Обраћање председника Вучића 19.03.2020.

Вести

19.03.2020. - 19:50

Обраћање председника Вучића 19.03.2020.

Председник Републике Србије Александар Вучић обратио се вечерас јавности и најавио нове, оштрије мере у борби против заразне болести COVID–19.

Председник Вучић рекао је да се од сутра у 8 часова затварају сви гранични прелази за друмски, железнички и речни саобраћај, да се од сутра у 12 часова потпуно укида међуградски аутобуски и железнички саобраћај,  као и да се ускоро може очекивати проширење  временског периода забране кретања за све грађане Србије. 
 
Председник Вучић изјавио је да се у данима и недељама које долазе очекује убрзано повећање броја заражених вирусом корона, те да ће дисциплина људи бити кључна. Он је навео да је у Србији сада 103 лица са потврђеном заразом корона вируса, од чега 55 у болници, док је 6 особа у тешком стању и налазе се на респиратору. 
   
„Нама је Инфективна клиника у Београду готово пуна, прелазимо на KБЦ  Драгиша Мишовић. Број од 100 је важан, јер је у неким земљама тај број кренуо геометријском прогресијом да се увећава, а то се тешко контролише. За нас је важно да покушамо да зауставимо, да раст не буде експоненцијалан. Да траје што дуже, али да буде нижи“, рекао је председник Србије и истакао да су болнице све пуније, али да се лекари  држе јуначки, док војска и полиција веома добро обављају свој посао. Он је истакао да је кључна дицпилина људи. 
 
Обраћање председника Вучића 19.03.2020.

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић изјавио је да Србија настоји да има  преко 1. 000 слободних респиратора и констатовао да се Србија, пропорционално броју становника, брзо технички припремила за ову ситуацију. Он је пренео да је, пре сат времена, у Србију стигло  још седам респиратора шведске производње, да чекамо још девет из Лајпцига, који су плаћени, а у суботу увече очекује се још 100 респиратора који су донација из НР Кине. 
 
„Набављамо и транспортне респираторе, како би могли да се побринемо о најтежим болесницима“, рекао је председник Вучић и додао да је киосеник обезбеђен. 
 
Председник Вучић демантовао је вечерас наводе о несташицама горива у Србији и истакао да нема никаквих проблема са нафтом, које, напротив, има више него довољно, па ће Влада Србије дозволити и њен извоз. 
 
Председник Вучић нагласио је да су мере, које су спроведене у последња два дана, дале резултате и сачувале десетине хиљада живота. 
 
"Важно је да се настави пуна изолација. Ако би се сви изоловали  једни од других 14 дана, или 21 дан, вирус не би могао да уради ништа. Све зависи од нас и наше дисциплине", поручио је председник Вучић. 
 
Београд,
19. март 2020. године
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).