Održana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost

Vesti

21.09.2021. - 13:21

Održana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić predsedavao je danas sednicom Saveta za nacionalnu bezbednost, nakon koje je preneo da Srbija traži povlačenje svih trupa koje su upale na sever Kosova i Metohije, kao i hitan odgovor Evropske unije na pitanje da li Briselski sporazum postoji u pravnom prometu.

Održana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
„Savet za nacionalnu bezbednost je danas doneo više odluka, zaključaka, predloga i preporuka. Najpre u skladu sa poslom, koji Savet za nacionalnu bezbednost ima, da uvek razmatra stanje odbrambenih kapaciteta Republike Srbije, analizirali smo stanje i situaciju kako u Vojsci Srbije, tako i u Ministarstvu unutrašnjih poslova i Srpske policije, sagledali šta je sve neophodno da u narednom periodu učinimo kako bismo osnažili naše kapacitete, kako bismo mogli još snažnije da delujemo po pitanju odvraćanja na svakog potencijalnog agresora na našu zemlju ili još snažnije da delujemo u smislu odvraćanja na svaku pretnju potencijalnim terorističkim napadom. Razgovarali smo o tehničkim stvarima koje moramo da unapredimo. Veoma sam zadovoljan stanjem, kako borbene gotovosti, tako i moralom, motivisanošću ljudi da uvek unapređuju naše kapacitete. Očekuje nas značajnije opremanje naše vojske i policije u narednom periodu, koje je odavno ugovoreno“, rekao je predsednik Vučić i dodao da se razgovaralo o situaciji na Kosovu i Metohiji, posebno posle kriminalne akcije prištinskog režima i upada na sever pokrajine uz korišćenje oklopnih transportera i dugih cevi. 
 
Održana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
„Analizirali smo situaciju i došli do zaključaka. Srbija će nastaviti da insistira na očuvanju mira, pune stabilnosti i sigurnosti, ali i punoj sigurnosti srpskog naroda na KiM. Smatramo neprimerenim izjave u kojima se Beograd i Priština izjednačavaju i krivica prebacuje na obe strane. Srbija je uvek spremna za nastavak dijaloga u Briselu, ali neće da prihvati rešenja nametnuta jednostranim kriminalnim akcijama“, istakao je predsednik Vučić i naveo da Savet za nacionalnu bezbednost traži hitan odgovor Evropske unije na pitanje postoji li Briselski sporazum u pravnom prometu ili ne, kao i kada će biti formirana ZSO, koja je srž ovog sporazuma. On je preneo da je jutros razgovarao sa ambasadorima zemalja Kvinte o tome kako bi trebalo da izgleda "tobožnje kompromisno rešenje". 
 
"Odbio sam to rešenje jer to nije kompromisno, već je rešenje koje bi unižavalo Srbiju. To je rešenje kojim bi 70 odsto onoga što su nameravali da rade Albanci na administrativnoj liniji oni zaboravili, ali bi uveli 20 do 30 odsto drugih mera. Za odbijanje sam dobio saglasnost Saveta za nacionalnu bezbednost. Odbacio sam to jer sam sit politike svršenog čina. Ne možete tako da razgovarate sa Srbijom", rekao je predsednik Vučić i istakao da je povlačenje svih trupa sa severa Kosova i Metohije jedino rešenje za ovu situaciju. 
 
Održana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
"Povratak na pređašnje stanje, a onda da idemo u Brisel da razgovaramo o svemu", naveo je predsednik Vučić dodajući da je Srbija uvek spremna za razgovor. On je rekao i da Srbija poziva Evropsku uniju, Veliku Britaniju i SAD da utiču na Prištinu da poništi protivpravnu presudu Ivanu Todosijeviću. 
 
"To smatramo sledećim mogućim razlogom za veliku krizu, možda najveću do sada", naglasio je predsednik Vučić i objasnio da je tom presudom direktno prekršen Briselski sporazum, jer je u veću sudija trebalo da budu dvojica Srba i jedan Albanac, ali da takvo veće nikada nije ni bilo formirano. 
 
Održana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
"Ili će Priština ukinuti tu presudu ili smo dobro razumeli da Priština ima podršku za iseljavanje Srba i srpskih porodica, i u skladu sa tim ćemo reagovati drugačije", rekao je predsednik Vučić. On je najavio da će se moguće dodatne mere, koje bi naša zemlja sprovela u cilju zaštite svog naroda i svog suvereniteta, razmatrati u narednih nekoliko dana.
 
"Želimo da pokažemo dobru volju i ostavimo vreme nekima u Prištini da promene svoje loše odluke. Ukoliko ne budu želeli, mi ćemo donositi mere u cilju zaštite interesa Republike Srbije i ja sam o tome obavestio i članice Kvinte i predstavnike EU", istakao je predsednik Vučić i ponovio da nećemo prihvatiti politiku svršenog čina.  
 
Beograd, 
21. septembar 2021. godine
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).