, Куманова, Вргин Моста, Вуковара. Хвала, јер смо показали да, у ма колико држава живимо и проблема имамо, нико не може да уништи и раздвоји јединство српског националног корпуса, да припадамо истом роду, истом народу, да имамо исти језик и културу", поручио је председник Вучић и додао да Србија поштује територијални интегритет сваке земље у региону, и да баш зато имамо право да се зовемо Србима,  да се поносимо својим јунацима и онима који су штитили земљу.
 
"Желим да у 21. веку немамо ниједан рат, да причамо о нашим јунацима, али да немамо нове јунаке. Да нам јунаци буду они који ће да извозе софтвере, наше производе широм света. Да идемо у корак са светом. Да у будућности вредно радимо, као што смо некада ратовали", истакао је председник Вучић и рекао да је највећи проблем Србије Косово и Метохија.  
 
Обраћање председника Вучића на скупу у Београду, у оквиру кампање

Фото Танјуг, Филип Краинчанић

 
"Ми морамо добро да разумемо да не можемо увек да имамо све што желимо. Морамо да поштујемо све друге у региону, мораћемо да градимо боље односе са Хрватском, Македонијом, Босном и Херцеговином, без обзира на увреде са различитих страна. Морамо да се обуздамо, да на паметан начин покушамо да их придобијемо уз себе, не тако што ћемо псовком да реагујемо, сукобима и свађама ништа нећемо моћи да добијемо", навео је председник Вучић и нагласио да наш циљ нису сукоби, чак ни са онима којих је много мање, а прете на различите начине.
 
"На изборима се то решава. И тамо има људи који желе добро нашој земљи. И њима ћу, као и овима око Косова, рећи исту реченицу - све може, ултиматуми и насиље - не може. Нема ултиматума у политици. Наша земља је слободна и демократска", рекао је председник Србије.
 
Председник Вучић је пред грађанима прочитао економске прогнозе ММФ-а и Светске банке истичући да у Србији, никада у историји, није било власти која је обезбедила четири године заредом суфицит.
 
"Они кажу да ће у наредних пет година расти српска привреда до четири одсто. То значи да ће БДП бити већи за 20,1 одсто. Ниједна земља неће имати кумулативни раст као Србија. Србија ће бити носилац развоја региона", закључио је председник Вучић.
 
Обраћање председника Вучића на скупу у Београду, у оквиру кампање

Фото Танјуг, Раде Прелић

 
Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић рекла је да данашњи скуп показује да Србија није подељена, већ једна и јединствена.
 
Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије  Ивица Дачић је истакао да је послата порука јединства и снаге српског народа.
 
"Србија није ни мала, ни слаба, Србија је данас јака. Нико не може да доноси одлуке о Србији а да се о томе не пита Србија. Ово је другачија Србија од оне пре седам година", рекао је министар Дачић.
 
Потпуковник у пензији Драгутин Димчевски, некадашњи заменик 53. батаљона у Ђаковици, подсетио је на јунаке који су своје животе положили на олтар државе Србије.
 
"Била је то највећа битка 1999. године, која је ушла у анале ратовања. Кошаре су пример како се брани отаџбина у крајње непогодним временским, климатским условима. Младићи са Кошара, који су имали 17, 18 и 19 година, били су снага наше херојске борбе", рекао је потпуковник Димчевски и истакао да је све пролазно,  али да је Србија вечна.
 
Председавајући Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик  је поручио да је Србија држава у коју су загледани Срби из Републике Српске и  да он данас преноси подршку Републике Српске Србији и српском руководству.
 
Обраћање председника Вучића на скупу у Београду, у оквиру кампање

Фото Танјуг, Филип Краинчанић

 
"Дошао сам овде да свима вама испоручим љубав коју Срби у Републици Српској имају за Србију, за њено руководство. Љубав, која увек јача и која је увек ту. Данас исказујем јасно опредељење и подршку Србији и руководству. Дошао сам овде да свима кажем да је ово окупљање одговор на сва питања, за свакога ко пита шта се овде дешава", поручио је председавајући Председништва БиХ Милорад Додик и истакао да је Србија незаменљив фактор стабилности и мира у региону.
 
Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто обратио се грађанима на српском језику и  изјавио да је средњој Европи потребна снажна Србија.
 
"Свима је јасно да је ваша земља све јача и јача. Ојачала је јер ваши лидери нису занемарили националне интересе. Сигуран сам да ћемо (Срби и Мађари) у будућности бити способни за велика дела", рекао је министар Сијарто и оценио да су српско-мађарски односи најбољи до сада и да је Србија заслужила да буде чланица Европске уније, као и да је неприхватљиво да се успорава њено придруживање.
 
Београд, 19. април 2019.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).