Oдржана седница Савета за националну безбедност

Вести

21.09.2021. - 13:21

Oдржана седница Савета за националну безбедност

Председник Републике Србије Александар Вучић председавао је данас седницом Савета за националну безбедност, након које је пренео да Србија тражи повлачење свих трупа које су упале на север Косова и Метохије, као и хитан одговор Европске уније на питање да ли Бриселски споразум постоји у правном промету.

Oдржана седница Савета за националну безбедност

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
„Савет за националну безбедност је данас донео више одлука, закључака, предлога и препорука. Најпре у складу са послом, који Савет за националну безбедност има, да увек разматра стање одбрамбених капацитета Републике Србије, анализирали смо стање и ситуацију како у Војсци Србије, тако и у Министарству унутрашњих послова и Српске полиције, сагледали шта је све неопходно да у наредном периоду учинимо како бисмо оснажили наше капацитете, како бисмо могли још снажније да делујемо по питању одвраћања на сваког потенцијалног агресора на нашу земљу или још снажније да делујемо у смислу одвраћања на сваку претњу потенцијалним терористичким нападом. Разговарали смо о техничким стварима које морамо да унапредимо. Веома сам задовољан стањем, како борбене готовости, тако и моралом, мотивисаношћу људи да увек унапређују наше капацитете. Очекује нас значајније опремање наше војске и полиције у наредном периоду, које је одавно уговорено“, рекао је председник Вучић и додао да се разговарало о ситуацији на Kосову и Метохији, посебно после криминалне акције приштинског режима и упада на север покрајине уз коришћење оклопних транспортера и дугих цеви. 
 
Oдржана седница Савета за националну безбедност

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
„Анализирали смо ситуацију и дошли до закључака. Србија ће наставити да инсистира на очувању мира, пуне стабилности и сигурности, али и пуној сигурности српског народа на KиМ. Сматрамо непримереним изјаве у којима се Београд и Приштина изједначавају и кривица пребацује на обе стране. Србија је увек спремна за наставак дијалога у Бриселу, али неће да прихвати решења наметнута једностраним криминалним акцијама“, истакао је председник Вучић и навео да Савет за националну безбедност тражи хитан одговор Европске уније на питање постоји ли Бриселски споразум у правном промету или не, као и када ће бити формирана ЗСО, која је срж овог споразума. Он је пренео да је јутрос разговарао са амбасадорима земаља Квинте о томе како би требало да изгледа "тобожње компромисно решење". 
 
"Одбио сам то решење јер то није компромисно, већ је решење које би унижавало Србију. То је решење којим би 70 одсто онога што су намеравали да раде Албанци на административној линији они заборавили, али би увели 20 до 30 одсто других мера. За одбијање сам добио сагласност Савета за националну безбедност. Одбацио сам то јер сам сит политике свршеног чина. Не можете тако да разговарате са Србијом", рекао је председник Вучић и истакао да је повлачење свих трупа са севера Косова и Метохије једино решење за ову ситуацију. 
 
Oдржана седница Савета за националну безбедност

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"Повратак на пређашње стање, а онда да идемо у Брисел да разговарамо о свему", навео је председник Вучић додајући да је Србија увек спремна за разговор. Он је рекао и да Србија позива Европску унију, Велику Британију и САД да утичу на Приштину да поништи противправну пресуду Ивану Тодосијевићу. 
 
"То сматрамо следећим могућим разлогом за велику кризу, можда највећу до сада", нагласио је председник Вучић и објаснио да је том пресудом директно прекршен Бриселски споразум, јер је у већу судија требало да буду двојица Срба и један Албанац, али да такво веће никада није ни било формирано. 
 
Oдржана седница Савета за националну безбедност

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"Или ће Приштина укинути ту пресуду или смо добро разумели да Приштина има подршку за исељавање Срба и српских породица, и у складу са тим ћемо реаговати другачије", рекао је председник Вучић. Он је најавио да ће се могуће додатне мере, које би наша земља спровела у циљу заштите свог народа и свог суверенитета, разматрати у наредних неколико дана.
 
"Желимо да покажемо добру вољу и оставимо време некима у Приштини да промене своје лоше одлуке. Уколико не буду желели, ми ћемо доносити мере у циљу заштите интереса Републике Србије и ја сам о томе обавестио и чланице Квинте и представнике ЕУ", истакао је председник Вучић и поновио да нећемо прихватити политику свршеног чина.  
 
Београд, 
21. септембар 2021. године
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).