Obraćanje predsednika Vučića 19.03.2020.

Vesti

19.03.2020. - 19:50

Obraćanje predsednika Vučića 19.03.2020.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obratio se večeras javnosti i najavio nove, oštrije mere u borbi protiv zarazne bolesti COVID–19.

Predsednik Vučić rekao je da se od sutra u 8 časova zatvaraju svi granični prelazi za drumski, železnički i rečni saobraćaj, da se od sutra u 12 časova potpuno ukida međugradski autobuski i železnički saobraćaj,  kao i da se uskoro može očekivati proširenje  vremenskog perioda zabrane kretanja za sve građane Srbije. 
 
Predsednik Vučić izjavio je da se u danima i nedeljama koje dolaze očekuje ubrzano povećanje broja zaraženih virusom korona, te da će disciplina ljudi biti ključna. On je naveo da je u Srbiji sada 103 lica sa potvrđenom zarazom korona virusa, od čega 55 u bolnici, dok je 6 osoba u teškom stanju i nalaze se na respiratoru. 
   
„Nama je Infektivna klinika u Beogradu gotovo puna, prelazimo na KBC  Dragiša Mišović. Broj od 100 je važan, jer je u nekim zemljama taj broj krenuo geometrijskom progresijom da se uvećava, a to se teško kontroliše. Za nas je važno da pokušamo da zaustavimo, da rast ne bude eksponencijalan. Da traje što duže, ali da bude niži“, rekao je predsednik Srbije i istakao da su bolnice sve punije, ali da se lekari  drže junački, dok vojska i policija veoma dobro obavljaju svoj posao. On je istakao da je ključna dicpilina ljudi. 
 
Obraćanje predsednika Vučića 19.03.2020.

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić izjavio je da Srbija nastoji da ima  preko 1. 000 slobodnih respiratora i konstatovao da se Srbija, proporcionalno broju stanovnika, brzo tehnički pripremila za ovu situaciju. On je preneo da je, pre sat vremena, u Srbiju stiglo  još sedam respiratora švedske proizvodnje, da čekamo još devet iz Lajpciga, koji su plaćeni, a u subotu uveče očekuje se još 100 respiratora koji su donacija iz NR Kine. 
 
„Nabavljamo i transportne respiratore, kako bi mogli da se pobrinemo o najtežim bolesnicima“, rekao je predsednik Vučić i dodao da je kiosenik obezbeđen. 
 
Predsednik Vučić demantovao je večeras navode o nestašicama goriva u Srbiji i istakao da nema nikakvih problema sa naftom, koje, naprotiv, ima više nego dovoljno, pa će Vlada Srbije dozvoliti i njen izvoz. 
 
Predsednik Vučić naglasio je da su mere, koje su sprovedene u poslednja dva dana, dale rezultate i sačuvale desetine hiljada života. 
 
"Važno je da se nastavi puna izolacija. Ako bi se svi izolovali  jedni od drugih 14 dana, ili 21 dan, virus ne bi mogao da uradi ništa. Sve zavisi od nas i naše discipline", poručio je predsednik Vučić. 
 
Beograd,
19. mart 2020. godine
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).