Online dijalog „Dobro za Rome, dobro za Srbiju“

Vesti

16.06.2020. - 17:09

Dijalog „Dobro za Rome, dobro za Srbiju“

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić učestvovao je danas putem video linka u dijalogu „Dobro za Rome, dobro za Srbiju“.

Pokret Opre Roma organizator je prvog online dijaloga predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića sa predstavnicima romske zajednice o problemima sa kojima se zajednica susreće i načinima kako se oni, uz pomoć države, mogu rešiti.
 
Mensur Haliti iz Kancelarije za romske inicijative istakao je da je predsednik Vučić prvi predsednik u istoriji Srbije koji je došao na politički dijalog sa Romima.
 
Predsednik Vučić rekao je da je za njega pitanje života Roma jedno od ključnih i najvažnijih pitanja i da se mora raditi na njihovom većem obrazovanju, posebno srednjem i visokom, kao i većem zapošljavanju, jer je to važno za državu.
 
On se zahvalio predstavnicima Roma na učešću u razgovoru i rekao da je za njega važno da Romi rade, jer to znači veći bruto domaći proizvod (BDP).
 
"Ukoliko vi niste zaposleni, gubimo na godišnjem nivou 1-3,5 odsto BDP. Zato je važno da vi budete uključeni u radni proces. Tražićemo način kako da podstaknemo i privatnike i javna preduzeća na veću zaposlenost Roma i da ako nije u suprotnosti sa Ustavom, damo i subvencije za to", istakao je predsednik Vučić.
 
Predsednik Vučić je najavio i da će se posebna pažnja posvetiti razvoju kanalizacione i vodovodne mreže u romskim naseljima i njihovoj većoj uređenosti, ali i da je tu državi potrebna i veća pomoć i podrška Roma.
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).